• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει ξανά η εθελούσια για 300 εργαζομένους

    • Της Έφης Καραγεώργου και της Ευγενίας Τζώρτζη
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Τράπεζα Πειραιώς


    Στις 14:00 υπογράφεται σήμερα η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Η συμφωνία αφορά την ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μεταφορά των υπαλλήλων που εργάζονταν στην μονάδα διαχείρισης καθυστερήσεων (RBU).

    Δάνεια και προσωπικό μεταφέρονται στη νέα εταιρεία διαχείρισης, που έχει αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ, την Alternative Financial Solutions (AFS).

    Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ανοίγει ξανά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους 300 εργαζομένους της μονάδας RBU, οι οποίοι δεν πέρασαν στην Intrum. Μάλιστα, στους εν λόγω εργαζόμενους δίνεται επίσης η εναλλακτική να παραμείνουν, εφόσον το επιθυμούν, στην τράπεζα και να υπηρετήσουν σε καταστήματα της περιφέρειας.

    Πρόκειται για 300 τραπεζοϋπαλλήλους που δεν δέχτηκαν ούτε τη μετακίνησή τους στη νέα εταιρεία, αλλά ούτε και τον δανεισμό τους σε αυτή.

    Υπενθυμίζεται πως στην AFS μεταφέρθηκαν τελικώς 1.100 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 850 προέρχονται από τη διεύθυνση RBU και οι υπόλοιποι 250 από άλλες διευθύνσεις της τράπεζας και από θυγατρικές της. Από τους 850 υπαλλήλους της RBU, οι 600 αποτελούν μόνιμο προσωπικό ενώ οι υπόλοιποι 250 θα εργαστούν στην AFS ως δανειζόμενο προσωπικό.

    Σημειώνεται ότι για τους εργαζομένους που περνούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης, η σύμβαση εργασίας είναι αορίστου χρόνου και με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πριν από τη μετάβαση, ενώ προβλέπονται και μπόνους ανάλογα με την πορεία των εργασιών.

    Η συμφωνία με την Intrum προβλέπει ότι η AFS θα μετονομαστεί σε Intrum Hellas και θα ανήκει κατά 80% στο σουηδικό όμιλο και κατά 20% στην Τράπεζα Πειραιώς. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 12ετής και προβλέπει ότι η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια και από τρίτες πηγές.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται επίσης η δημιουργία μιας δεύτερης εταιρείας, με την ίδια μετοχική σύνθεση, η οποία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η τράπεζα, ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Η συμφωνία έχει αποτιμηθεί στα 410 εκατ. ευρώ και το τίμημα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Intrum διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 296 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ μετά το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ