• Τράπεζες

    Γιώργος Ζάββος στο mononews: Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε «Ηρακλή ΙΙ» και «Ηρακλή ΙΙΙ»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός

    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός


    Έρχονται οι πανευρωπαϊκές τιτλοποιήσεις και ομοειδή δάνεια από διάφορες χώρες της ΕΕ θα ανεβαίνουν σε κοινή πλατφόρμα.

    Ηδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία κοινή αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και πιθανότατα και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και αυτό επειδή πρόβλημα με νέα γενιά «κόκκινων» δανείων αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, καθώς αυτά είναι απόρροια όχι κακοδιαχείρισης αλλά της πανδημίας.

    Στα καθ’ ημάς τώρα, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός, λέει στο mononews.gr πως είμαστε έτοιμοι να πάμε σε «Ηρακλή ΙΙ» και «Ηρακλή ΙΙΙ» στο βαθμό που θα υπάρξει ζήτηση από τις τράπεζες για νέες τιτλοποιήσεις.

    Μπορούμε να πάμε σε παράταση και επέκταση των εγγυήσεων του προγράμματος Ηρακλή, που λήγει στον Ιούνιο του 2021.

    Για επέκταση του Ηρακλή μίλησε και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Αναφέρθηκε στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ. Εάν αυτές οι εκτιμήσεις αποδειχθούν σωστές, τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα αντιμετωπιστούν μέσω μιας επιπλέον τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου δανείου μεσαίου μεγέθους, από κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες. Και εκτίμησε πως μία τέτοια κίνηση «δεν θα είναι ιδιαίτερη δύσκολη αν ληφθεί υπόψη η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αγορά αυτή μέχρι σήμερα. Έστω αν αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα για να καλύψει αυτό το ενδεχόμενο».

    Στην επιτυχία όμως του προγράμματος «Ηρακλής» αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, στην συνάντηση που είχε την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Ζαββό, και μάλιστα ανέφερε πως η Κομισιόν θα κάνει εύφημο μνεία στην επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή»: «Είπα στον κ. Ρέγκλινγκ ότι το πρόγραμμα πήγε καλά διότι οι ελληνικές τράπεζες το «αγκάλιασαν» καθώς οδηγεί σε ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος».

    Στα τέλη του μήνα ανοίγουν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πιο αποτελεσματική διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, με κοινή λύση και ενιαίες πλατφόρμες για ομοειδή δάνεια, όπως για παράδειγμα στεγαστικά δάνεια από τέσσερις ή πέντε ευρωπαϊκές χώρες, για επιχειρηματικά δάνεια κλπ..

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ