• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης: Στόχος η διανομή του 20%-30% των κερδών του 2023 σε μέρισμα – Στα 2,7 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις το 2022

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης, Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank


    Τη διανομή μερίσματος  20%-30% από τα κέρδη του 2023 έθεσε ως στόχο της Alpha Bank η διοίκησή της, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά την ενημέρωση των αναλυτών από τον Βασίλη Ψάλτη, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.

    Μάλιστα, η τράπεζα, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για το ζήτημα με τις ρυθμιστικές αρχές.

    Παράλληλα, η Alpha Bank βρίσκεται σε συζητήσεις και με τον SRB, για τις εκδόσεις  MREL. Όπως ανέφερε ο κ. Ψάλτης, πρόκειται για μια παραγωγική συζήτηση καθώς ο επόπτης έχει επίγνωση των συνθηκών. «Εμείς κάνουμε την προετοιμασία που χρειάζεται για τις εκδόσεις και παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στις αγορές», ανέφερε.

    Η διοίκηση της Alpha Bank αναμένει πως θα ξεπεραστεί ο στόχος των 2,2 δισ. ευρώ σε νέες εκταμιεύσεις δανείων. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Βασίλης Ψάλτης, αυτές αναμένονται να φτάσουν τα 2,7 δισ. ευρώ.

    «Με βάση την έως τώρα εικόνα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στο τέλος του έτους εκτιμώ ότι θα είναι αυξημένες κατά 500 εκατ ευρώ από τον αρχικό στόχο», ανέφερε ο Βασίλης Ψάλτης, ενώ μιλώντας για το δεύτερο εξάμηνο εξήγησε πως  υπάρχουν ενδείξεις πως οι πελάτες συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τα  business plan τους, με στόχο να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους το συντομότερο δυνατό, «συνυπολογίζοντας και τα ρίσκα που δημιουργούν οι τωρινές συνθήκες».

    Τόνισε πάντως πως  δεν μπορεί να προβλέψει αν θα συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς η ζήτηση δανείων το 2023, ωστόσο επεσήμανε πως θα υπάρχουν και τα εργαλεία από το  RRF.

    Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, όπου ο δείκτης NPEs της τράπεζας διαμορφώθηκε στο β’  τρίμηνο στο 8,2% και ο δείκτης NPLs στο 4%, η διοίκηση της Alpha Bank τόνισε πως δεν υπάρχουν σημάδια αθέτησης πληρωμών. Ωστόσο συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα.

    Ο Βασίλης Ψάλτης από την πλευρά του φάνηκε αισιόδοξος πως η Alpha Bank έχει τα εργαλεία για να μειώσει ακόμα περισσότερο τους δείκτες κόκκινων δανείων στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Κέρδη μετά από Φόρους €117,3 εκατ. το β’ τρίμηνο 2022 – Στο 8,2% ο δείκτης κόκκινων δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ