• What's happening

    Ήρεμα έκλεισε το ΧΑ μετά τη νίκη Τράμπ – ΟΠΑΠ και Τιτάνας οι κερδισμένοι


    Στα χθεσινά επίπεδα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), παρά τις αρχικές απώλειες, με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει τα 40 εκατ.ευρώ και κερδισμένοι να είναι ο ΟΠΑΠ και ο Τιτάνας, ενώ οριακές ήταν οι μεταβολές για τις τραπεζικές μετοχές.
    Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, ένα εκλογικό αποτέλεσμα νίκησε κατά κράτος δημοσκοπήσεις και αγορές, επιβεβαιώνοντας πως ο αντισυστημικός λόγος βρίσκει όλο και περισσότερα “ευήκοα ώτα”, ακόμα και στα προπύργια του Δυτικού Καπιταλισμού, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

    Φανερά ψύχραιμη ήταν η  αντιμετώπιση των αγορών, πλην Ασίας, στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ, σε σχέση με την συμπεριφορά μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23/6, με τον Γερμανικό DAX, να σβήνει τις αρχικές απώλειες και να γυρίζει, προς στιγμήν και σε θετικό πρόσημο, ακολουθώντας την οριακά θετική εκκίνηση του Dow Jones (το πρωί τα futures για τον εν λόγω δείκτη, προϊδέαζαν για άνοιγμα με απώλειες μεγαλύτερες των 800 μονάδων).

    Εξαιρετικά επιφυλακτικοί, για το ΧΑ, ήταν οι εγχώριοι αναλυτές στις πρωινές τους προβλέψεις, εκτιμώντας σαν πιθανότερο σενάριο μία συνεδρίαση στο “βαθύ κόκκινο”, η περιορισμένη εμπορευσιμότητα, πιθανότατα, θα δημιουργούσε συνθήκες εγκλωβισμού σε συγκεκριμένες μετοχές, ενώ η έλλειψη σημαντικού αριθμού αγοραστών, πρόθυμων να απορροφήσουν την αυξημένη προσφορά, θα πίεζε τις τιμές σημαντικά χαμηλότερα.

    Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν να επικρατήσουν συνθήκες συνεδρίασης 24ης Ιουλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ είχε κλείσει με ημερήσιες απώλειες 13,42% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με απώλειες 29,68%.

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης του ΧΑ, θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου ο ΟΤΕ (-0,62%).

    Στα πρώτα, κιόλας λεπτά της συνεδρίασης του ΧΑ, ο Τραπεζικός δείκτης (+0,16%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 624,11 μονάδες (-4,25%), ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% (0%) μέχρι τα 1,47 ευρώ (-4,55%), της Εθνικής (+1,09%) μέχρι τα 0,176 ευρώ (-3,83%), της Eurobank (-0,97%) μέχρι τα 0,491 ευρώ (-4,66%) και της Πειραιώς (+0,67%) μέχρι τα 0,142 ευρώ (-4,7%), για να ανακάμψουν σημαντικά στην συνέχεια και κάποιες να γυρίσουν και σε θετικό πρόσημο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να κρατήσει ανέπαφη τη σημαντική στήριξη που προσφέρει το χαμηλό 4 μηνών στις 605 μονάδες. Πιθανή απώλεια του συγκεκριμένου επιπέδου θα αυξήσει τις “ορέξεις” των πωλητών για “δοκιμή” του μετά – “Brexit” χαμηλού στις 563 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής του ανοδικού σεναρίου, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, υπέρβαση του “στροφέα” στις 650 μονάδες (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων) θα επιβεβαιώσει την παραμονή του κλαδικού δείκτη των τραπεζών στο οριζόντιο κανάλι του τελευταίου τετραμήνου και θα ανοίξει, πιθανώς σε επόμενη φάση, τον δρόμο για επαναπροσέγγιση του υψηλού Οκτωβρίου στις 705 μονάδες, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην υπέρβαση των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

    Όσον αφορά τους επιμέρους, δεικτοβαρείς, τραπεζικούς τίτλους και για όσους ημερήσιους traders έχουν απομείνει, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,56 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%, στα 0,189 ευρώ για την Εθνική, στα 0,5236 για την Eurobank και στα 0,154 ευρώ για την Πειραιώς.

    Για όσους κινούνται με λιγότερο γρήγορα αντανακλαστικά, το πρώτο σήμα “επιβίβασης” δίνεται με το κλείσιμο υψηλότερα των 1,68 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%, των 0,207 ευρώ για την Εθνική, των 0,561 για την Eurobank και των 0,154 ευρώ για την Πειραιώς (το ίδιο επίπεδο, όπως και το “intraday”).

    Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν δεν υπήρχαν οι αξιοσημείωτες βοήθειες από τον ΟΠΑΠ (+3,57% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και λιγότερο από τον Τιτάνα (+2,77% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και την Lamda Development (+1,03%), ενώ με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,48% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και ΕΕΕ (+0,57%).

    Για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, η επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση στα 8,24 ευρώ, λόγω τρίτης συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης, θεωρητικά, ανοίγει τον δρόμο προς το επόμενο επίπεδο των 9,08 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συνεδρίασης, όπου και σημειώθηκαν οι επιθετικότερες πωλήσεις, άφησε πολλές υποσχέσεις όσον αφορά την επιθυμητή αύξηση του τζίρου (7,5 εκατ. στα πρώτα 30 λεπτά), όμως στην συνέχεια οι συναλλαγές κατέβασαν εντυπωσιακά στροφές και ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, πιθανότατα διότι το αρνητικό ξεκίνημα δεν συνοδεύτηκε με ακραίες ημερήσιες μεταβολές και δεν έδωσε δικαίωμα “επιβίβασης” σε όσους είχαν “στηθεί”, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

    Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα.
    Θετικό, θεωρείται πως έστω και στο κλείσιμο, ο Δείκτης διατηρήθηκε υψηλότερα των 581 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών). Επόμενη αντίσταση, της οποίας η υπέρβαση θα δώσει δείγματα γραφής ότι το τελευταίο πτωτικό κύμα ολοκληρώθηκε στις 574 μονάδες, είναι οι 592 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 578, 576 (ημερήσιο “stop” στο “long”) και 568 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), πριν την απόλυτη επιδείνωση της τεχνικής του εικόνας.

    Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,21%), παραμένει η σημαντική αντίσταση στις 1552 μονάδες. Μία διάσπαση του επιπέδου μπορεί να δώσει και πάλι το 1563 – 1568, αν μη τι άλλο. Αντίστοιχα το 1531 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι το 1524 και 1516, “Intraday position short” με “stop” στις 1594 μονάδες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χάρης Βαφειάς: Δεν έχω καμία ανησυχία για την εκλογή του Τράμπ



    ΣΧΟΛΙΑ