• Τράπεζες

    Έτοιμοι για την… μάχη της Αριάδνης οι servicers

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αριάδνη

    Θοδωρής Καλαντώνης, Γιώργος  Γεωργακόπουλος, Αρτέμης Θεοδωρίδης


    Έτοιμοι για νέα μάχη τον Οκτώβριο είναι οι servicers της αγοράς, με τις doValue, Intrum, Cepal να διαγκωνίζονται για την διεκδίκηση της «Αριάδνης».

    Το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων της PQH των 5 δις ευρώ πρόκειται να βγει προς πώληση μέσα στον Οκτώβριο.

    Περιλαμβάνει προβληματικά στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια –με εξασφαλίσεις- ύψους 5 δισ. ευρώ, που προέρχονται από τις bad banks της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των συνεταιριστικών.

    Το χαρτοφυλάκιο έχει ετοιμαστεί από πέρυσι, ωστόσο η διαδικασία πώλησης «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

    Τώρα οι κ.κ. Θοδωρής Καλαντώνης, Γιώργος  Γεωργακόπουλος , Αρτέμης Θεοδωρίδης θα ριχτούν και πάλι στη μάχη για να αποκτήσουν τα 5 δισ. ευρώ, και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.

    Στόχος της κ. Τάνιας Σουσάρη, CEO της PQH είναι η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Εξάλλου η κ. Σουσάρη έχει μακρά εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο καθώς, εκτός των άλλων, έχει εργαστεί επί 21 χρόνια στην Eurobank, με αντικείμενο και τη διαχείριση προβληματικών δανείων.

    Πλέον η αγορά ανοίγει -πέρα από τις τιτλοποιήσεις-, καθώς προς πώληση θα βγουν και πακέτα επιχειρηματικών απαιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ επιχειρήσεων και των προμηθευτών τους.

    Αυτές οι οφειλές ύψους αρκετών δις ευρώ, αφ΄ ενός διογκώνονται λόγω της πανδημίας ενώ ανακυκλώνονται και μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών.

    Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» οι εκτιμήσεις της αγοράς θεωρούν πιθανό το τίμημα διαμορφωθεί στο 20% της αξίας του, δηλαδή στο 1 δισ. ευρώ.

    Η PQH που ιδρύθηκε το 2016 λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για τα 18 τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

    Πριν από το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» η PQH προχώρησε στην πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος», λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιελάμβανε προβληματικά δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις.

    Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποκτήθηκε τον Μάιο του 2020 από την Intrum.

    Όταν ολοκληρωθεί και η πώληση των 5 δις ευρώ στον Ειδικό Εκκαθαριστή θα απομείνουν προβληματικά δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ