• Τράπεζες

    Βρετανικές τράπεζες: Πρόστιμα 222,16 εκατ. δολαρίων μέσα σε 12 μήνες

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Πρόστιμα ύψους 222,16 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν επιβληθεί σε βρετανικές τράπεζες τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Finbold.

    Οι πιέσεις που εξακολουθεί να ασκεί η δημοσιονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, βάζει τον τραπεζικό τομέα στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς υπόκειται σε συνεχείς και επιταχυνόμενους ελέγχους. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, τα ρυθμιστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να έρχονται αντιμέτωπες με αστρονομικά πρόστιμα με πρωτοστατούσα την Santander.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Finbold, στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 222,16 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ιουνίου 2022 και Ιουνίου 2023, σε διάστημα 12 μηνών.

    Μεταξύ αυτών των προστίμων, η Santander UK αντιπροσώπευσε το μεγαλύτερο μέρος (60%) με 133,73 εκατομμύρια δολάρια.

    Ακολούθησε η TSB Bank, με το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο, ύψους 36,91 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Citigroup Global Markets Limited κατέλαβε την τρίτη θέση, με πρόστιμα ύψους 15,57 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι τέταρτες υψηλότερες ποινές αποδόθηκαν στη Metro Bank, ύψους 12,41 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Guaranty Trust Bank κατέλαβε την πέμπτη θέση με πρόστιμα ύψους 9,52 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Άλλες τράπεζες που επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα περιλαμβάνουν τις: Ghana International Bank (7,23 εκατομμύρια δολάρια), Al Rayan Bank (4,99 εκατομμύρια δολάρια) και Gatehouse Bank (1,97 εκατομμύρια δολάρια).

    Οι επιπτώσεις των προστίμων

    Η έκθεση τόνισε τις επιπτώσεις και τη φύση των προστίμων που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σύμφωνα με την έκθεση:

    “Τα πρόστιμα σηματοδοτούν στην έκταση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ενισχυμένη συμμόρφωση και ηθικές πρακτικές στον τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα, πολλές περιπτώσεις έχουν κοινό στοιχείο το ότι ένα ίδρυμα έχει επίγνωση των ελλείψεων ή των ελαττωμάτων του, αλλά αδυνατεί να τα διορθώσει επαρκώς”

    Σε αυτήν την περίπτωση, η Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) κρίνει τέτοιες καταστάσεις μη αποδεκτές και οι επακόλουθες κυρώσεις χρησιμεύουν ως απόδειξη αυτής της στάσης.

    Συνολικά, η επιβολή προστίμων είναι πιθανό να ενισχυθεί, με τις τράπεζες να πιέζονται να αξιολογήσουν την ισχύ των προγραμμάτων συμμόρφωσης και των πολιτικών τους για την αποφυγή νέων αυστηρότερων κυρώσεων.

    Η βαρύτητα των κυρώσεων που επιβάλλονται στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν ληφθεί υπόψη το πλαίσιο της αυξημένης ευαισθητοποίησης στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

    Τα πρόσφατα πρόστιμα, ευθυγραμμίζονται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η FCA επισημαίνει τη σημασία της ιεράρχησης των αναγκών των πελατών και προειδοποιεί ότι οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα και να χάσουν προνόμια εάν δεν το κάνουν.

    Κατά συνέπεια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για να συμμορφωθούν.

    Για παράδειγμα, οι ρυθμιστικές αρχές, με τη σειρά τους, ενισχύουν τις τεχνολογικές τους πλατφόρμες για να αναλύουν αποτελεσματικά μεγάλους όγκους δεδομένων αγοράς και να εντοπίζουν πιο αποτελεσματικά τις παραβάσεις. Ταυτόχρονα, τα προγράμματα καταγγελιών έχουν ενισχυθεί για την υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών στη διατήρηση δίκαιων, σταθερών και ασφαλών αγορών.

    Τι επιφυλάσσει το μέλλον

    Κοιτώντας στο μέλλον, δεδομένης της έντονης έμφασης της ρυθμιστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην προστασία των ευάλωτων πελατών και στην καταπολέμηση των κινδύνων του οικονομικού εγκλήματος, είναι πολύ πιθανό τα πρόστιμα να αυστηροποιηθούν.

    Επιπλέον, η FCA αναμένεται να επικεντρώσει τις έρευνές της σε αξιοσημείωτα περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς της αγοράς, στην καθοδήγηση που παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές σχετικά με κρυπτονομίσματα και άλλες επενδύσεις υψηλού κινδύνου και στο πιθανό ζήτημα του greenwashing.

    Σημειώνεται ότι το greenwashing εκδηλώνεται όταν υπάρχει πληροφορία για ένα προϊόν, που εμφανίζει μια εταιρεία ή οργάνωση ως περιβαλλοντικά υπεύθυνη, αλλά στην πραγματικότητα είναι (η πληροφορία) παρελκυστική ή σκοπίμως ψευδής.

    Οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν ακόμη σημαντική δουλειά να κάνουν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν να φανούν αναξιόπιστες.

    Παράλληλα, η αυξανόμενη πίεση για καλή απόδοση, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για ύφεση, απαιτεί την εφαρμογή στρατηγικών risk management για τα τραπεζικά ιδρύματα όλων των μεγεθών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Alpha Bank: Κέρδη €1,9 δισ. την τριετία 2023 – 2025

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εφικτή και βιώσιμη η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς εκπομπές άνθρακα

    Attica Bank: Μαριάννα Πολιτοπούλου και Ριχάρδος Λαμπίρης τα νέα μέλη του Δ.Σ.

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ