• Τράπεζες

    Τράπεζες: Ποιους «ξένισαν» οι δηλώσεις Μυλωνά-Ζαββού για τον «Ηρακλή» και τι προβληματίζει τα τραπεζικά επιτελεία


    Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία για τη νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, όπως και η ανησυχία για την κουλτούρα πληρωμών που διαμορφώνεται.

    Την ίδια ώρα, «ξένισε» η αναφορά του CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλου Μυλωνά, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής». Αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός δήλωσε στο mononews.gr πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος τιτλοποιήσεων με «Ηρακλή ΙΙ» και «Ηρακλή ΙΙΙ» αν υπάρξει ζήτηση από τις τράπεζες. Όμως αυτές οι δηλώσεις, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, «ξένισαν» και την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς ο Διοικητής της, κ. Γιάννης Στουρνάρας, «τρέχει» τις διαδικασίες  για δημιουργία «bad bank» μέχρι το τέλος του έτους.

    Τα τραπεζικά επιτελεία είναι ανήσυχα διότι ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατάσταση σε επίπεδο πληρωμών όταν λήξουν τα μορατόρια διευκολύνσεων στα οποία έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 20 και πλέον δισ. ευρώ.

    «Είναι δύσκολη η εξίσωση να προβλέψουμε πόσοι από τους δανειολήπτες που δεν έχουν πληρώσει για σχεδόν ένα χρόνο τις δόσεις των δανείων τους, μόλις λήξει η περίοδος του μορατόριουμ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειο τους», λέει τραπεζικό στέλεχος συστημικής τράπεζας και συνεχίζει: »Επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι δανειολήπτες που κάνουν χρήση των μορατόριουμ έχουν χάσει μέρος των εισοδημάτων τους λόγω της πανδημίας, όπως είναι εργαζόμενοι στον τουρισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ., καθώς σε πολλούς τομείς της οικονομίας καταγράφεται μεγάλη πτώση του τζίρου».

    Οι τραπεζίτες όμως έχουν να «αντιμετωπίσουν» και άλλη μία δύσκολη άσκηση, τις συνέπειες της Covid και την επίπτωση που θα έχουν στο κλείσιμο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης σε επίπεδο τόσο κερδοφορίας όσο και προβλέψεων.

    Και φυσικά στις αρχές του νέου έτους θα εχουν σαφή εικόνα για το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων, που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Τράπεζας Ελλάδος υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ.

    Οι τραπεζίτες συμφωνούν πως είναι δύσκολο να προβλέψουν πόσοι δανειολήπτες θα επανέλθουν με συνέπεια στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων όταν λήξει η περίοδος της αναστολής πληρωμών, καθώς εκτιμούν ότι η επαναφορά της δόσης στο πλήρες ποσό της μπορεί για κάποιους να «αποδειχθεί δυσβάστακτη».



    ΣΧΟΛΙΑ