• Τράπεζες

    Τράπεζες: Ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό NPE επετεύχθη – Aνοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος

    Φ. Καραβίας (Eurobank) - Β. Ψάλτης (Alpha Bank) - Χ. Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Φ. Καραβίας (Eurobank) – Β. Ψάλτης (Alpha Bank) – Χ. Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Στις θετικές προοπτικές της Ελλάδας  -την ώρα που μεγάλες οικονομίες  απειλούνται με ύφεση-,  αναφέρθηκαν από το βήμα των γενικών συνελεύσεων οι CEOs των τριών συστημικών τραπεζών Φωκίων Καραβίας – Eurobank,  Βασίλης Ψάλτης– Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου– Τράπεζα Πειραιώς.

    Εκτίμησαν ότι η χώρα θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 4%, καθώς τα μεγέθη του τουρισμού εμφανίζουν εξαιρετική δυναμική, ενώ βασικό μοχλό ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια –και το Ταμείο Ανάκαμψης – πόροι συνολικού ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

    Υπογράμμισαν ότι οι  τράπεζες έχουν κάνει άλματα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους,  επανέλαβαν τη δέσμευση τους για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, χωρίς να παραβλέπουν το γεγονός ότι η  ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και  η άνοδος των επιτοκίων, επηρεάζουν το κόστος ζωής και πλήττουν κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

    Eurobank

    Ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας επανέλαβε τη  δέσμευση ότι η τράπεζα  θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022, σημειώνοντας πως:

    «Οι επιδόσεις της τράπεζας το 2021, μας επιτρέπουν να κινηθούμε αποφασιστικά προς το μέλλον. Η σημαντικότερη, ασφαλώς, εξέλιξη ήταν η ολοκλήρωση έγκαιρα, του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού που είχαμε ανακοινώσει το 2019. Το σχέδιο αρθρωνόταν σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, ενισχύσαμε την κεφαλαιακή βάση μας με τη συγχώνευση με την Grivalia, καθώς και με μια σειρά συναλλαγών για αύξηση των κεφαλαίων χωρίς απομείωση της αξίας των μετόχων. Στη συνέχεια, μειώσαμε εγκαίρως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, υλοποιώντας πρώτοι ένα σχεδιασμό ο οποίος υιοθετήθηκε και από τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, στα ετήσια αποτελέσματά μας για το 2021, είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα που κατέγραψε μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο αριθμό (6,8%), ενώ μόλις το 2016 είχε καταγραφεί το ανώτατο σημείο στο 45,2%. Αυτό ήταν και προαπαιτούμενο για το τελευταίο σκέλος του σχεδίου μας, δηλαδή για την επίτευξη διατηρήσιμης διψήφιας απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων.

    »Το 2022 υλοποιούμε τη δέσμευσή μας, καθώς εισερχόμαστε πλήρως σε αναπτυξιακή τροχιά. Και έχουμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεση μας για διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά το 2008, από τα κέρδη του 2022, με την προϋπόθεση της σχετικής έγκρισης των εποπτικών αρχών. Η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022, αυξάνει την πεποίθηση μας για τη διανομή μερίσματος».

    Αν και στον ουρανό της παγκόσμιας οικονομίας έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφα, η Eurobank βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να πρωταγωνιστήσει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

    Υπογράμμισε ότι η Εurobank είναι η Τράπεζα της Ανάπτυξης, είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη χώρα, αποτελεί τράπεζα επιλογής για τους ξένους επενδυτές, και κατέχει και ηγετική θέση στη χρηματοδότηση της ποντοπόρου ναυτιλίας (πρώτη στην Ελλάδα και δεύτερη παγκοσμίως).

    Τράπεζα Πειραιώς

    Στην επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων, στο 9%, αναφέρθηκε ο Χρήστος Μεγάλου επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς.

    Το 2021 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου στο 12,5% στο τέλος του 2021, από 45% πριν από έναν χρόνο. Ο στόχος μας για  μονοψήφιο δείκτη NPE εντός του έτους   έχει επιτευχθεί. Στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα  βρέθηκαν στο 9%, ανέφερε  χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε πως ο στόχος για πιστωτική επέκταση 1,2 δις ευρώ φέτος  θα ξεπεραστεί καθώς οι εκταμιεύσεις το πρώτο εξάμηνο προσέγγισαν το 1 δις ευρώ. Και αναφερόμενος στην άνοδο των επιτοκίων σημείωσε πως «το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους για το 2023 αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ».

    Η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 είναι στόχος της Πειραιώς καθώς όπως είπε ο κ. Μεγάλου: «Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις». Και σημείωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου για την περίοδο 2022-2025, οδηγεί σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% για φέτος, ενώ  στόχος είναι η απόδοση ενσώματων κεφαλαίων στο 12% το 2025.

    Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 δείχνουν ότι οι στόχοι του επιχειρηματικού πλάνου 2022-2025, θα επιτευχθούν νωρίτερα και αναφέρθηκε στις ενδείξεις που συνηγορούν στην θετική εξέλιξη των μεγεθών και εσόδων της Πειραιώς, καθώς:

    – ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης 1,2 δις ευρώ  για το 2022 θα ξεπεραστεί

    – οι προμήθειες αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο και συμβάλλουν σημαντικά ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της Πειραιώς, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Πέρυσι οι καταθέσεις και τα αμοιβαία ενισχύθηκαν κατά 6,8 δις ευρώ.

    -τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, με εκτιμώμενο όφελος άνω των 100εκατ ευρώ το 2023.

    Alpha Bank

    Στην Alpha Bank, την ώρα που ο κίνδυνος της ύφεσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη, δεν εφησυχάζουμε,  δημιουργούμε μία τράπεζα ανθεκτική,  στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και δημιουργώντας αξία για τους μετόχους μας,  σημείωσε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο CEO της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης.

    Και όπως τόνισε ο  επικεφαλής της Alpha Bank στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται η Ελλάδα έχει δύο πλεονεκτήματα, την ανοδική πορεία του τουρισμού αλλά και την επενδυτική ένεση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Έκανε μακρά αναφορά στις στρατηγικές κινήσεις της τράπεζας για την απαλλαγή της από τα «κόκκινα» δάνεια, με την αρχή να γίνεται με την τιτλοποίηση «γίγα» το project Galaxy.

    «Σχεδιάσαμε με προσοχή και λεπτομέρεια την εξυγίανση του ισολογισμού μας. Υλοποιήσαμε το σχέδιό μας με ταχύτητα και συνέπεια, παρότι κληθήκαμε μεγάλο μέρος του να το πετύχουμε εν μέσω πανδημίας. Μέσα σε τρεισήμισι έτη, περιορίσαμε τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα από 25,7 δις ευρώ, στα 3,2 δισ., επιτυγχάνοντας την αποκλιμάκωση του ποσοστού τους από τα επίπεδα του 49% στις αρχές του 2019, σε μονοψήφιο ποσοστό στις 30 Ιουνίου 2022.

    »Προχωρήσαμε, ταυτόχρονα, σε αλλαγές που αφορούν δομές και διαδικασίες, επικεντρωθήκαμε στην αξιοποίηση του ταλέντου και στην εξέλιξη της εταιρικής μας κουλτούρας. Καταφέραμε να επιστρέψουμε στον ουσιαστικό ρόλο της τραπεζικής, επιτυγχάνοντας υψηλή πιστωτική επέκταση και υποστηρίζοντας τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων να αναπτυχθούν» σημείωσε ο κ. Ψάλτης, υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι αλλαγές έφεραν την τράπεζά μας πάλι στη θέση που της αξίζει: να ηγείται της εταιρικής τραπεζικής στη χώρα μας».

    Όπως είπε το  χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε πέρυσι πάνω από 8 δισ. ευρώ, με τις νέες εκταμιεύσεις στα 5,4 δισ. ευρώ και την καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,3 δισ. ευρώ.

    Πέρυσι τα δάνεια εταιρικής τραπεζικής αυξήθηκαν κατά 37% από το 2019, στα 5 δισ. ευρώ. Και το 2022 η καθαρή πιστωτική επέκταση θα υπερδιπλασιαστεί ανέφερε ο κ. Ψάλτης καθώς ήδη η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις είναι ύψους 1 δισ. ευρώ (2,4 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις).

    Διαβάστε επίσης:

    Φωκίων Καραβίας

    Χρήστος Μεγάλου: Στο 9% τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου – Ξεπερνιέται ο στόχος για την πιστωτική επέκταση

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Θα ανταμείψουμε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη τους



    ΣΧΟΛΙΑ