Ο 69ος Διαγωνισμός Τραγουδιού ανέδειξε τα ξημερώματα της Κυριακής μεγάλο νικητή την Αυστρία, με την Ελλάδα και την υπέροχη Κλαυδία να βγάζει off όλα τα προγνωστικά και να τερματίζει στην 6η θέση, ύστερα από αρκετά χρόνια που βρισκόμασταν εκτός 10άδας.
Mετά από μία αρκετά ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική ψηφοφορία, η οποία ανέτρεψε τα στοιχήματα που ήθελαν αδιαμφισβήτητο νικητή την Σουηδία και την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ της 14ης και της 20η θέσης, η Αυστρία με το Wasted love και τον JJ αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της φετινής Eurovision, ενώ η Ελλάδα με την συγκλονιστική και συγκινητική Κλαυδία τερμάτισε στην 6η θέση στο συνολικό και στην 8η θέση στις επιτροπές.
Το νικητήριο τραγούδι της Αυστρίας
Μία στιγμή που σίγουρα ξεχώρησε ήταν το 12άρι που έδωσε το Ισραήλ στην Ελλάδα. ενώ 12άρι πήραμε επίσης από το Μαυροβούνιο και από την Κύπρο. Το Ισραήλ αναδείχθηκε πρώτο στο κοινό, ενώ το μεγάλο φαβορί, η Σουδία, δεν έλαβε την στήριξη που ήλπιζε ούτε από το κοινό ούτε από τις επιτροπές, φέρνοντας τα πάνω κάτω στα αποτελέσματα και κάνοντας τον φετινό διαγωνισμό, τον πιο ανατρεπτικό και ενδιαφέρον των τελευταίων αρκετών ετών.
Η πρώτη δεκάδα του μεγάλου τελικού διαμορφώθηκε ως εξής:
1. Αυστρία – 436 βαθμοί
2. Ισραήλ – 357 βαθμοί
3. Εσθονία – 356 βαθμοί
4. Σουηδία – 321 βαθμοί
5. Ιταλία – 256 βαθμοί
6. Ελλάδα – 231 βαθμοί
7. Γαλλία – 230 βαθμοί
8. Αλβανία – 218 βαθμοί
9. Ουκρανία – 218 βαθμοί
10. Ελβετία – 214 βαθμοί
Όσα έγιναν στην φετινή Εurovision
Ο φετινός διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στην Βασιλεία της Ελβετίας και χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς, εντάσεις λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Γάζα, εντυπωσιακές σκηνικές παρουσίες και την επιστροφή χωρών στον διαγωνισμό.
Στην έναρξη του Μεγάλου Τελικού της Eurovision 2025, τη σκηνή κατέλαβε ο περσινός νικητής Nemo με μια εντυπωσιακή εμφάνιση που συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό. Το Nemo με μία κατάλευκη τουαλέτα και ένα γούνινο head peace στα μαλλιά, ερμήνευσε το γνωστό νικητήριο τραγούδι «The Code», που τον ανέδειξε νικητή το 2024.
Η βραδιά συνεχίστηκε με την παραδοσιακή «flag parade», την παρέλαση από τους καλλιτέχνες της κάθε συμμετέχουσας χώρας με την αντίστοιχη σημαία. Φέτος, συμμετείχαν 38 συνολικά χώρες
Στην συνέχεια οι παρουσιάστριες έδωσαν το «πράσινο φως» για την έναρξη του διαγωνιστικού μέρους και της ψηφοφορίας συγχρόνως με το κοινό να μπορεί να ψηφίζει την αγαπημένη του συμμετοχή από την αρχή και όχι μόνο στα recup των τραγουδιών, κάτι που γινόταν μέχρι προσφάτως.
Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 38 χώρες. Το Μαυροβούνιο επέστρεψε μετά από δύο χρόνια απουσίας, ενώ η Ολλανδία, παρά τις περσινές εντάσεις, συμμετείχε κανονικά. Αντίθετα, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία απείχαν λόγω οικονομικών δυσκολιών
H σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό
Η Ελληνική συμμετοχή
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Klavdia με το τραγούδι «Αστερομάτα», μια δημιουργία των Arcade και της ίδιας, καταλαμβάνοντας την 6η θέση!
Η σκηνική παρουσίαση, υπό τη διεύθυνση του Φωκά Ευαγγελινού, εστίασε στον αποχωρισμό και την πορεία προς το φως, ενισχυμένη από την ομάδα των Χρήστου Μαγκανά (video artist), Deux Hommes (fashion designers), Γιάννη Μουρίκη (set designer) και Γιώργου Τέλλου (light designer)
Παλιοί γνώριμοι στην σκηνή της Eurovision
Aγαπημένες συμμετοχές των περασμένων χρόνων έκαναν την εφμάνισής τους στην σκηνή της Βασιλείας, ξεσηκώνοντας τους φανς.
Το πρώτο ενδιάμεσο θέαμα της βραδιάς ήταν μια σειρά από εμφανίσεις προηγούμενων Ελβετών εκπροσώπων στη Eurovision. Οι Peter, Sue & Marc ερμήνευσαν το Io senza te, η Paola το Cinéma, και ο Luca Hänni το She Got Me. Τέλος, ο Gjon’s Tears τραγούδησε το Tout l’univers του 2021
Το δεύτερο ενδιάμεσο θέαμα ήταν αφιερωμένο στους δύο προηγούμενους νικητές της τηλεψηφοφορίας της Eurovision: τους Baby Lasagna και Käärijä. Το ντουέτο ερμήνευησε ένα mashup των «Rim Tim Tagi Dim» και «Cha Cha Cha» καθώς και τη συνεργασία τους, #eurodab.
Όσο περιμέναμε τα αποτελέσματα των επιτροπών και του κοινού εμφανίστηκε ξανά στην σκηνή το Nemo, ερμηνεύοντας νέα κομμάτια με μία εντυπωσιακή κατάμαυρη φόρμα με διαφάνειες
Οι επιλογές των επιτροπών φέτος δεν ήταν τόσο προβλέψιμες ως συνήθως με την αγωνία να κορυφώνεται και τα φαβορί να απογοητεύονται με τις τελικές τους αποδόσεις. Στην 5άδα των επιτροπών βρέθηκε η Αυστρία, η οποία ανέβηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα στοιχήματα από την στιγμή που ο JJ ανέβηκε στην σκηνή της Βασιλείας. Στις υπόλοιπες θέσεις της πεντάδας βρέθηκαν οι Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.
H κατάταξη των χωρών με βάση τις επιτροπές
Στο televoting τα αποτελέσματα ανατράπηκαν με το Ισραήλ να σκαρφαλώνει στην δεύτερη θέση με την εντυπωσιακή στήριξη που έλαβε από τον κόσμο, κάτι που συνέβη και με την Ουκρανία. Αντιθέτως η Γαλλία έλαβε μόλις 50 βαθμούς παρά την στήριξη των επιτροπών και τις προβλέψεις των στοιχηματικών που την ήθελαν στην 3άδα ενώ η Ελβετίαπου τα πήγε εξαιρετικά στις επιτροπές δεν έλαβε κανέναν βαθμό.
Χώρες που πίστευαν πως θα βρίσκονται εντός της πεντάδας όπως η Ολλανδία, η Μάλτα και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να πείσουν το κοινό και κατέληξαν σε κατώτες θέσεις. Η Αγγλία τίμησε την παράδοση όπως είπε και ο υπέροχος Γιώργος Καπουτσίδης και έλαβε για μία ακόμη φορά 0 βαθμούς από το κοινό, κάτι που δεν ίσχυσε φέτος για την Γερμανία, καθώς το άκρως ξεσηκωτικό κομμάτι, την βοήθησε να ξεκολήσει από τον πάτο της λίστας.
Φυσικά και φέτος δεν έλειψαν οι εντάσεις στην Eurovision, με το κλίμα να είναι για μία ακόμη χρονιά πολωμένο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Γάζα με τον κόσμο να φέρνει στην αρένα παλαιστινιακές σημαίες και να γράφει συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε προωθητικά υλικά του διαγωνισμού που κοσμούσαν τους δρόμους της Βασιλείας, με την διοργάνωση να προωθεί την αλληλεγγυή και την ομόνοια ένεκα και του φετινού της slogan, United by music.
Η διοργανώτρια αρχή της Eurovision ΕΒU «λύγισε», με τα… καμώματα των ισπανών παρουσιαστών, οι οποίο κατά την διάρκεια του βίντεο της ισραηλινής αποστολής που προβαλόταν πριν την παρουσίαση του τραγουδιού στον ημιτελικό της Πέμπτης, έκαναν λόγο για την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, ζητώντας με αυστηρό τόνο να ακολουθήσουν τους κανόνες της διοργάνωσης αλλιώς θα υπάρξουν «ποινικές κυρώσεις».
Η διοργάνωση ήταν προετοιμασμένη για τέτοια περιστατικά από πέρσι, προσπαθώντας και φέτος να κρατήσει ισορροπίες.Έτσι απαγόρευσε την χρήση οπιασδήποτε άλλη σημαίας πέρα από της χώρας που εκπροσωπεί κάθε καλλιτέχνης επάνω στην σκηνή, προκαλώντας αντιδράσεις, κάτι που δεν επηρέασε την απόφαση της EBU.
Παρά το τεταμένο κλίμα, η Eurovision έληξε όπως κάθε χρονιά με πολλή χαρά και κέφι, με όλο τον κόσμο να ανυπομονεί για τον 70o διαγωνισμό που θα διεξαχθεί τον Μάιο 2026 στην Βιέννη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ορατότης μηδέν στην Ακρόπολη (λόγω διαφημίσεων)
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Η βάφτιση του John Junior Coustas στη Σύμη
- Xριστίνα Μαργέλου: Ποια είναι η γυναίκα που οδηγεί την Eurobank στην κορυφή των χρηματοδοτήσεων στην ελληνική ναυτιλία
- Μεγάλη ανατροπή με τον κανονισμό GDPR: Τα προβλήματα, οι λύσεις και η νέα κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
