• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα της εβδομάδας – Πληθωρισμός και εταιρικά αποτελέσματα στο προσκήνιο

    • NewsRoom
    Wall Street


    Πτωτικά ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, κατά την οποία η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της  ξανά στο μέτωπο του πληθωρισμού.

    Την Τετάρτη η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Σεπτέμβριο, με την αγορά να κρατά μικρό καλάθι ως προς την υποχώρησή του, παρά τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τη FED. Μία μέρα νωρίτερα αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου, όπου οι αναλυτές περιμένουν και εκεί μικρή υποχώρηση.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κρίνουν την στάση που θα κρατήσει η FED στην επόμενή της συνεδρίαση. Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα οποία έδειξαν μια απρόσμενα μεγαλύτερη υποχώρηση της ανεργίας, δίνουν περιθώριο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

    Παράλληλα, η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα ώστε να προχωρήσει σε μία ομαλή λήξη των σχεδίων αγοράς ομολόγων, ακόμα και διπλασιάζοντας το ποσό αγοράς ανά ημερήσια δημοπράτηση.

    Από την Τρίτη, εξάλλου, ξεκινά ένας νέος γύρος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο. Οι μεγάλες τράπεζες (Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley, Wells Fargo) αναμένεται να ανακοινώνουν τα δικά τους αποτελέσματα την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου αυτή την εβδομάδα είναι η PepsiCo, η BlackRock, η Delta Air Lines, η Wallgreen Boots Alliance και η UnitedHealth Group.

    Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της JPMorgan, αλλά και των Apple, Microsoft και Tesla, όπως επίσης και των εταιρειών λιανικού εμπορίου, ιδιαίτερα αυτών της Walmart.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κινείται στις 29.210,49 μονάδες με απώλειες της τάξης του 0,29%, ο  S&P 500 υποχωρεί στις 3.611,75 μονάδες με πτώση 0,77% ενώ ο Nasdaq κινείται στο -1,23% στις  10.521 μονάδες.

    Ιδιαίτερα αρνητικά συνεχίζει να κινείται ο κλάδος των μετοχών ημιαγωγών, με την Nvidia να υποχωρεί κατά 4,3% και την AMD κατά 2%, μετά τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ στις εξαγωγές chips προς την Κίνα.



    ΣΧΟΛΙΑ