• Τράπεζες

    Τράπεζες: Εθελούσιες έξοδοι μέχρι και το 2025 – Φεύγουν 3.000 εργαζόμενοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Ο κύκλος της εθελούσιας εξόδου από τις τράπεζες θα κλείσει στα τέλη του 2025, καθώς μέχρι τότε οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εκτιμούν ότι θα έχουν πιάσει το στόχο, που είναι το δίκτυο τους να αριθμεί περί τα 250 καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων τους να διαμορφώνεται στις 5.500 με 6.000 άτομα. Που σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν περί τις 3.000 παλαιοί εργαζόμενοι.

    Χθες η Τράπεζα Πειραιώς έθεσε σε ισχύ πρόγραμμα εθελουσίας, που το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus φτάνει τις 220.000 ευρώ.

    Λίγες μέρες νωρίτερα η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι υιοθετεί ένα νέο μοντέλο τραπεζικού καταστήματος αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και ενσωματώνοντας τις σύγχρονες τραπεζικές τάσεις και πρακτικές.

    Τα καταστήματα του μέλλοντος –στα οποία επενδύουν πλέον οι τράπεζες, αποτελούν ένα πάντρεμα της φυσικής εξυπηρέτησης από έμπειρους τραπεζικούς συμβούλους, και αξιοποίησης της τεχνολογίας.

    Και όπως χαρακτηριστικά λέει στο mononews.gr τραπεζίτης «Οι τράπεζες πλέον από σημεία συναλλαγής μετατρέπονται σε σημεία εξυπηρέτησης, θα λειτουργούν περισσότερο ως  συμβουλευτικά κέντρα».

    Οι περισσότερες τραπεζικές εργασίες σήμερα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, και ελάχιστες είναι οι συναλλαγές που εξυπηρετούνται στα τραπεζικά γκισέ.

    Τα νέα δεδομένα λοιπόν οδηγούν σε ριζική αναδιάταξη το δίκτυο των τραπεζών, οι οποίες επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με την  ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών και  δημιουργούν ειδικές υποδομές μέσα στα καταστήματα, ώστε οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται  αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι.

    Και παράλληλα προχωρούν στην μετεκπαίδευση του προσωπικού, για να ανταποκριθεί στο νέο μοντέλο εξυπηρέτησης.

    Καθώς οι τράπεζες μετατρέπονται  από σημεία συναλλαγής σε σημεία εξυπηρέτησης, και  θα λειτουργούν περισσότερο ως  συμβουλευτικά κέντρα, εστιάζουν τόσο στην μετεκπαίδευση, όσο και στην ανανέωση του προσωπικού, προσφέροντας  στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στο δίκτυο.

    Να σημειωθεί ότι πέρυσι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως και η Attica Bank, προχώρησαν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

    Φέτος στις αρχές του έτους σε πρόγραμμα εθελουσίας προχώρησε η Alpha Bank,  όπως και η Attica και τώρα ήρθε το νέο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο τέλος του 2022 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν 28.600 άτομα.

    Ειδικότερα:

    – Η Εθνική Τράπεζα είχε 345 καταστήματα, 6.700 εργαζόμενους και 1.485 ΑΤΜ (εντός και εκτός τραπεζικών καταστημάτων).

    – Η Τράπεζα Πειραιώς είχε 389 καταστήματα, 7.900 εργαζόμενους και 1.948 ΑΤΜ.

    – Η Alpha Bank είχε δίκτυο με 270 καταστήματα, 5.680 εργαζομένους και 1.280 ΑΤΜ.

    – Η Eurobank είχε 274 καταστήματα, 6.270 εργαζομένους και 1.057 ΑΤΜ.

    – Η Attica Bank είχε 49 καταστήματα, 600 εργαζόμενους  και 69 ΑΤΜ.

    – Η Παγκρήτια Τράπεζα με 46 καταστήματα, 550 εργαζόμενους και 64 ΑΤΜ

    – Η Optima bank με 27 καταστήματα, 425 εργαζόμενους και 38 ΑΤΜ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλουσιοπάροχο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την Τράπεζα Πειραιώς – Δείτε τα ποσά

    Βασίλης Κουτεντάκης (Τράπεζα Πειραιώς): Οι τράπεζες να παραμένουν σε εγρήγορση

    Optima Bank: Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Eurobank – Τα μερίσματα που θα πληρώνει στους μετόχους της



    ΣΧΟΛΙΑ