• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Σκοπός μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    «Ανεβάζουμε ταχύτητα και οι τράπεζες είναι έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο CEO Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα «τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία», υπογραμμίζοντας πως ο ρόλος των τραπεζών είναι καθοριστικός για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Τα 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα φέρουν συνολική επένδυση 57 δισ. ευρώ (μαζί με την τραπεζική χρηματοδότηση και τα 8 δις ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια) και θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

    Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός προς τις επιχειρήσεις και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στα επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να έχουν ενισχυμένα ίδια κεφάλαια. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και σε ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

    Όπως είπε από τα επενδυτικά σχέδια που αξιολογούν ήδη οι τράπεζες είναι κατά το 1/3 ώριμα, το 1/3 αφορά ιδέες που πρέπει να ωριμάσουν και το υπόλοιπο 1/3 είναι σχέδια που πρέπει να δουλέψουμε.

    Ο CEO της Alpha Bank έκανε αναφορά στην τεράστια μείωση των «κόκκινων» δανείων, χαρακτηρίζοντας ως «πολύτιμο εργαλείο» τον «Ηρακλή» σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Είμαστε αισιόδοξοι πως στο τέλος του 2022 θα έχουμε μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων, τα οποία όπως είπε μειώθηκαν κατά 69 δισ. ευρώ, από το υψηλό των 102 δισ. ευρώ το 2016 στα 33 δισ. ευρώ.

    Οι τράπεζες υπογράμμισε «ικανοποίησαν στον πόντο τα πλάνα αναδιάρθρωσης τους και τώρα υλοποιούν τα προγράμματα μετασχηματισμού τους». Ο στόχος είναι η επανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητας, ανέφερε και σημείωσε χαρακτηριστικά: διότι μέσα στην κρίση (της προηγούμενης δεκαετίας) αντί να κοιτάμε τον πελάτη του είχαμε στρέψει την πλάτη…

    Η επανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητας είναι το μείζον, και ταυτόχρονα «τρέχει» ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με το 95% των συναλλαγών να πραγματοποιείται από τα ψηφιακά κανάλια, ενώ αλλάζει ο ρόλος του καταστήματος, όπως και το προφίλ των εργαζομένων στις τράπεζες.

    «Προχωράμε στην υλοποίηση του μετασχηματισμού μας με χειρουργική ακρίβεια» τόνισε ο κ. Ψάλτης και σκοπός μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

    «Μέσα στην πανδημία κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Πετύχαμε την μετάβαση των πελατών μας στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης και σήμερα το 95% των πληρωμών γίνεται μέσα από τα ψηφιακά κανάλια» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του.

    Αναφέρθηκε και στην στήριξη της οικονομίας με 21,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ ήταν τραπεζική χρηματοδότηση και τα 6,5 δισ. ευρώ προγράμματα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, προς 31.000 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση στήριξε με 7,3 δισ. ευρώ μικρές, πολύ μικρές επιχιερήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

    Και παράλληλα ενεργοποιήθηκαν οι αναστολές πληρωμών για δάνεια 30 δισ. ευρώ 400.000 δανειοληπτών. Ενώ και μετά τα μορατόρια συνεχίζονται οι κινήσεις στήριξης με τα προγράμματα step up των τραπεζών και τα επιδοτούμενα προγράμματα Γέφυρα 1 στο οποίο εντάχθηκαν 75.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, ενώ στο Γέφυρα 2 αναμένεται να ενταχθούν σχεδόν 100.000 επιχειρηματικά δάνεια.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Έτοιμη να καταθέσει στον SSM το νέο «επιθετικό» της σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»



    ΣΧΟΛΙΑ