• Portraits.gr

    Συλλέγοντας παλιά ρολόγια κατάδυσης


    Το 1954, το National Geographic δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με την εξερεύνηση του νησιού Grand Congloue, ανοιχτά της Μασσαλίας, από τον Γάλλο ωκεανογράφο Jacques Cousteau, εκτοξεύοντας απροσδόκητα στα ύψη τη ζήτηση για την πρόσφατα τελειοποιημένη συσκευή καταδύσεων Aqua-Lung. Έτσι, δεν ήταν τυχαίο ότι το ίδιο έτος η Rolex παρήγαγε ένα από τα πρώτα ρολόγια κατάδυσης που κατασκευάστηκαν σε όλο τον κόσμο με τη μορφή του The Submariner, που – μαζί με το Fifty Fathoms της Blancpain – δημιούργησαν ένα αυξανόμενο ρεύμα για λειτουργικά υποβρύχια ρολόγια. Τέτοια κομμάτια, κατασκευασμένα ανάμεσα στη δεκαετία του 1950 και τα τέλη της δεκαετίας του ’80, είναι πλέον εξαιρετικά συλλεκτικά, με τα καλύτερα να αποσπούν εξαψήφια ποσά σε δημοπρασίες.

    Το Panerai 3646 έχει μια υπογεγραμμένη κίνηση Rolex

    Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο οίκος Bonhams πούλησε μια στρατιωτική έκδοση του Reference Submariner του 1972 έναντι 112.500 λιρών, ενώ τα σπάνια κομμάτια της Rolex είναι σήμερα κορυφαία στις σχετικές λίστες. Δείγματα των Fifty Fathoms κατασκευασμένα προ του 1976 είναι επίσης σε άνοδο, με τα καλύτερα να αποσπούν πάνω από 30.000 λίρες, αρκετές φορές περισσότερα απ’ όσο μια δεκαετία πριν. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα μοντέλα με την ένδειξη “No Radiation”, η οποία υποδηλώνει τη χρήση τριτίου για τη δημιουργία φωτεινότητας, αντί για το ραδιενεργό ράδιο που χρησιμοποιείτο παλαιότερα.

    Αλλά σύμφωνα με τον Toby Sutton, συνιδρυτή του οίκου δημοπρασιών Watches of Knightsbridge, οι υψηλές τιμές των γνωστών μοντέλων Rolex και Blancpain έχουν κάνει τους συλλέκτες να εξετάζουν και λιγότερο αναγνωρισμένες μάρκες. “Ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος έγκειται στο πώς μοιάζουν, με τις περιστρεφόμενες στρογγυλές λωρίδες, τους μεγάλους δείκτες και τα φωτεινά κουμπιά, τα οποία μπορούν να έχουν μια ωραία πατίνα”, λέει.

    Ένα σπάνιο στρατιωτικό Rolex Submariner του 1972, που πωλήθηκε για 112.500 λίρες από τον Bonhams πέρυσι

    Η πώληση του Sutton στις 30 Ιουνίου περιλαμβάνει ένα στρατιωτικών προδιαγραφών Omega Seamaster 300 του 1967 που εξακολουθεί να φέρει τον αριθμό της κυβερνητικής έκδοσης W10 σε μια “πρωτότυπη θήκη με κάποια σημάδια μάχης”. Έχει εκτιμώμενη αξία 20.000 – 30.000 λιρών, αλλά με περίπου 2.500- 3.500 λίρες μπορεί κανείς να αγοράσει ένα Eterna-Matic Super KonTiki της ίδιας εποχής.

    “[Τα Eternal-Matics] αναγνωρίζονται από τους συλλέκτες λόγω της ποιότητάς τους και των τυπικών χαρακτηριστικών της δεκαετίας του 1960, όπως τα γυαλιστερά μαύρα καντράν και οι μεγάλοι δείκτες τριτίου”, λέει ο Sutton. Αναφέρει επίσης τα Favre Leuba Bathy 160, Lanco Barracuda, Seiko 300, Doxa 300 και Aquastar Deepstar – που φορούσε ο Cousteau στο ερευνητικό πλοίο Calypso – ως αξιοπρόσεκτα ρολόγια στο εύρος τιμών των 1.000 – 6.000 λιρών.

    Από αριστερά: 1967 Omega Seamaster 300. Ένα υποβρύχιο Tudor του 1962

    Περιζήτητα μοντέλα είναι επίσης το Ploprof της Omega με τις γωνίες της δεκαετίας του 1970, το Jaeger-LeCoultre Memovox Polaris του 1968, που διαθέτει μηχανικό ξυπνητήρι για να σηματοδοτήσει το χρόνο επιστροφής στην επιφάνεια, και το Panerai 3646, το οποίο κατασκευάστηκε για το ιταλικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου – ένα τέτοιο πωλήθηκε τον Ιανουάριο από τον οίκο Fellows για 52.316 λίρες.

    1973 Tissot Navigator, 650 λίρες από το Black Bough

    Τα μοντέλα Submariner της Tudor, της πιο προσιτής αδελφής μάρκας της Rolex, είναι επίσης ανερχόμενα. Ο ειδικός David Duggan πώλησε πρόσφατα μια στρατιωτική έκδοση του 1967 για 25.000 λίρες (10 φορές πάνω από την τιμή που θα είχε φτάσει πριν από 10 χρόνια), ενώ η κοντινή The Watch Club προσφέρει ένα πολιτικό μοντέλο του 1962 για 12.250 λίρες.

    Ο Alex Barter, συνιδιοκτήτης της vintage μπουτίκ ρολογιών Black Bough στο Ludlow του Shropshire, έχει δει τη ζήτηση για μοντέλα κατάδυσης να εκτοξεύεται στα ύψη τα τελευταία πέντε χρόνια. “Είναι πολύ ωραία αλλά και πρακτικά”, λέει ο Barter, ο οποίος προσφέρει ένα άψογο Navigator του 1973 Tissot για μόνο 650 λίρες. “Ο φόβος να αγοράσει κανείς ένα αναγνωρισμένο κομμάτι που είναι” λάθος “έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να διερευνήσουν πιο ασυνήθιστες μάρκες που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αλλάξει”, προσθέτει. “Τα στρατιωτικά Submariners, για παράδειγμα, συχνά είχαν αλλάξει τμήματα μετά τον παροπλισμό, αλλά αυτό συνήθως μειώνει την αξία τους”.

    Ο Justin Yates, ο οποίος εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Τσέσαϊρ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα όσων έχουν πάρει τον λιγότερο συνηθισμένο δρόμο για να χτίσει τη συλλογή του με 25 ρολόγια κατάδυσης, τα οποία περιλαμβάνουν ένα Yema “Superman”, Dodane HGP και Camif 1000m. “Οι άνθρωποι παθαίνουν εμμονή με συγκεκριμένες μάρκες, αλλά μου αρέσει να ψάχνω για τις περίεργες και θαυμάσιες μάρκες που λειτουργούσαν στη δεκαετία του ’60 και του ’70”, λέει ο Yates, ο οποίος έχει μια προτίμηση για τα γαλλικά κομμάτια, ψάχνει στο eBay στη Γαλλία και την Ιταλία για ευκαιρίες και χρησιμοποιεί το Scubawatch.org ως πηγή. “Παρόλο που πολλές από αυτές τις παλιότερα άγνωστες μάρκες έχουν πια ανακαλυφθεί, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να βρεθούν. Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια είναι το Citizen SuperJet από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η ποιότητα είναι εξαιρετική “, λέει.

    Ένας άλλος συλλέκτης, ο επενδυτής Jonathan Hughes, άρχισε να αγοράζει κλασικά κομμάτια όπως το λεγόμενο “James Bond” Reference 6538 Submariner και στρατιωτικές εκδόσεις του Submariner και toy Omega Seamaster 300M, αλλά από τότε έχει κινηθεί προς τα λιγότερο προφανή. “Κάτι που αγαπώ στα vintage ρολόγια κατάδυσης είναι ότι τίποτα δεν υπάρχει τυχαία”, λέει. “Τα πάντα έχουν μια λειτουργία και παρόλο που πρέπει να φαίνονταν τεράστια στη δεκαετία του 1960 και του ’70, τα μεγαλύτερα μεγέθη είναι σύμφωνα με αυτά του σήμερα. Φοράω τα ρολόγια μου τακτικά – εκτός από μία από τις πιο πρόσφατες αγορές μου, το Seiko Diver του 1967 που πήρα από το Τόκιο. Είναι σε άριστη κατάσταση και δεν θα ήθελα να το βλάψω”.

    Στον Λονδρέζο δικηγόρο Haroon Sarwar δεν αρέσει επίσης καθόλου η ιδέα να κρατήσει τα περιουσιακά του έπαθλα κλειδωμένα σε χρηματοκιβώτιο.

    “Αγοράζω για να φορέσω και τα μοντέλα κατάδυσης προσφέρονται για αυτό επειδή είναι αληθινά ρολόγια ‘εργαλεία'”, λέει ο Sarwar, του οποίου η εκλεκτική συλλογή περιλαμβάνει ένα Waltham Bathyscaphe, ένα Titus Calypsomatic, ένα Monvis και έναν χρονογράφο της δεκαετίας του 1960 από τους US Divers. “Όλα είναι πλήρως λειτουργικά και αδιάβροχα, αλλά ποτέ δεν τα βρέχω”, παραδέχεται. “Θα μπορούσατε να πείτε ότι είμαι απλώς ένας δύτης γραφείου”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ένα μίνιμαλ και φωτεινό διαμέρισμα στην Κηφισιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Κόλαση στο twitter με την πρεμιέρα του Greece’s Next Top Model – Απίστευτες ατάκες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Έξυπνοι τρόποι για να μεταμορφώσετε το μπάνιο σας σε πολυτελές spa



    ΣΧΟΛΙΑ