• Τράπεζες

    Τάσος Πανούσης: Έχουμε ρυθμίσει και «κουρέψει» 4,7 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πρόεδρος Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank FPS

    Τάσος Πανούσης, CEO doValue Greece


    Προσφέρουμε ευέλικτες και ουσιαστικές λύσεις συμβατές με τις οικονομικές τους δυνατότητες σε όλους τους δανειολήπτες που συνεργάζονται μαζί μας, ανέφερε ο κ. Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης και CEO της doValue, μιλώντας την Παρασκευή στη γενική συνέλευση των servicers.

    Και έκανε αναφορά στις τέσσερις προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς, τον Φορέα Ακινήτων, τον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη.

    Όπως είπε οι servicers διαχειρίζονται 100 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια και «μέχρι σήμερα έχουμε αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους άνω των 4,7 δισ. ευρώ μόνο για το 2020-2021, προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους και άφεση χρέους». Ενώ οι εταιρείες διαχείρισης το ίδιο διάστημα  έχουν πετύχει ρυθμίσεις  για προβληματικά δάνεια δάνεια ύψους 3,8δις ευρώ, τα οποία βρίσκονται εντός τραπεζικών ισολογισμών. «Τα συγκεκριμένα δάνεια αναταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενα και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων» υπογράμμισε.

    Ο κ. Πανούσης τόνισε πως στόχος των εταιρειών διαχείρισης είναι να ρυθμιστούν τα δάνεια και να ξαναγίνουν εξυπηρετούμενα και σημείωσε  χαρακτηριστικά:

    Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν έχουμε συμπάθεια ή κατανόηση για εκείνους που μπορούν αλλά δεν θέλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη σε άλλους και τελικά στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία. Ο στρατηγικός κακοπληρωτής επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά.

    Ο πρόεδρος των ΕΕΔΑΔΠ αναφέρθηκε και στις 4 σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να απαλλαγεί η οικονομία από το άγος του ιδιωτικού χρέους.

    1ον: Λόγω της πανδημίας υπήρξε  επιβράδυνση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Αυτό ήταν εύλογο στις συνθήκες που επικρατούσαν, αλλά επηρέασε αρνητικά τη συνολική συμπεριφορά των δανειοληπτών, καθώς ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη εξυπηρέτησης υποχρεώσεων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε υποτροπή στην αρνητική κουλτούρα πληρωμών του παρελθόντος. Η αναγκαστική εκτέλεση, όπως έχω πει επανειλημμένα, είναι η ύστατη επιλογή μας αλλά η απουσία της επηρεάζει αρνητικά και φέρνει στην επιφάνεια τον ηθικό κίνδυνο.

    2ον: Η σύσταση του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπει  το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει μετατεθεί χρονικά, αλλά αναμένεται οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος. Η λειτουργία του Φορέα είναι κομβική στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή  του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

    3ον: Τα αποτελέσματα στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών μέχρι σήμερα  υστερούν έναντι των προσδοκιών. Έχουμε πάνω από 39.000 αιτήσεις κατ’αρχήν, αλλά ο αριθμός εκείνων που ολοκληρώθηκαν είναι ακόμη πολύ μικρός, λόγω του ότι πρόκειται για σύνθετη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες μέχρι να συμπληρωθούν τα στοιχεία στην πλατφόρμα και να προταθεί η λύση που προκύπτει αλγοριθμικά στον δανειολήπτη. Ωστόσο αυτή η στάση αναμονής δεν αποτελεί παράδοξο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νέα διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα. Πιστεύω πως καθώς η αγορά θα πληροφορείται τις λύσεις που δόθηκαν, τα σχετικά αιτήματα θα αυξηθούν.  Ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών, αρκετές χιλιάδες, έχουν μπει στην πλατφόρμα αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε η αίτησή τους να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Έχουμε την εικόνα ότι πολλοί από τους δανειολήπτες (Ιδιώτες & Επιχειρήσεις) την έχουν αναθέσει στους νομικούς και φορολογικούς ή οικονομικούς τους συμβούλους. Όπως και στο παρελθόν, είμαι βέβαιος ότι ο νομικός κόσμος, οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές θα συμβάλουν από την πλευρά τους στην επιτάχυνση και γρήγορη ολοκλήρωση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, αλλά και εκείνων που θα υποβληθούν στο μέλλον.

    4ον: Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη που αρχικά είχε προβλεφθεί για το 1ο τρίμηνο του 2022. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο επιτάχυνσης της εκδίκασης των πάνω από 40.000 υποθέσεων οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.

    Διαβάστε επίσης

    ΤτΕ: Αιχμές του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα για τους servicers

    Alpha Bank: Διάκριση από βραβεία εκδόσεων του ομίλου των Financial Times

    Η ώρα της κρίσεως για ΤΧΣ και Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ