• Τράπεζες

    Τράπεζα της Αγγλίας: Ράλι με Fed για την αύξηση των επιτοκίων

    Τράπεζα της Αγγλίας: Διέψευσε τους αναλυτές, αμετάβλητα τα επιτόκια

    Andrew Bailey, διοικητής Τράπεζας της Αγγλίας


    Με τον πληθωρισμό να έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην Βρετανία, τα στοιχήματα έχουν αρχίσει να πέφτουν για την κεντρική τράπεζα, η οποία φαίνεται ότι ανταγωνίζεται τη Fed στην αύξηση των επιτοκίων.

    Οι προβλέψεις της αγοράς για το που θα φτάσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στη Βρετανία εντός των επόμενων τριών χρόνων κάνουν λόγο για 3,75%, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες για τη Fed.

    H ανατροπή αυτή ήρθε αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ξεπέρασε το 10% και τις εκτιμήσεις για τις τιμές να κάνουν λόγο για εκτόξευση το χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

    Μάχη για τον πληθωρισμό

    «Αναμφισβήτητα, το μακροπρόθεσμο επίπεδο των επιτοκίων θα πρέπει να είναι υψηλότερο για τις ΗΠΑ, επομένως μακροπρόθεσμα – ας πούμε σε τρία χρόνια – δεν νομίζω ότι δικαιολογούνται υψηλότερα μελλοντικά επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Antoine Bouvet, ένας ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING Groep NV.

    «Η πρόκληση βέβαια που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας είναι μεγάλη. Είναι σαφές ότι έχουν να δώσουν μια δύσκολη μάχη για να κρατήσουν χαμηλά  τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν και μία μεγάλη ενεργειακή κρίση», σημείωσε.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης επιτοκίων τρεις μήνες νωρίτερα από τη Fed, με τη δεύτερη να την περνάει, λόγω της ταχύτητας με την οποία αύξανε τα επιτόκια.

    Η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά μισή μονάδα για πρώτη φορά σε περισσότερα από 25 χρόνια, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι θα συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό και  στις επόμενες τρεις συναντήσεις.

    Στις ΗΠΑ, αντίθετα, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο, με τις τιμές να είναι σταθερές σε μηνιαία βάση.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρακτικά FED: Προβληματισμός για μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην αμερικανική οικονομία από την αύξηση των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ