• What's happening

    Το Brexit κατέστρεψε την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο – Βουτιά στις τιμές εμπορικών και των γραφείων


    Την κατηφόρα έχουν πάρει οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στο Λονδίνο, από την ημέρα της απόφασης των Βρετανών να επιλέξουν το Brexit, σύμφωνα με τις εταιρείες real estate στην χώρα.

    Η αγορά εκτιμά πως η κατάρρευση θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη όλων των εποχών, σε ότι αφορά τα ακίνητα για επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα στην πρωτεύουσα.

    Όπως αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων Scott Crowe, της CenterSquare, οι υπολογίζουν ότι η πτώση τιμών αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%, ως αποτέλεσμα του κλίματος που επικρατεί στις μεγάλες εταιρείες μετά την απόφαση για το Brexit.

    Ο Crowe υποστηρίζει πως η σημερινή κρίση στην αγορά ακινήτων μπορεί να συγκριθεί με αυτή της μεγάλης, παγκόσμιας κρίσης στην αγορά ακινήτων του 2008, ενώ τα δεδομένα μοιάζουν πολύ με αυτά της μεγάλης κατάρρευσης στην αγορά εμπορικών ακινήτων στο Λονδίνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    Πάντως, ο Crowe θεωρεί υπερβολικό το μέγεθος της αντίδρασης. “Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι την αγορά να προβλέπει μια 15% ύφεση στην αγορά real estate , την οποία όμως θεωρούμε μη ρεαλιστική. Υπολογίζουμε πως η πτώση στα ενοίκια θα είναι της τάξης του 5 με 10%.”, λέει στο Business Insider.

    Το κλίμα που επικρατεί αποτελεί μια «φανταστική» ευκαιρία για αγορά ή ενοικίαση, όπως υποστηρίζει και ο Stephen Vernon, πρόεδρος της Green Property, μιας εταιρείας που δημιούργησε την περιουσία της πουλώντας ακίνητα στο Λονδίνο που άνηκαν σε Ιρλανδούς, λίγο πριν σκάσει η μεγάλη κρίση με τις «φούσκες» στην αγορά ακινήτων το 2008.

    Τουλάχιστον 9 φίρμες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις των κεφαλαίων ακινήτων αμέσως μετά την απόφαση για το Brexit τον περασμένο Ιούλιο, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι επενδυτές έτρεχαν πανικόβλητοι για να αποσύρουν τα χρήματά τους.

    Στις μεγάλες εταιρείες του Λονδίνου υπάρχει ο φόβο πως το Λονδίνο, μετά το Brexit, θα πάψει να αποτελεί οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η ΕΕ απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο πως οι εταιρείες του θα χάσουν τα σημερινά δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά της Ευρώπης αν δεν συμφωνήσουν πάνω στην Ελεύθερη Μετακίνηση. Σχεδόν 5.500 Βρετανικές φίρμες, με συνδυασμένο κύκλο εργασιών αξίας 9 δισεκατομμυρίων λιρών, βασίζονται πάνω στις ελευθερίες στις εξαγωγές που παρέχει οι σημερινή θέση της Βρετανίας ως μέλος της ΕΕ.

    Η απώλεια των δικαιωμάτων στις εξαγωγές θα οδηγήσει πολλές από αυτές να αναζητήσουν νέα στέγη, εκτός Λονδίνου. Χιλιάδες δουλειές σε εταιρείες όπως η JPMorgan, η UBS,η Goldman Sachs, απειλούνται άμεσα, καθώς οι εταιρείες έχουν ήδη προειδοποιήσει πως θα αποσύρουν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους από τη βρετανική πρωτεύουσα σε περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit. Γαλλία και Γερμανία ήδη «τρίβουν τα χέρια» τους με μια τέτοια εξέλιξη.

    Ο Crowe πάντως παραμένει αισιόδοξος «Οι εργατικοί νόμοι της Ευρώπης παραμένουν ένα εμπόδιο για τις εταιρείες να εγκαταστήσουν τις βάσεις τους σε αυτές της χώρες. Το Παρίσι δεν μπορεί να γίνει η επόμενη οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Λονδίνο θα μειωθεί, αλλά δεν θα χαθεί.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οργή στη Βρετανία: Το Brexit κατέστρεψε τη διάσημη σοκολάτα Toblerone;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Brexit θα κάνει τις βρετανικές οικογένειες φτωχότερες το 2017

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Brexit-Nemesis! Δεν θα ‘χει πάτο η κατρακύλα της Βρετανίας εκτός Ε.Ε.



    ΣΧΟΛΙΑ