• Οικονομία

    Αλέξανδρος Βασιλικός: Το ΞΕΕ επιταχυντής στην μετά covid εποχή των ξενοδοχείων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αλέξανδρος Βασιλικός: Το ΞΕΕ επιταχυντής στην μετά covid εποχή των ξενοδοχείων

    Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος


    Η χαρτογράφηση της νέας τουριστικής πραγματικότητας στην μετά covid εποχή και οι λύσεις για την επιτυχημένη προσαρμογή των ελληνικών ξενοδοχείων σε αυτή, είναι το αντικείμενο του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώνει το Σάββατο 27 Νοεμβρίου το (ΞΕΕ) Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της Έκθεσης ΧΕΝΙΑ.

    Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε χθες από τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρο Βασιλικό ο οποίος σημείωσε πως το ΞΕΕ έχει ρόλο επιταχυντή σε μία αγορά που αλλάζει.

    Και ανέφερε πως το 2022 αναμένεται να είναι νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, που όπως δείχνουν όλα θα σηκώσει αυλαία από νωρίς την Άνοιξη του 2022, με τις προκρατήσεις να εμφανίζουν ισχυρή δυναμική, μέχρι στιγμής.

    Όμως οι προκλήσεις παραμένουν με μεγαλύτερη αυτή της ενεργειακής κρίσης.

    Μάλιστα τις επόμενες μέρες πρόκειται με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη (είχε προγραμματισθεί για χθες αλλά αναβλήθηκε), υπό τον Υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και φορείς του τουριστικού κλάδου, με θέμα το ενεργειακό κόστος και την δυνατότητα μέτρων στήριξης, όπως έχει ζητήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Οι επιχειρηματίες τουρισμού ανησυχούν από την συνεχιζόμενη άνοδο του ενεργειακού κόστους καθώς πλήττονται όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, από τα ξενοδοχεία, μέχρι την εστίαση και φυσικά οι αερομεταφορές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης.

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, πρόσφατα με επιστολή του προς του υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε πως: βρισκόμαστε στον Νοέμβριο, οι εποχικές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και τις στις περισσότερες από αυτές χρήματα δεν έχουν καταβληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης.

    Ενώ και οι συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες, λόγω έξαρσης της πανδημίας, χειμώνα και αυξημένου ενεργειακού κόστους.

    Το Σάββατο λοιπόν στο 5ο Φόρουμ Φιλοξενίας εκπρόσωποι διεθνών ξενοδοχειακών brands θα επιχειρήσουν να αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη ημέρα της βιομηχανίας φιλοξενίας στην μετά-covid περίοδο.

    Η χαρτογράφηση της νέας τουριστικής πραγματικότητας όπως και οι λύσεις για την προσαρμογή των ελληνικών ξενοδοχείων σε αυτή, είναι το ζητούμενο για τον κ. Βασιλικό και ως εκ τούτου τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν έχουν μεγάλη αξία τόσο για τις σημερινές αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία όσο και για την ανάγκη ενός νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης που θα έχει στον πυρήνα του την έννοια της βιωσιμότητας.

    Αργυρός χορηγός του Φόρουμ είναι η Τράπεζα Πειραιώς και χθες στην παρουσίαση της εκδήλωσης συμμετείχε και ο κ. Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

    Εστίασε στη διαχρονική σχέση που διατηρεί η τράπεζα με τον τουριστικό κλάδο, έχοντας σήμερα χορηγήσεις ύψους 2,2 δισ.ευρώ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

    Και συμπλήρωσε πως τα ξενοδοχεία –στο σύνολο τους- μπορούν αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να αναβαθμίσουν το προσφερόμενο προϊόν, να μεγιστοποιήσουν την ωφέλεια τόσο για τους μετόχους, όσο και για την κοινωνία, πραγματοποιώντας πλήθος επενδύσεων, οι οποίες εντάσσονται στους πυλώνες του Ταμείου και απολαμβάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά μειωμένο μέσο κόστος χρηματοδότησης.

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξανδρος Βασιλικός (ΞEE): Η Ελλάδα προσδοκά να κερδίσει το 40-50% των αφίξεων και εσόδων του 2019



    ΣΧΟΛΙΑ