• Τράπεζες

    Τράπεζες: «Καθαρίζουν» κόκκινα δάνεια 5 δισ. ευρώ με τον Ηρακλή 3

    Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα

    Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα


    Σε ολική εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τους από τα «κόκκινα» δάνεια προχωρούν οι τράπεζες με όχημα τα 5 δισ. κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή 3.

    «Αναμένουμε την απόφαση της DGComp, και είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε το πλαίσιο για τον Ηρακλή 3, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών», λέει στο mononews.gr η κα Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα.

    Και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ.

    Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό και τους servicers πρόκειται να βγει άμεσα σε διαβούλευση (η οποία θα διαρκέσει 15 μέρες) και μετά θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

    Το ύψος των εγγυήσεων για τον Ηρακλή 3 υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ, ωστόσο οι προδιαγραφές και τα κριτήρια για την ένταξη των τιτλοποιήσεων θα είναι αυστηρότερες, ενώ θα καθοριστεί και το ύψος των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να λάβουν τις κρατικές εγγυήσεις.

    Το ύψος αυτών των προμηθειών συνδέεται και καθορίζεται από τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων. Και καθώς πλέον η Ελλάδα έχει την επενδυτική βαθμίδα το κόστος αυτό θα είναι χαμηλότερο, σε σχέση με τις προηγούμενες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή Ι και ΙΙ.

    «Διαβατήριο» οι εγγυήσεις

    Οι εγγυήσεις θα καλύψουν τόσο τις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών όσο και τις νέες τιτλοποιήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Για τις δύο μη συστημικές τράπεζες οι εγγυήσεις του Ηρακλή 3 θα είναι το «διαβατήριο» που θα τις απαλλάξει από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων ώστε να προχωρήσει η συνένωσή τους που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Να σημειωθεί ότι η Attica Bank και η Παγκρήτια έχουν δείκτες καθυστερήσεων σημαντικά πάνω από το 60%.

    Επίσης, εκτός του «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει και τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών.

    Πρόκειται για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Μάλιστα όπως ανακοίνωσαν χθες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το Solar θα είναι η πρώτη περίπτωση κόκκινων δανείων που θα ενταχθεί στο νέο «Ηρακλή 3», διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων έληξε τον Οκτώβριο του 2022.

    Οι εγγυήσεις για τον Ηρακλή 1 ήταν ύψους 11,7 δισ. ευρώ και για τον Ηρακλή 2 διαμορφώθηκαν στα  7 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεώνη Αλαμπάση: Έρχονται μεγαλύτερα κουρέματα στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

    Τράπεζες: Στην Waterwheel Capital η τιτλοποίηση δανείων Solar

    Alpha Bank: Θεαματική αύξηση της κερδοφορίας με υπερδιπλασιασμό κερδών στο 9μηνο – Επιβεβαίωση mononews 



    ΣΧΟΛΙΑ