• Τράπεζες

    Περικοπές μισθών στους CEOs των τραπεζών: 30% στον Σόλομον (GS), 10% στον Γκόρμαν (Morgan Stanley), 6% στον Μόινιχαν (BofA)

    David Solomon (Goldman Sachs), James Gorman (Morgan Stanley) Brain Moynihan(BoFA)


    Οι περικοπές στα κόστη των τραπεζικών κολοσσών της Wall Street έφτασαν και στο υψηλότερο κλιμάκιο της διοίκησης, με τους κορυφαίους CEOs από τα παχυλά bonus και τους υπέρογκους μισθούς των προηγούμενων ετών, να δέχονται πλέον ισχυρές περικοπές στους μισθούς τους.

    Ο Ντέιβιντ Σόλομον ήταν αυτός που δέχτηκε και το ισχυρότερο πλήγμα με περικοπή μισθού 30% και τη συνολική του αποζημίωση να πέφτει στα 25 εκατ. δολάρια από 33 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Η περικοπή αυτή έρχεται ύστερα από ένα κύμα μαζικών απολύσεων του τραπεζικού κολοσσού 3.200 εργαζομένων της από το σύνολο των 49.000, έναν από τους μεγαλύτερους γύρους, στους οποίους έχει προχωρήσει η τράπεζα στην ιστορία της.

    O Σόλομον και οι ανταγωνιστές του

    Η περικοπή μισθού έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, τα οποία απογοήτευσαν ορισμένους επενδυτές της Wall Street, παρά το γεγονός ότι ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων.

    Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας για το 2022 μειώθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με το 2021, από 59,34 δισεκατομμύρια δολάρια σε 47,37 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Κι ενώ σε όλες τις τράπεζες, τα έσοδα έχουν περιοριστεί, ειδικά στην επενδυτική τραπεζική λόγω της κατακόρυφης μείωσης των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, η περίπτωση του Σόλομον, ο οποίος κάνει και δεύτερη καριέρα ως DJ, με το όνομα D-Sol, προκαλώντας ποικίλα σχόλια εντός της επενδυτικής τράπεζας, ήταν η πιο χαρακτηριστική.

    Ο αντίπαλος του τραπεζίτης Τζέιμι Ντίμον για παράδειγμα δεν υπέστη περικοπή μισθού, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα της τράπεζας μειώθηκαν κατά 22%. Μέχρι πέρσι οι δύο τραπεζίτες λάμβαναν σχεδόν τον ίδιο μισθό, με αυτόν του Ντίμον να κινείται στα 34 εκατ. δολάρια. Στην περίπτωση όμως του CEO της JP Morgan, η τράπεζα αποφάσισε ότι τελείωσαν γι’ αυτόν τα «ειδικά βραβεία». Πέρσι είχε λάβει ένα βραβείο 52 εκατ. δολαρίων, την ώρα που οι μετοχές της τράπεζας κατέρρεαν κατά 23% καταγράφοντας την χειρότερη απόδοση μεταξύ των κολοσσών της Wall Street, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι μέτοχοι της JP Morgan καταψήφισαν το σχέδιο και η τράπεζα υποσχέθηκε ότι δεν θα λάβει την επόμενη χρονιά ένα ακόμα βραβείο ο Ντίμον, όπως και έγινε.

    Στην ίδια κατηγορία με τον Ντίμον είναι και ο CEO της Wells Fargo, Τσαρλς Σαρφ, ο οποίος έλαβε 24,5 εκατ. δολάρια, όπως και το 221. Στην περίπτωση της Wells Fargo, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας το 2022 μειώθηκαν σχεδόν κατά 39% από το 2021, στα 13,2 δις δολάρια.

    Ο Σόλομον όμως δεν χρεώνεται μόνο τα χαμηλότερα έσοδα αλλά και το project του για επέκταση της μονάδας καταναλωτικής τραπεζικής, η οποία ακόμα δεν έχει αποδώσει. Η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεών της, γεγονός που οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες περικοπές μισθού στους CEOs της Wall Street.

    Oι περικοπές μισθού σε άλλους τραπεζίτες

    Πάντως ο Σόλομον δεν είναι ο μόνο που δέχτηκε  μείωση στον μισθό του.

    Πολύ μικρότερη περικοπή δέχτηκε και ο CEO της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, της τάξης του 10% από το μισθό που έλαβε το 2022.  Ειδικότερα ο μισθός του Γκόρμαν έπεσε στα 31,5 εκατ. δολάρια, για μία χρονιά που τα κέρδη έπεσαν και οι μετοχές της τράπεζας βυθίστηκαν.

    Στο πακέτο της αποζημίωσής του περιλαμβάνεται 1,5 εκατομμύρια δολάρια ως μισθός και 7,5 εκατομμύρια δολάρια ως μπόνους μετρητών. Η συντριπτική πλειοψηφία της συνολικής αποζημίωσης αφορά βραβεία 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων που πληρώνονται σε μετοχές.

    Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας για το 2022 μειώθηκαν περίπου 10% από το 2021 στα 53,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ούτε το Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America κατάφερε να γλυτώσει από τον κύκλο περικοπών, με την τράπεζα να ανακοινώνει μείωση κατά 6,3% στην αποζημίωσή του για το 2022. Το διοικητικό συμβούλιο χορήγησε στον Μόινιχαν 1,5 εκατομμύρια δολάρια ως μισθό και 28,5 εκατομμύρια δολάρια σε βραβεία που πληρώνονται σε μετοχές.

    Βέβαια πριν ένα χρόνο ο Μόινιχαν είδε αύξηση στον μισθό του κατά 31% και έλαβε 32 εκατ. δολάρια σε μία χρονιά που η εταιρεία σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας. Τα καθαρά κέρδη για την BofA το 2022 μειώθηκαν στα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το ρεκόρ 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα και οι μετοχές της υποχώρησαν 26% τον προηγούμενο χρόνο.

    Σημειώνεται ότι οι περικοπές μισθού στους CEOs δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των τραπεζών, καθώς πολλές εταιρείες τεχνολογίας που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, όπως η Apple, Intel και Zoom ανακοίνωσαν κι αυτές με τη σειρά τους μείωση στους επικεφαλής, η οποία μπορεί να φτάνει ακόμα και το 40%.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Πλήρωσε 12 εκατ. δολάρια για να θάψει καταγγελία για σεξισμό



    ΣΧΟΛΙΑ