• Τράπεζες

    Τράπεζες: Σε «ανοιχτή γραμμή» με δανειολήπτες που βρίσκονται σε μορατόρια για νέες ρυθμίσεις των δανείων τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Σε «ανοικτή γραμμή» με τους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία και έχουν «παγώσει» οι δόσεις των δανείων τους, βρίσκονται οι τράπεζες.

    Και προσφέρουν ρυθμίσεις, καθώς για τους περισσότερους δανειολήπτες που βρίσκονται σε μορατόρια,  η περίοδος αναστολής πληρωμών λήγει στο τέλος του έτους.

    Οι ρυθμίσεις είναι είτε προσωποποιημένες, λαμβάνοντας υπόψη τρέχουσα οικονομική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη, είτε οριζόντιες. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η σταδιακή επάνοδος στην κανονική δόση, ώστε να ανακοπεί νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Και έτσι η  επέκταση των ρυθμίσεων καθ΄όλη τη διάρκεια του 2021 είναι «μονόδρομος» για τις τράπεζες, καθώς δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες με νέο «τσουνάμι» καθυστερούμενων οφειλών.

    Τα ειδικά προγράμματα διευκολύνσεων σταθμίζουν την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα οι δανειολήπτες και τις επιπτώσεις στο εισόδημα τους λόγω της πανδημίας.

    Όπως είναι γνωστό η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,31% 7,56 προσφέρει το πρόγραμμα «Εθνική Γέφυρα» σε όλους τους δανειολήπτες,  οι οποίοι θα καταβάλλουν το 50% της μηνιαίας δόσης τους για όλο το 2021. Οι τράπεζες Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 και Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63, προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις και ρυθμίσεις, σταθμίζοντας πάντα την τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη. Από την πλευρά της η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 έχει πρόγραμμα ρύθμισης με σταδιακή άνοδο της δόσης ανά τρίμηνο προκειμένου να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

    Την ίδια ώρα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών παρατάθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, η προθεσμία για τις ρυθμίσεις των δανείων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», τα οποία θα έχουν επιδότηση δόσης για 9 μήνες. Οι δανειολήπτες δηλαδή θα μπορούν μέχρι το τέλος Μαρτίου να προχωρήσουν σε ρύθμιση –για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους- με την τράπεζα και στη συνέχεια να λάβουν την κρατική επιδότηση.

    Όπως είναι γνωστό σε καθεστώς αναστολής δόσεων βρίσκονται δάνεια 21-22 δισ. ευρώ, με τους τραπεζίτες να εκτιμούν ότι 5 δισ. ευρώ θα «κοκκινίσουν». Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων θα διαμορφωθεί στα 8-10 δισ. ευρώ και τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι περισσότερα, ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γιάννης Στουρνάρας: Στους CEOs των τραπεζών η πρόταση της ΤτΕ για τη bad bank

    Παράταση των προθεσμιών για το νέο πτωχευτικό νόμο και το πρόγραμμα «Γέφυρα»-Επιβεβαίωση mononews

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Επείγει να μπει σε εφαρμογή η «Δεύτερη Ευκαιρία» για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ