• Τράπεζες

    Το βλέμμα των επενδυτών στα αποτελέσματα των JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs

    • NewsRoom

    James Gorman (Morgan Stanley), Jamie Dimon (JP Morgan), David Solomon(Goldman Sachs)


    Συρρίκνωση στα κέρδη των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών ακόμα και άνω του 40% αναμένουν οι αναλυτές, λίγες ημέρες πριν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Τα επισφαλή δάνεια βρίσκονται στο επίκεντρο των μεγάλων οίκων, με τους FT να αναφέρουν ότι συνολικά οι επενδυτικές τράπεζες θα διαθέσουν πάνω από 4,5 δις δολάρια για να καλύψουν τυχόν ζημιές από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

    Ποια αποτελέσματα είναι στο επίκεντρο των επενδυτών

    Σε έρευνα του Bloomberg, το 25% των επενδυτών θεωρεί ότι τα σημαντικότερα αποτελέσματα είναι αυτά της JPMorgan, για την οποία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση στα κέρδη που θα αγγίξει το 24%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει σε τυχόν ζημιές που θα καταγράψουν οι τράπεζες από τις εξαγορές δανείων, Δηλαδή δανείων που χρηματοδότησαν αλλά δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν σε τρίτους.

    Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα όμως για τους επενδυτές είναι αυτά της Apple. Στην ίδια έρευνα, περίπου το 60% των ερωτηθέντων  αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Apple θεωρούνται κρίσιμα, καθώς θα δώσει πληροφορίες στους επενδυτές σχετικά με τη καταναλωτική ζήτηση, τις αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και την επίδραση των υψηλών επιτοκίων και του ισχυρού δολαρίου.

    Βουτιά στα κέρδη

    Αυτή την εβδομάδα, και ειδικότερα την Παρασκευή οι JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup και Morgan Stanley θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα της Goldman Sachs, για την οποία προβλέπεται και η μεγαλύτερη μείωση στα κέρδη της που αγγίζει το 46%, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters.

    Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε μία περίοδο που η αγορά των εξαγορών και των συγχωνεύσεων έχει «παγώσει» και η επενδυτική τραπεζική καταγράφει απώλειες στις προμήθειες που αγγίζουν το 50%.

    Με τις προβλέψεις για την οικονομία να παραμένουν ζοφερές, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες, JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo και Morgan Stanley, σύμφωνα με αναλυτές, θα διαθέσουν τουλάχιστον 4,5 δις δολάρια σε αποθεματικά για ζημιές δανείων από το τρίτο τρίμηνο.

    Οι επόμενες εβδομάδες, στις οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν τα κέρδη εταιρειών, θα είναι πολύ δύσκολες, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πληθώρα αναθεωρήσεων προς τα κάτω για τα επόμενα τρίμηνα, που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο τις παγκόσμιες αγορές.

    Οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν για «καταστροφή» των ταμειακών ροών, ενώ οι αναλυτές της Citigroup αναμένουν συρρίκνωση 5% των παγκόσμιων κερδών για το 2023.

    Οι αναλυτές της Bank of America Corp. αναμένουν πτώση 20% για τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή μέχρι τα μέσα του 2023, ενώ η Goldman Sachs Group Inc. λένε ότι οι μετοχές της Ασίας πρώην Ιαπωνίας ενδέχεται να δουν περισσότερες υποβαθμίσεις κερδών εν μέσω αδύναμων μακροοικονομικών και βιομηχανικών δεδομένων.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα της εβδομάδας – Πληθωρισμός και εταιρικά αποτελέσματα στο προσκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ