• Τράπεζες

    Βασίλης Κουτεντάκης (Τράπεζα Πειραιώς): Οι τράπεζες να παραμένουν σε εγρήγορση

    • NewsRoom
    Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Βanking της Τράπεζας Πειραιώς

    Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Βanking της Τράπεζας Πειραιώς


    Στην ανάγκη οι τράπεζες να παραμένουν σε εγρήγορση και να προσαρμόζονται με δημιουργικότητα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον αναφέρθηκε ο ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλης Κουτεντάκης, στο Athens Mastercard Innovation Forum 2023.

    Ο συνδυασμός της τεχνολογικής επανάστασης, με τις πολυάριθμες κανονιστικές παρεμβάσεις οδηγεί στην ενδυνάμωση δραστηριοτήτων του Open Banking, του Open Finance και του Embedded Finance, και αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες στον φυσικό κόσμο και πολύ σύντομα στο metaverse, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη.

    Ο Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε για την τάση του Εmbedded Βanking, της παροχής, δηλαδή, τραπεζικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ασφαλιστικές εταιρείες, marketplaces. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι από τους πελάτες που ρωτήθηκαν, το 95% πραγματοποίησε μία αγορά σε φυσικό κατάστημα και ένα σημαντικό 78% από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ή έναν πωλητή λιανικής στο σημείο πώλησης το τελευταίο δίμηνο, ενώ τα χρήματα που δαπανώνται στα ηλεκτρονικά καταστήματα ανά πελάτη πλησιάζουν αυτά που δαπανώνται στον φυσικό κόσμο.

    Ο κ. Κουτεντάκης τόνισε ότι οι τράπεζες «βλέπουν» τις ευκαιρίες σε αυτήν την τάση και αναγνωρίζουν πιθανούς συνεργάτες σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου, e-shops, μεγάλους προμηθευτές χονδρικής για τις επιχειρήσεις, αλλά και μία σειρά αναγκών ειδικά για χρηματοδότηση καταναλωτικών αγαθών και μικροχρηματοδότηση στο σημείο πώλησης.

    Μεγάλες διεθνείς τράπεζες και Fintechs έχουν ήδη εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και προχώρησαν σε στρατηγικές συμμαχίες, όπως η Amazon με την ING στη Γερμανία, αλλά και το παράδειγμα της Solarisbank, παρέχοντας Banking as a Service σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, ο οποίος υπογράμμισε πως από το Εmbedded Βanking δημιουργείται μία μεγάλη αναδυόμενη αγορά που ενδιαφέρει σαφώς την Τράπεζα Πειραιώς.

    Διαβάστε επίσης

    Βασίλης Κουτεντάκης (Πειραιώς): Πώς οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν το cyber resilience

    Έκλεστοουν: Ένοχος για φορολογική απάτη ο πρώην ιδιοκτήτης της F1 – Θα πληρώσει £652 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ