• What's happening

    ΧΑ: Βουτιά Eurobank και Alpha Bank

    ριο XA


    Πλήθος αρνητικών ειδήσεων έπληξε το ΧΑ προκαλώντας ρευστοποιήσεις που επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στη Eurobank και την Alpha Bank, παρασύροντας σε αρνητικό έδαφος την πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι τέσσερις τίτλοι του FTSE 25 που διεσώθησαν από τα πυρά των πωλητών, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Lamda μετρίασαν τις απώλειες του γενικού δείκτη, που δίνει πλέον μάχη με τις 550 μονάδες.

    Πρώτον, τα νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι αποθαρρυντικά, με τις απανωτές ενστάσεις στις προτάσεις για το αναπτυξιακό ταμείο, τα επιδόματα, το μέλλον των κόκκινων δανείων και τα επιδόματα να δυσχεραίνουν το έργο του οικονομικού επιτελείου.

    Δεύτερον, δεδομένου ότι από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν οι αλλαγές στο δείκτη EuroStoxx 600, σύμφωνα με τις οποίες αφαιρούνται από τη σύνθεση του οι μετοχές των Alpha Bank, OTE και Eurobank, οι επενδυτές προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν αθρόες ρευστοποιήσεις στις δύο τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί οι πιέσεις να συνεχιστούν και στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Τρίτον, έντονος είναι ο προβληματισμός για την πορεία του 11ου Ετήσιου Επενδυτικού Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, την ερχόμενη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου. Μετά την απόφαση των ΟΛΠ και Τράπεζα Αττικής να μην λάβουν μέρος, θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι 27 εισηγμένων, ενώ θα δώσουν το παρόν 129 fund managers έναντι 132 που έλαβαν πέρυσι.

    Η συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,76% στις 551,93 μονάδες, ενώ σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 550,58 μονάδες και υψηλότερη στις 559,65 μονάδες. Αυξημένη ήταν η αξία των συναλλαγών που ανήλθε στα 37,7 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,80%, στις 1.471,47 μονάδες, ενώ απώλειες 0,80% σημείωσε ο Mid Cap, στις 708,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,53% στις 629,55 μονάδες.

    Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 7,27%, η Eurobank σημείωσε πτώση 4,04% και ακολούθησαν η ΓΕΚ Τέρνα και η Jumbo με απώλειες 3,41% και 3,91% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Εθνική, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο.

    Η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 1,5%, ενώ μικρότερη πτώση σημείωσαν οι  Τιτάν, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Grivalia και Ελληνικά Πετρέλαια.

    Αντίθετα, η μετοχή της EEE κατέγραψε κέρδη 3,73%, μετά και την αναβάθμιση του τίτλου της Coca Cola από την Credit Suisse σε outperform από neutral. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο η μετοχή αποτελεί την κορυφαία επιλογή στον κλάδο εμφιάλωσης στην Ευρώπη, δεδομένων των πιο ελκυστικών προοπτικών αύξησης του τζίρου και των EBIT, της καλύτερης δυναμικής στην απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων και των περιθωρίων για κινήσεις στον ισολογισμό, τους επόμενους 12 μήνες.

    Εκτός από την EEE, κέρδη 1,39% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, η Lamda ενισχύθηκε κατά 0,89% και η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 0,78%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pireos-poulai-pososto-tis-stin-hsw-tha-exasfalisi-o-grimaldi-tin-pliopsifia/74555



    ΣΧΟΛΙΑ