• Τράπεζες

    Ξεκίνησε η… μάχη για την απόκτηση των €5 δισ. της «Αριάδνης»

    Αριάδνη

    Θοδωρής Καλαντώνης, Γιώργος  Γεωργακόπουλος, Αρτέμης Θεοδωρίδης


    Θέσεις μάχης παίρνουν από σήμερα για την διεκδίκηση του πακέτου «κόκκινων» δανείων Αριάδνη, που έβγαλε προς πώληση η PQH, οι μεγάλοι servicers της αγοράς, doValue, Intrum, Cepal, αλλά και διεθνείς επενδυτές που θέλουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Ένα πακέτο που θα εδραιώσει και τον leader στην ελληνική αγορα.

    Σήμερα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της PQH η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν το VDR και να σκανάρουν τα 97.000 δάνεια, λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ με το συνολικό υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 14 δισ. ευρώ.

    Το πακέτο Αριάδνη περιλαμβάνει σε ποσοστό 60% επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 40% είναι κυρίως στεγαστικά, με την πλειονότητα των δανείων να έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

    Στόχος της επικεφαλής της PQH κας Τάνιας Σουσάρη είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2022 και συγκεκριμένα η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών είναι η 18η Ιανουαρίου 2022, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στον Μάιο, και να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή με στόχο η συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή να κλείσει τον Ιούνιο του 2022.

    Ήδη ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της PQH, Morgan Stanley, στις διερευνητικές επαφές έχει καταγράψει το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια ανακτήσεων, καθώς ο επενδυτης το αποκτά εξ ολοκληρου.

    Όπως αναφέρουν στελέχη της PQH στο mononews.gr η εταιρεία έχει επικαιροποιήσει όλα τα στοιχεία των φακέλων δανείων (αντλώντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία) και έχει διεξάγει νομικό έλεγχο, περιορίζοντας την γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου του χαρτοφυλακίου.

    Το πακέτο περιλαμβάνει 97.000 δάνεια – 72.000 δανειακές συμβάσεις- που αφορούν 53.000 δανειολήπτες. Δάνεια που προέρχονται από τις bad banks (τράπεζες υπο εκκαθάριση) της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των συνεταιριστικών κπ.

    Όπως είναι γνωστό η PQH προχώρησε το Μάιο του 2020 στην πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος», λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιελάμβανε προβληματικά δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις, και το τίμημα διαμορφώθηκε στο 7%. Το χαρτοφυλάκιο Αιολος αποκτήθηκε τον Μάιο του 2020 από την Intrum.

    Η αγορά εκτιμά ότι το τίμημα για την απόκτηση του «Αριάδνη» θα διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα –κάποιοιες πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για 20%.

    Η PQH που ιδρύθηκε το 2016 λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για τα 18 τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

    Μετά και την πώληση του Αριάδνη η PQH θα έχει υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο ύψους 3δις ευρώ, δανείων για τα οποία εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις (περιπτώσεις απιστίας κλπ).

    Διαβάστε επίσης:

    PQH: Η Τάνια Σουσάρη αναλαμβάνει τα ηνία του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή

    Αλέξανδρος Βασιλικός: Το ΞΕΕ επιταχυντής στην μετά covid εποχή των ξενοδοχείων

    Τράπεζες: Έρχονται νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για 3.000 εργαζόμενους το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ