• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 265 εκατ. ευρώ ανεβάζει ο Τζον Πόλσον τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Paulson

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Ακόμη πιο έντονο γίνεται το αποτύπωμα του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι διαδικασίες της οποίας ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν, την Τετάρτη 21 του μηνός και αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

    Καθώς η στάθμη των προς άντληση κεφαλαίων αυξήθηκε από το αρχικό 1 δισ. στα 1,38 δισ. ευρώ, αναπροσαρμόζεται ανοδικά και το ενδιαφέρον του Πόλσον. Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, το family office του Τζον Πόλσον έχει κοινοποιήσει τη δέσμευσή του για τοποθέτηση κεφαλαίων της τάξεως των 265 εκατ. ευρώ έναντι των 200 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική του πρόθεση.

    Στον βαθμό που θα γίνουν πράξη τα νέα αυτά δεδομένα τότε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής θα βρεθεί να είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς με ένα ποσοστό που θα φτάνει στα επίπεδα το 18,2%. Ποσοστό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η παλαιά του θέση ως μετόχου (καθώς κατέχει τώρα το 4,61% της τράπεζας).

    Κατά τα φαινόμενα ο Τζον Πόλσον αναμένεται να είναι ο κεντρικός κορμός στο υπό διαμόρφωση γκρουπ των βασικών επενδυτών (anchor investors). Στο συγκεκριμένο γκρουπ θα έχουν διακριτή συμμετοχή και άλλοι επενδυτές οι οποίοι φέρεται να έχουν δεσμευθεί να τοποθετήσουν περί τα 100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Στους επενδυτές αυτούς εκτιμάται ότι θα είναι και ο Έλληνας billionaire Αριστοτέλης Μυστακίδης, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου βρίσκεται σήμερα το 3,048% των μετοχών της Πειραιώς.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι οι συνολικές τοποθετήσεις από την πλευρά του γκρουπ των anchor investors θα καταβάλει 356 εκατ. ευρώ ή ενδεχομένως και κάτι παραπάνω. Και τούτο καθώς ακόμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των ξένων funds με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της έκδοσης που είναι η Goldman Sachs και η UBS. Για λογαριασμό των οποίων κάνουν τις επαφές ο Χάρης Ηλιάδης και ο Στέφανος Παπαναγιώτου.

    Οι υπό έκδοση 1,2 δισ. νέες μετοχές θα τιμολογηθούν σε εύρος που ξεκινά από το 1 ευρώ και φτάνει μέχρι το 1,15. Με την αγορά να πιστεύει ότι η ΑΜΚ θα ολοκληρωθεί στο άνω άκρο της τιμολόγησης των νέων μετοχών.

    Τι λεφτά θα βάλει το ΤΧΣ

    Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, με την έννοια ότι η δική του συμμετοχή θα κινηθεί όπως έχει ανακοινωθεί από το 27% έως το 33%. Ποσοστό που εκφράζει τη μετοχική του θέση μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και λαμβανομένου υπόψη των παλαιών μετοχών που ήδη κατέχει. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η τελική συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς να διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του 27%. Σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κληθεί να καταβάλει 352,7 εκατ. ευρώ. Αν οι νέες μετοχές διατεθούν στην τιμή των 1,15 ευρώ η μια.

    Στην ακραία περίπτωση κατά την οποία το ΤΧΣ θα θελήσει να φτάσει στο 33% της Πειραιώς τότε θα χρειαστεί να εισφέρει 439 εκατ. ευρώ. Θα διαθέσει δηλαδή το 32,2% του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων που είχε το Ταμείο στο εννεάμηνο της περσινής χρονιάς (1,363 δισ. ευρώ).

    Στο σκέλος που αφορά την ελληνική προσφορά της ΑΜΚ θα διατεθεί το 15% των νέων μετοχών. Γεγονός που αντιστοιχεί σε κεφάλαια της τάξεως των 207 εκατ. ευρώ τα οποία και θα πρέπει να καλυφθούν από την ελληνική επενδυτική κοινότητα. Και κυρίως τους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα έχουν το προνομιακό δικαίωμα να εγγράφονται για όλο το ποσοστό που τους αναλογεί, με βάση τις θέσεις που ήδη κατέχουν. Αυτό σημαίνει ότι ένας παλαιός μέτοχος της τράπεζας θα μπορεί να λαμβάνει 23,82 νέες μετοχές ανά 1 παλαιά.  Με τον όρο «παλαιά» νοείται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψε μετά από το reverse split, όταν και οι 16,5 μετοχές συνενώθηκαν σε μία.

    Τα νέα «χαρτιά» που προέκυψαν από το reverse split θα ξεκινήσουν σήμερα να διαπραγματεύονται στη χρηματιστηριακή αγορά. Η τιμή εκκίνησης της σημερινής συνεδρίασης θα είναι τα 4,784 ευρώ. Ωστόσο, όσοι αγοράζουν από σήμερα και μετά δεν θα θεωρούνται παλαιοί μέτοχοι και ως εκ τούτου δεν θα δικαιούνται να έχουν δικαίωμα στην προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών της ΑΜΚ.

    Από τη στιγμή κατά την οποία οι νέες μετοχές θα διατεθούν στα 1,15 ευρώ είναι λογικό και αναμενόμενο η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Πειραιώς να υποχωρήσει σημαντικά στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά προς την τιμή της έκδοσης των νέων μετοχών.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέχρι 1,15 ευρώ η τιμή στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς – Μέχρι 1,38 δισ. ευρώ τα κεφάλαια – Πλήρης επιβεβαίωση mononews

    Πειραιώς: «Πυρετός» διαβουλεύσεων για την τελική μορφή της ΑΜΚ – Μέχρι τα 1,38 δισ. η έκδοση, σε τιμές 1-1,15 ευρώ

    Τράπεζες: Όλα τα σενάρια για τις επόμενες ΑΜΚ – Πρόωρες οι φήμες για αυξήσεις κεφαλαίων



    ΣΧΟΛΙΑ