• Τράπεζες

    PQH: Η Τάνια Σουσάρη αναλαμβάνει τα ηνία του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή

    Μάχη επιβίωσης για τους servicers με αφετηρία τη διεκδίκηση της «Αριάδνης»

    Τάνια Σουσάρη, CEO της PQH


    H κα Τάνια Σουσάρη είναι η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της PQH, της εταιρείας που λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

    Η κα Σουσάρη, που ήταν μέλος της διοικητικής ομάδας της PQH από το 2018, ανέλαβε καθήκοντα CEO στις αρχές του έτους, ύστερα από την καραμπόλα που προκάλεσε η παραίτηση της προέδρου κας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία τοποθετήθηκε τον περασμένο Μάρτιο υποδιοικήτρια της Τράπεζας Ελλάδος.

    Αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης ήταν να αναλάβει Πρόεδρος της PQH ο μέχρι τότε CEO ο κ. Ξάνθος Βράχας, και η κα Σουσάρη καθήκοντα Διευθύνουσας Συμβούλου.

    Όπως είναι γνωστό η PQH ιδρύθηκε και αδειοδοτήθηκε το 2016 από την Τράπεζα της Ελλάδος, ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Σκοπός της είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των «κακών» τραπεζών. Σήμερα υπό ειδική εκκαθάριση τελούν 18 τράπεζες –ανάμεσα τους η Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πολλές συνεταιριστικές τράπεζες-, με περιουσιακά στοιχεία που εκτιμώνται στα 9 δισεκ ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

    Η κα Τάνια Σουσάρη που ανέλαβε το τιμόνι της PQH έχει μακρά εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο καθώς, εκτός των άλλων, έχει εργαστεί επί 21 χρόνια στην Eurobank, με αντικείμενο και τη διαχείριση προβληματικών δανείων.

    Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων (Professional Diploma in Management) στο Open University of England, και κάτοχος του τίτλου σπουδών Leadership Development του γαλλικού πανεπιστημίου INSEAD – The Business School for the World.

    Από το 1985 έως το 1992 εργάστηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ως μόνιμος διοικητικός υπάλληλος, από όπου αποχώρησε προκειμένου να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Ελλάδα.

    Για 21 χρόνια (μέχρι το 2013) εργάστηκε στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε θέσεις ευθύνης της λιανικής τραπεζικής. Με εξειδίκευση αφενός, στην πιστοληπτική ανάλυση και χορήγηση δανείων σε ιδιώτες και, αφετέρου, στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

    Στη συνέχεια, το 2015, έλαβε διαπίστευση Διαμεσολαβητή σε Εμπορικές και Αστικές Διαφορές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και περαιτέρω εξειδίκευση στην Τραπεζική Διαμεσολάβηση στο Ινστιτούτο Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών. Το 2016 ξεκίνησε να εργάζεται στην Onomis Mediation Co, εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες Διαμεσολάβησης, με εξειδίκευση στην Τραπεζική και Εταιρική Διαμεσολάβηση στην Ελλάδα.

    Ο κ. Ξάνθος Βράχας, ανέλαβε καθήκοντα CEO στην PQH το 2017 μετά την αποχώρηση του κ. Κώστα Μητρόπουλου. Ο 42χρονος Κύπριος, διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής και Διευθυντής Επενδύσεων του ασφαλιστικού ομίλου Universal Life και ήταν μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου την περίοδο 2013-2014. Εργάστηκε επίσης στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Merrill Lynch στο Λονδίνο και ως ελεγκτής στην Deloitte στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Βράχας είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Harvard Business School, BSc από το πανεπιστήμιο Georgetown και είναι εγκεκριμένος Λογιστής (CPA).



    ΣΧΟΛΙΑ