• HealthStories.gr

    Τι είναι το “Ozempic της φύσης” που έχει τρελάνει το TikTok – Τι λένε οι ειδικοί

    • NewsRoom
    Ozempic της φύσης

    Πηγή: healthstories.gr


    Μετά το Ozempic, που μανιωδώς αναζητούν πολλοί που θέλουν να αδυνατίσουν, έρχεται ένα νέο σκεύασμα, γνωστό και ως το “Ozempic της φύσης”, στο οποίο “ορκίζονται” όσοι έχασαν παραπανίσια κιλά.

    Τα βίντεο στη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok παίζουν σε “λούπα”, αλλά οι ειδικοί συστήνουν μεγάλη προσοχή, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για επικίνδυνη τάση.

    Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για κάψουλες βερβερίνης. Η βερβερίνη είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα, με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων.

    Μελέτες δείχνουν ότι μειώνει το σάκχαρο του αίματος, προκαλεί απώλεια βάρους και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

    Είναι το “Ozempic της φύσης” η νέα τρέλα;

    Το hashtag #berberine έχει συγκεντρώσει πάνω από 58 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, με μία συγκεκριμένη για την απώλεια βάρους να φτάνει τα 1,7 εκατομμύρια.

    Οι χρήστες παραληρούν για τη “μεταμορφωτική” του επίδραση, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τους έχει βοηθήσει να χάσουν έως και 10 κιλά μέσα σε εννέα εβδομάδες. Είναι αυτοί, που το βάφτισαν “Ozempic της φύσης”, κατά το παράδειγμα του δημοφιλούς φαρμάκου, που εξακολουθεί να είναι σε έλλειψη παγκοσμίως.

    Το συμπλήρωμα διατροφής με βερβερίνη το βρίσκει κάποιος εύκολα παντού, από τα φαρμακεία μέχρι το Διαδίκτυο. Στο Amazon και στο eBay πωλείται ελάχιστα λεπτά του ευρώ η κάθε κάψουλα, κάτι που για πολλούς είναι ένα, ακόμη, δέλεαρ.

    Οι υποστηρικτές του “Ozempic της φύσης” λένε ότι μπορεί – εκτός από την παχυσαρκία – να αντιμετωπίσει ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά και τα προβλήματα πέψης.

    Τι λέει η επιστήμη

    Οι επιστήμονες, πάντως, προειδοποιούν ότι η τάση αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.

    Όπως εξηγούν, ο μηχανισμός πίσω από τη βερβερίνη, που λειτουργεί ως συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους, είναι ασαφής. Ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό, αλλά δεν φαίνεται να περιορίζει την όρεξη.

    Ο Dr Simon Cork, ανώτερος λέκτορας Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Cambridge, δήλωσε στη MailOnline: “Δεν έχω βρει καμία απόδειξη για σχεδόν κανέναν από τους ισχυρισμούς, που αναφέρονται σε αυτά τα βίντεο (στο TikTok). Μπόρεσα να βρω μόνο μία κλινική δοκιμή, που χρησιμοποιεί τη βερβερίνη για την απώλεια βάρους, στην οποία συμμετείχαν μόλις επτά άτομα. Όπως διαπιστώθηκε, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του σωματικού βάρους σε διάστημα έξι εβδομάδων και μάλιστα ορισμένοι ασθενείς πήραν κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης”.

    Οι παρενέργειες

    Οι συνήθεις παρενέργειες, που έχουν οι κάψουλες βερβερίνης, περιλαμβάνουν διάρροια, δυσκοιλιότητα, στομαχικές ενοχλήσεις και ναυτία.

    Οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγεται η βερβερίνη κατά την εγκυμοσύνη, αφού έρευνες διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα μπορεί να προκαλέσει ίκτερο στα βρέφη και να αυξήσει ακόμη και τον κίνδυνο να εμφανιστεί κερνίκτερος, ένας τύπος εγκεφαλικής βλάβης που μπορεί να αποβεί μοιραία.

    Εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (NCFED) στη Βρετανία επεσήμανε: “Κάποιοι θα σπαταλήσουν τα χρήματά τους και μερικοί θα χάσουν βάρος, επειδή θα νομίζουν ότι κάνουν κάτι θετικό – είναι αυτό που λέμε φαινόμενο placebo.

    Το να το αποκαλούν, δε, “Ozempic της φύσης” είναι επικίνδυνο μάρκετινγκ. Το Ozempic έχει μια πολύ συγκεκριμένη δράση, που δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο, με τον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί η βερβερίνη”.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα μέθοδος μπορεί να προβλέψει εάν οι γνωστικά υγιείς ηλικιωμένοι θα αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ

    Αυτός ο αναπνευστικός ιός είναι ο πιο επικίνδυνος απ’ όλους, προειδοποιούν οι ειδικοί

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ