• Τράπεζες

    Τράπεζες: Κατατέθηκε στη Βουλή ο «Ηρακλής 3» και «καθαρίζει» δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ

    Θεώνη Αλαμπάση, Ειδική Γραμματεας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

    Θεώνη Αλαμπάση, Ειδική Γραμματεας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους


    Στη Βουλή βρίσκεται το σχέδιο για τον «Ηρακλή 3» που έχει λάβει το «πράσινο φως» από την DGComp  και έρχεται να απαλλάξει τις τράπεζες συστημικές και μη από τα υπόλοιπα των προβληματικών δανείων.

    Το πλαίσιο για τον «Ηρακλή 3» περιλαμβάνεται, στο νομοσχέδιο για τον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και για τους servicers που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ” και άλλες επείγουσες διατάξεις».

    Σκοπός του νομοσχεδίου είναι: α) η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ (L 438), β) η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και ο ενισχυμένος έλεγχός της, γ) η εν γένει προστασία των οφειλετών, και δ) η ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις που είχαν υποβληθεί κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και η εξέταση νέων αιτημάτων που υποβλήθηκαν και από μη συστημικές τράπεζες.

    Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου (16:00′).

    Ηρακλής 3

    Στην τελική ευθεία για την ολική εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τους από τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται οι τράπεζες με το νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή 3, που έλαβε την τελική έγκριση από την DGComp.

    Το ύψος των εγγυήσεων για τον Ηρακλή 3 θα καλύψουν τις τιτλοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι μη συστημικές τράπεζες, όπως  της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, αλλά και προηγούμενες συστημικών τραπεζών που έμειναν εκτός του Ηρακλή 2.

    Βέβαια οι προδιαγραφές και τα κριτήρια για την ένταξη των τιτλοποιήσεων θα είναι αυστηρότερες, ενώ θα καθοριστεί και το ύψος των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να λάβουν τις κρατικές εγγυήσεις.

    Για τις Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα –που έχουν δείκτες καθυστερήσεων σημαντικά πάνω από το 60%-, οι εγγυήσεις του Ηρακλή 3 θα είναι το «διαβατήριο» που θα τις απαλλάξει από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων ώστε να προχωρήσει η συνένωσή τους που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Επίσης, εκτός του «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει και τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών.

    Πρόκειται για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα όπως έχουν ανακοινώσει  οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το Solar θα είναι η πρώτη περίπτωση κόκκινων δανείων που θα ενταχθεί στο νέο «Ηρακλή 3», διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων έληξε τον Οκτώβριο του 2022.

    Οι εγγυήσεις για τον Ηρακλή 1 ήταν ύψους 11,7 δισ. ευρώ και για τον Ηρακλή 2 διαμορφώθηκαν στα 7 δισ. ευρώ. Ο Ηρακλής ΙΙΙ έρχεται να καλύψει τιτλοποιήσεις δανείων ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ από τις συστημικές και τη μη συστημικές τράπεζες.

    Εξωδικαστικός

    Οι βελτιώσεις του Εξωδικαστικού προβλέπουν μεγαλύτερο «κούρεμα» στις οφειλές όσων ενταχθούν στην πλατφόρμα, ενώ εισάγει και αυστηρότερο πλαίσιο σε ότι αφορά την συμπεριφορά των Εταιρειών Διαχείρισης , με ποινολόγιο που περιλαμβάνει πρόστιμα  έως 500.000 ευρώ, και φτάνει μέχρι  την ανάκληση άδειας λειτουργίας τους.

    Με τη νέα ρύθμιση το «κούρεμα» για τα δάνεια που καλύπτονται με εμπράγματη ασφάλεια αυξάνεται, έως και κατά 28 %, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Και οι ρυθμίσεις έχουν σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια. Και οι πιστωτές θα πρέπει να κάνουν αποδεκτή την ρύθμιση που βγάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού.

    Με το νομοσχέδιο  σε ότι αφορά τους servicers θεσμοθετείται:

    • Η προστασία των προσωπικών στοιχείων και της ιδιωτικής ζωής των δανειοληπτών.
    • Η απαγόρευση παρενόχλησης, καταναγκασμού ή αθέμιτης επιρροής κατά την επικοινωνία του servicer με τον πολίτη.
    • Η έγγραφη γνωστοποίηση στον δανειολήπτη σε γλώσσα σαφή και κατανοητή, του υπολοίπου της οφειλής μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης.

    Και ακόμα θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων από μη τραπεζικούς φορείς για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος των δανειοληπτών,

    Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS) που αφορούν συναλλαγές χωρίς προμήθειες.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: «Καθαρίζουν» κόκκινα δάνεια 5 δισ. ευρώ με τον Ηρακλή 3

    Χατζηδάκης: Έρχεται επέκταση του «Ηρακλή» και πακέτο δράσεων για τη φοροδιαφυγή

    Έρχεται ο «Ηρακλής ΙΙΙ» και επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ