• Τράπεζες

    Το «μυστικό» της ΓΣ της Viva Wallet – Γιατί κανείς δεν μιλάει για το deal του 1 δισ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας

    Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, ιδρυτές της Viva


    Όρκο σιωπής φαίνεται πως έδωσαν όσοι παρευρέθηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση της Viva Wallet, αφού δεν απαντούσαν ούτε στο απλό ερώτημα αν πραγματοποιήθηκε η συνέλευση.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr  πως η ΓΣ έγινε και ελήφθησαν όλες εκείνες οι κρίσιμες αποφάσεις για την συμφωνία εξαγοράς του 48,5% του πρώτου ελληνικού μονόκερου από τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό της J.P. Morgan.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την εξέλιξη του deal, ωστόσο όλοι όσοι παρευρέθηκαν δεσμεύονται με ρήτρα εμπιστευτικότητας (NDA AGREEMENT) και τηρούν σιγή ιχθύος.

    Κύκλοι με γνώση της υπόθεσης επιμένουν πως η συμφωνία προχωρά, ωστόσο αν θα υπάρξουν αλλαγές στους όρους της αυτό θα γίνει γνωστό στο τέλος του μήνα.

    Το mononews.gr, επικοινώνησε τόσο με την πλευρά της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν «κανένα σχόλιο».

    Το  τελευταίο διάστημα είναι έντονες οι φήμες στην αγορά ότι η συμφωνία πάει σε ναυάγιο.

    Ωστόσο πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρουν  ότι το deal προχωρά, ενδεχομένως με αλλαγές στην αρχική συμφωνία.

    Η ουσία της υπόθεσης –αλλά και των φημών που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα- έχει να κάνει με το ποια θα είναι  η  τιμή στην οποία θα πρέπει να κλειδώσει η πώληση του πακέτου των μετοχών- ή ενός μέρους αυτών –  του διδύμου Καρώνη – Αντύπα στην Αμερικανική τράπεζα, κάποια στιγμή στο μέλλον.

    Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χάρης Καρώνης –και ενώ υπήρχε πλήθος δημοσιευμάτων ότι το deal Viva- JP Morgan ναυαγεί- είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.gr:

    «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σεβαστώ την υπογραφή μου, τη θέση μου και τον ρόλο μου. Δηλώσεις κάνουν οι εταιρείες όταν ολοκληρώνουν μία συναλλαγή.

    »Βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ κομβικό, πολύ σημαντικό και όποιος λέει ότι  ξέρει, δεν νομίζω ότι ξέρει.

    »Οι συμβάσεις έχουν συγκεκριμένους χρόνους και δεν έχει νόημα ο καθένας να προσπαθεί να προϊδεάσει τι θα γίνει ή δεν θα γίνει».

    Από την πλευρά της ΤτΕ πηγές σημειώνουν πως: το deal είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τη Viva και ότι  έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΤτΕ και τον SSM, παρότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή από αυτή των ΗΠΑ.

    Υπογραμμίζουν πως: Είναι μία από τις πρώτες συμφωνίες που αμερικάνικη τράπεζα μπαίνει στην Ευρώπη και έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά εποπτικά προβλήματα για να δοθούν οι εγκρίσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία   που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιανουάριο αποτιμούσε την Viva στα  2,05 δισ. δολάρια. Η Viva είναι ο πρώτος ελληνικός μονόκερος και η συμφωνία εξαγοράς από τον αμερικανικό κολοσσό τον περασμένο Ιανουάριο έτυχε εξαιρετικά μεγάλης δημοσιότητας, με δηλώσεις από αξιωματούχους της κυβέρνησης, καθώς ήταν από τα μεγαλύτερα success story των τελευταίων ετών.

     Πωλητές είναι  το Family Office της οικογένειας Μαριάννας Λάτση, που είχε ποσοστό γύρω στο 13,5%, η Deca, με ποσοστό  10,5%, και το venture capital Hedosophia, με έδρα στο Λονδίνο, με  ποσοστό πάνω από  24,5%.

    Διαβάστε επίσης

    Τι συμβαίνει τελικά με το deal Viva-JP Morgan; Γιατί κανείς δεν απαντά αν έγινε η Γενική Συνέλευση;

    Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Λάθος μου να πάρω λεφτά από την DECA-Ενισχύστε τις μικρές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν το talent



    ΣΧΟΛΙΑ