ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι για το οποίο η Μόσχα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι αποδοχής.
Η τρίτη δημόσια ανακοινωθείσα κλήση μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, βρισκόταν σε εξέλιξη στις 10:40 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα μιλήσει επίσης τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργότερα τη Δευτέρα και με ορισμένους από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό τηλεφώνημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Interfax.
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες παροτρύνουν τον Τραμπ να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία εάν ο Πούτιν απορρίψει το αίτημα για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ώστε να επιτραπούν ειρηνευτικές συνομιλίες στον πόλεμο που διανύει τον τέταρτο χρόνο του. Ο Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Ρώμη την Κυριακή, δήλωσε στο Telegram ότι «η πίεση στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να είναι έτοιμη να σταματήσει τον πόλεμο».
Το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν έρχεται μετά τις πρώτες άμεσες συνομιλίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας μετά από τρία χρόνια στην Τουρκία την Παρασκευή, όπου συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους και να ανταλλάξουν προτάσεις για πιθανή κατάπαυση του πυρός.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν αργά στο πλαίσιο της εισβολής που ξεκίνησε ο Πούτιν. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν συγκινείται από τις απειλές για περαιτέρω κυρώσεις και ότι αυτές δεν θα πείσουν τον Πούτιν να αλλάξει τους πολεμικούς του στόχους. Η οικονομία της Ρωσίας έχει προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στα χρόνια των σαρωτικών περιορισμών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της Ομάδας των Επτά.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει κατ’ ιδίαν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει να προχωρήσει ένα νομοσχέδιο κυρώσεων που έχει προετοιμάσει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, εάν η Ρωσία δεν υποχωρήσει, και μπορεί να πει στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Τραμπ έχει δείξει μέχρι στιγμής απροθυμία να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά του Πούτιν για την άρνηση εκεχειρίας, ακόμη και όταν ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να τηρήσει μία. Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να συναντηθούμε με τον Πούτιν» για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τον πόλεμο.
Ενώ τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συναντηθούν, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σχέδια για σύνοδο κορυφής.
Ο Ζελένσκι ταξίδεψε στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, αφού προκάλεσε τον Πούτιν να τον συναντήσει εκεί. Ο Πούτιν, ο οποίος έστειλε μια χαμηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, δεν είχε δηλώσει ποτέ ότι θα ήταν έτοιμος να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στις διαπραγματεύσεις.
Οι Ρώσοι διαπραγματευτές επανέλαβαν τις απαιτήσεις του Πούτιν από την Ουκρανία να παραδώσει τέσσερις περιοχές στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, τις οποίες οι δυνάμεις της Μόσχας κατέχουν εν μέρει αλλά δεν ελέγχουν πλήρως.
Το Κρεμλίνο επιμένει επίσης σε μια νομικά εφαρμόσιμη εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου και ότι θα είναι ουδέτερο κράτος. Η Ρωσία επιθυμεί την απαγόρευση της παρουσίας δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη διακοπή των δυτικών προμηθειών όπλων στο Κίεβο, καθώς και περιορισμούς στο μέγεθος του ουκρανικού στρατού. Τα αιτήματα αυτά είναι απαράδεκτα για το Κίεβο.
Η σκληρή ρωσική στάση στηρίζεται στην πεποίθηση του Πούτιν ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν τις άμυνες της Ουκρανίας και να κατακτήσουν πλήρως τις τέσσερις περιοχές μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις του προέδρου.
Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει να παγώσει η σύγκρουση σε γενικές γραμμές κατά μήκος των σημερινών μετωπικών γραμμών, να δοθεί στη Ρωσία ο ουσιαστικός έλεγχος των εδαφών που κατέχει στην ανατολική και νότια Ουκρανία και να αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που κατέλαβε ο Πούτιν το 2014. Θα άρει επίσης όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης δεσμευτεί να μην υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, το Κίεβο θα λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας και το δικαίωμα να αναπτύξει τον δικό του στρατό, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.
«Ο Τραμπ θέλει ο Πούτιν να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία, αλλά δεν θέλει οπωσδήποτε», δήλωσε ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος με στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο. “Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την κατάρρευση των συνομιλιών. Προσπαθεί να ελιχθεί έτσι ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν παράλληλα με τη στρατιωτική επίθεση”.
Διαβάστε επίσης:
Φινλανδία: Πυρομαχικά στην Ουκρανία με χρήματα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Τραμπ: Διαφωνεί με την υποβάθμιση του αξιόχρεου της αμερικανικής οικονομίας από τη Moody’s
Τραμπ: Πρόθυμος να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο – Τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν και Ζελένσκι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Μικρές απώλειες για Brent και WTI μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody’s
- Ταγαράς: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύση για τις Ζώνες που μπορεί να βρεθούν εκτός ορίων οικισμών
- Ο Τραμπ ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες για τη συνομιλία με τον Πούτιν
- Θεσσαλονίκη: Υπέκυψε στα τραύματά της η 14χρονη που είχε βρεθεί με κακώσεις στο σώμα σε κεντρικό πεζόδρομο
