• Uncategorized

    Μέρκελ: Η Λιβύη κινδυνεύει να γίνει Συρία – Μήνυμα στους Ευρωπαίους από Μητσοτάκη

    • NewsRoom
    Μέρκελ

    H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel)


    Ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη σήμερα, με αυτή που επικρατούσε στα πρώτα χρόνια του εμφυλίου στη Συρία παρατηρεί η Γερμανία, όπως προειδοποίησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

    «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε η κ. Μέρκελ. «Και σήμερα κοιτώντας τη Λιβύη, πρέπει να προσέξουμε πολύ ώστε μια τέτοια κατάσταση να μην επαναληφθεί».

    Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία προκάλεσε τεράστια κύματα μετανάστευσης, καθώς 6,7 εκατομμύρια Σύροι εγκατέλειψαν τη χώρα, με πολλούς από αυτούς να κατευθύνονται προς της Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Πρέπει να κινηθούμε προληπτικά, να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες προκειμένου να προλάβουμε αυτά τα τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

    «Κάναμε μια πρώτη προσπάθεια – και είναι μόνον η πρώτη – για να βρούμε μια λύση στη Λιβύη, πριν η τελευταία πέσει στην παγίδα ενός πολέμου δι’ αντιπροσώπων, όπως είδαμε να συμβαίνει στη Συρία», πρόσθεσε αναφερόμενη στα μάλλον πενιχρά αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου.  «Ας ενωθούμε όταν αυτές οι χώρες μάς ζητούν να πολεμήσουμε την τρομοκρατία στα δικά τους μέρη του κόσμου, όπως το κάναμε με την διεθνή συμμαχία κατά του ISIS στη Συρία», κατέληξε.

    Μητσοτάκης: Πολιτική λύση μόνο με ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ξανά αυστηρό μήνυμα προς την ΕΕ, προειδοποιώντας πως πολιτική λύση για το ζήτημα της Λιβύης μπορεί να υπάρξει μόνο με ταυτόχρονη ακύρωση των παράνομων μνημονίων που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

    Μιλώντας από το Νταβός σε συζήτηση  με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, παρουσία κοινού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

    Αναφερόμενος ειδικά στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης σημείωσε πως αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από τη λιβυκή Βουλή καθώς και ότι δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία.

    Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed υπογράμμισε ότι στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου». Είπε χαρακτηριστικά πως «Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες».



    ΣΧΟΛΙΑ