• Τράπεζες

    Πειραιώς: «Πυρετός» διαβουλεύσεων για την τελική μορφή της ΑΜΚ – Μέχρι τα 1,38 δισ. η έκδοση, σε τιμές 1-1,15 ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Τράπεζα Πειραιώς


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διεργασίες για την οριστικοποίηση της «αρχιτεκτονικής» που θα έχει η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της  Πειραιώς.

    Για την οποία το επενδυτικό ενδιαφέρον  δείχνει να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Καθώς ολοένα και περισσότεροι «παίκτες»- παλαιοί μέτοχοι, αλλά και νέοι- επιζητούν να έχουν συμμετοχή στο ελκυστικό story της αναγεννημένης ελληνικής τράπεζας.

    Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΑΜΚ (με την Goldman Sachs να είναι το «πρώτο βιολί», έχοντας στο πλάι της και τη UBS) συνεχίζουν τις επί καθημερινής βάσεως  διαβουλεύσεις με τα ξένα funds, σταθμίζοντας τα όποια νέα δεδομένα ανακύπτουν. Ενώ από την άλλη πλευρά είναι σε «ανοικτή ακρόαση» με τη Διοίκηση της Πειραιώς, η οποία και θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Συνυπολογίζοντας και την «ετυμηγορία» που θα εκφέρει το ΤΧΣ, σε ότι αφορά τη δική του κεφαλαιακή συνδρομή.

    Επί του παρόντος, αρκετές από τις πτυχές της ΑΜΚ είναι ακόμη υπό συζήτηση και πιστεύεται ότι ξεκινώντας από σήμερα, θα αρχίσουν σταδιακά να ξεκαθαρίζουν οι λεπτομέρειες. Πιθανότατα μάλιστα θα χρειαστεί και το Σαββατοκύριακο για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων. Έτσι ώστε της ερχόμενη Τετάρτη 21 Απριλίου να ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Αργά χθες το βράδυ, οι  τελευταίες πληροφορίες έλεγαν ότι μπροστά στη μεγάλη και πολύπλευρη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί, κερδίζει έδαφος η περεταίρω διεύρυνση της ΑΜΚ. Με τον αριθμό των νέων μετοχών που πρόκειται να εκδοθούν να ανεβαίνει από το 1 δισ. που ήταν μέχρι πρότινος, στα 1,2 δισ. «κομμάτια». Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το εύρος της τιμής φαίνεται πλέον να κινείται  από το 1 έως τα 1,15 ευρώ ανά μετοχή, λαμβανομένων υπόψη των νέων δεδομένων του reverse split. Το οποίο συνέπτυξε σε μία, κάθε τμήμα από 16,5 παλαιές μετοχές της τράπεζας.

    Παρά το γεγονός ότι τα όλα τα νεότερα δεν μπορεί να θεωρηθούν ως θέσφατο, αφού ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής, εν τούτους γίνεται εμφανές ότι η «βεντάλια» της ΑΜΚ ανοίγει. Με συνέπεια να ξεκινά από το 1,2 δισ. ευρώ ( 1 δισ. νέες μετοχές στην τιμή του ενός ευρώ) και να φτάνει μέχρι τα…1,38 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση  που οι νέες μετοχές τιμολογηθούν στα 1,15 ευρώ η μία.

    Μέχρι 400 εκατ. ευρώ για το group των anchor investors

    Κρίσιμο στοιχείο των εξελίξεων είναι επίσης και η διαχείρηση που θα γίνει, αναφορικά με τους τρεις «πυλώνες» ενδιαφερομένων, που είχαν αρχικά διαμορφωθεί από παλαιούς και ( δυνητικά) νέους μετόχους.

    Με το family Office του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή ( και κατόχου σήμερα του 4,61% της Πειραιώς) Τζόν Πόλσον να ανήκει στον πρώτο «πυλώνα». Και στον δεύτερο να είναι ο Έλληνας Billionaire Αριστοτέλης Μυστακίδης ( που κατέχει ποσοστό 3,048% στην τράπεζας, μαζί με τον Κάλεν Τόμσον , διαχειριστή και συνιδρυτή του αμερικανικού Bienville Capital (που έχει το 2,60% στην Πειραιώς) , καθώς επίσης και ορισμένα άλλα «συμμαχικά» funds που κατέχουν μετοχές της τράπεζας.

    Πρόθεση και των δύο αυτών σχημάτων ήταν να τοποθετήσουν από 200 εκατ. ευρώ το κάθε ένα, ενώ άλλα τόσα είχε ζητήσει να εισφέρει και ο τρίτος «πυλώνας» των Funds, που για πρώτη φορά ήθελαν να τοποθετηθούν στην Πειραιώς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την ΑΜΚ, φαίνεται να προκρίνουν τη σύμπραξη των δύο πρώτων «πυλώνων» των ενδιαφερομένων σε έναν. Με τη μορφή ενός γκρουπ βασικών επενδυτών  (anchor investors) που θα έχουν τη δέσμευση να τοποθετήσουν περί τα 400 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή σε αυτό το γκρουπ, πέραν του Πόλσον και του Μυστακίδη θα συμπεριλάβει και άλλα Funds, με τα οποία γίνονται συζητήσεις, χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί ο αριθμός τους.

    Με 330 εκατ. ευρώ το Τ.Χ.Σ στο 15% η ελληνική προσφορά

    Την ίδια στιγμή και όπως όλα δείχνουν, το Τ.Χ.Σ , γνωρίζοντας ήδη το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από ιδιωτικά κεφάλαια, καταλήγει στην άποψη να διακρατήσει στην Πειραιώς ένα ποσοστό της τάξεως του 26%, έναντι του 61,34% που τώρα κατέχει. Στην περίπτωση που όντως συμβεί αυτό, τότε το Τ.Χ.Σ θα χρειαστεί να καταβάλει περί τα 330 εκατ. ευρώ, αν η ΑΜΚ φτάσει στα 1,38 δισ. και οι νέες μετοχές διατεθούν στα 1,15 ευρώ η μία. Σε περίπτωση που η τιμή των νέων μετοχών είναι στο 1 ευρώ, η κεφαλαιακή εισφορά του Τ.Χ.Σ θα είναι περί τα 286 εκατ. ευρώ.

    Για την Ελληνική προσφορά, που αφορά και την προνομιακή κατανομή στους υφιστάμενους εγχώριους μετόχους, όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί προς το επίπεδο του 15% της συνολικής έκδοσης. Κάπου ανάμεσα στα 200 και 150 εκατ. ευρώ.

    Στο βαθμό που δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις απέναντι σε όλα αυτά, τότε, αν αφαιρεθούν οι συμμετοχές των anchor investors, του Τ.Χ.Σ και των Ελλήνων επενδυτών, το βιβλίο προσφορών που θα ανοίξει στο εξωτερικό θα αφορά την άντληση των υπόλοιπων 450 εκατ. ευρώ. Κάτι, που με βάση το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική υπερκάλυψη.

    Πόσες νέες μετοχές θα πάρουν οι Έλληνες μέτοχοι

    Την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου η μετοχή της Πειραιώς θα επανέλθει σε χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση ξεκινώντας από την τιμή των 4,784 ευρώ, μετά από το reverse split. Και τούτο καθώς η ίδια παρελθούσα αξία των 831.059.164 μετοχών, απεικονίζεται τώρα σε 50.367.223 μετοχές.

    Τα στοιχεία του χρηματιστηρίου που δημοσιοποιήθηκαν χθες (axia numbers) δείχνουν ότι στα τέλη Μαρτίου ο μέσος όρος των μετόχων της Πειραιώς ήταν 29.423. Οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο Έλληνες επενδυτές (με βάση τη δηλωμένη φορολογική τους έδρα) μέχρι την προτεραία έναρξης της ΑΜΚ, αναμένεται να λογιστούν ως παλαιοί μέτοχοι. Έχοντας το προνόμιο να μετάσχουν στην ΑΜΚ διατηρώντας αναλλοίωτο το υφιστάμενο ποσοστό. Το ακριβές στίγμα για το ποιοι θα θεωρηθούν παλαιοί μέτοχοι, αναμένεται να το δώσει επισήμως η ίδια η τράπεζα.

    Σε κάθε περίπτωση για να διακριβωθεί πόσες νέες μετοχές θα  μπορούν πάρουν οι παλαιοί μέτοχοι, αρκεί να διαιρεθεί ο αριθμός εκείνων που εκδοθούν, με τις υφιστάμενες. Για παράδειγμα 1.200.000.000/ 50.367.222 δίνουν αποτέλεσμα 23,82. Που σημαίνει ότι οι έχοντες 100 μετοχές μετά από το reverse split ( 1.650 παλαιές) θα μπορούν να εγγραφούν για 2.382 νέες. Πληρώνοντας το αντίστοιχο κόστος που θα προκύψει από την τιμή έκδοσης.

    Αν οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν είναι 1 δισ. , τότε η αναλογία συμμετοχής στην ΑΜΚ διαμορφώνεται σε 19,85 νέες για κάθε μία παλαιά.

    Επίσης όπως ορίζει η χρηματιστηριακή νομοθεσία, μετά από την ΑΜΚ δεν θα γίνει αναπροσαρμογή τιμών στο «ταμπλό» καθώς πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου, με παραίτηση δικαιώματος των παλαιών μετόχων. Ως εκ τούτου εκείνη που θα μετρά θα είναι η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για εκείνους που θα πάρουν «χαρτιά» με την τιμή της ΑΜΚ.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο 26% οριστικοποιείται το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ