• Τράπεζες

    Στα 10 δισ. τα νέα «κόκκινα» δάνεια από την κρίση, εκτιμά ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γιάννης Μουρμούρας – Πώς θα λειτουργήσει η bad bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    πλειστηριασμοί


    Με τη χαρακτηριστική φράση «ο χρόνος είναι σύντομος και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε», περιέγραψε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας, την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας.

    Μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, που διοργάνωσε το Information Management Network με θέμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μουρμούρας διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της ΤτΕ θα απαντά σε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας και ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η πρωτοβουλία να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον Ηρακλή.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία θα δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια που σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ και θα προστεθούν στο στοκ των «κόκκινων» δανείων που έχουν ήδη στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του α’ εξαμήνου του έτους τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 54 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 33% του χαρτοφυλακίου τους και η πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα των NPLs.

    Εκτός από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων η πρόταση της ΤτΕ στοχεύει παράλληλα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας και όπως σημείωσε ο κ. Μουρμούρας θα λάβει υπόψη της την αγορά των διαχειριστών κόκκινων δανείων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της bad bank, όπως τα προσδιόρισε στην τοποθέτησή του ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι:

    * Η μεταφορά των κόκκινων δανείων σε τιμές αγοράς, προϋπόθεση που θα διασφαλιστεί από ανεξάρτητους ορκωτούς εκτιμητές.

    * Η τιμολόγηση των senior bonds που θα εκδοθούν σε επίπεδο ικανό να προσελκύσει επενδυτές και η χρηματοδότηση του φορέα.

    Να σημειωθεί ότι το Γενικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη τριών συμβούλων, οι οποίοι έχουν αναλάβει να εξειδικεύσουν τις διαφορετικές παραμέτρους της πρότασης της ΤτΕ για τη σύσταση bad bank. Πρόκειται για τις Rothschild, Boston Consulting και Deloitte. Η Rothschild θα διερευνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούσαν να γίνουν οι συναλλαγές μεταφοράς των κόκκινων δανείων σε μια bad bank, όπως η περίμετρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τιμολόγηση κ.ά. Η Boston Consulting έχει αναλάβει να μελετήσει τα λειτουργικά θέματα του σχήματος σε συνδυασμό με την προσαρμογή στο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες και να μην αντιβαίνει τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της DG Comp. Τέλος, η Deloitte θα εξειδικεύσει το φορολογικό καθεστώς με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας Asset Management Company (bad bank), θα βρεθεί στο επίκεντρο της διαβούλευσης τους προσεχείς μήνες ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική έως τα τέλη του χρόνου.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ