• Τράπεζες

    Τράπεζες: Παγώνουν για ένα χρόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια βάσης στα στεγαστικά δάνεια

    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Στον πάγο βάζουν οι ελληνικές τράπεζες το επιτόκιο euribor  3μήνου  για διάστημα 12 μηνών, ξεκινώντας από τα τέλη Μαρτίου.

    Σε μία προσπάθεια να στηριχθούν οι δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι  τράπεζες «παγώνουν» για 12 μήνες το euribor  1 μήνα και τριμήνου. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2022  το euribor 3μήνου ήταν αρνητικό στο -0,57% και χθες ήταν στο 3,052%.

    Εκτός από το euribor  στον «πάγο» μπαίνει και το επιτόκιο libor για όσα δάνεια έχουν δοθεί με ελβετικό φράγκο.

    Συγκεκριμένα το επιτόκιο θα παγώσει από τις 30 Μαρτίου και για διάστημα 12 μηνών.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στη συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και είναι στην κατεύθυνση στήριξης των δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

    Το κόστος αυτής της στήριξης προσεγγίζει τα  200 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν οι τράπεζες, ενώ δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των δανείων, αφού πρόκειται   για μέτρο επιβράβευσης των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

    Το «κλείδωμα» του επιτοκίου  θα γίνει σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί, για παράδειγμα 30 ή 31 Μαρτίου. Ωστόσο μέσα στο Μάρτιο το euribor 3μήνου είχε χαμηλό στο 2,99% και έφτασε μέχρι το 3,052%. Οι τράπεζες δηλαδή μετατρέπουν σε σταθερά για 1 χρόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

    Να σημειωθεί ότι πάνω στο επιτόκιο euribor 3μήνου οι τράπεζες προσθέτουν και ένα spread, ένα περιθώριο που παραμένει σταθερό. Συνήθως είναι 2,5%. Πέρυσι τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενας δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100 χιλιάδες ευρώ με αποπληρωμή στα 20 χρόνια, πλήρωνε μηνιαία δόση 536 ευρώ και τώρα 695 ευρώ. Αν το euribor 3μήνου αυξηθεί στο 3,5%  μαζί με το περιθώριο το τελικό επιτόκιο θα είναι 6% και η δόση του δανείου θα ανέβει στα 723 ευρώ.

    Από την ημερομηνία που θα κλειδώσει το ύψος του euribor 3μηνου -με το οποίο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου-, ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται από την νέα άνοδο των επιτοκίων και θα έχει για διάστημα 1 έτους σταθερή δόση. Αν στο διάστημα αυτό υπάρξει αποκλιμάκωση του επιτοκίου τότε η όποια μείωση θα υπολογίζεται προς όφελος του πελάτη.

    Το μέτρο σαφώς και καλύπτει όλους τους δανειολήπτες με ενήμερα στεγαστικά δάνεια. προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το μέτρο θα αφορά και τα νέα στεγαστικά δάνεια

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννης Στουρνάρας: Είμαστε κοντά στο τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια

    Alpha Finance: Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες – Αυξάνει τις τιμές στόχους, διατηρεί τις συστάσεις «αγοράς»



    ΣΧΟΛΙΑ