• Τράπεζες

    Τη δημιουργία της νέας Τράπεζας Πειραιώς με απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας εγκρίνει η Γ.Σ.

    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας και τη μεταφορά της σε μια νέα εταιρεία που θα λάβει τραπεζική άδεια (μοντέλο hive down) αναμένεται να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, που συγκαλείται εκτάκτως με αυτό το θέμα.

    Πρόκειται για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας, στόχος του οποίου είναι να απαλλαγεί η Τράπεζα από τη ζημιά που θα επιφέρει η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων Phoenix και Vega, 1,9 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ.

    Η ζημιά έχει υπολογιστεί στο 1,6 δισ. ευρώ και θα παραμείνει στη Διασπώμενη εταιρεία, η οποία θα διατηρήσει περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που δεν αφορούν την άσκηση τραπεζικών δραστηριοτήτων. Η Διασπώμενη θα παύσει να είναι πιστωτικό ίδρυμα, η επωνυμία της θα τροποποιηθεί σε «Πειραιώς Financial Holdings» και οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στο ΧΑ.

    Επωφελούμενη θα είναι η νέα τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα είναι 100% θυγατρική εταιρεία της «Πειραιώς Financial Holdings» και σε αυτήν, μεταξύ άλλων, θα μεταφερθούν:

    • το σύνολο των καταθέσεων

    • το σύνολο των δανείων μαζί με κάθε είδους εξασφαλίσεις

    • το σύνολο των υποχρεώσεων από ομολογιακά δάνεια που έχει εκδώσει η Τράπεζα με την εξαίρεση των υποχρεώσεων των δύο ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (400 + 500 εκατ. ευρώ)

    • των ομολογιών αυξημένης εξασφάλισης (senior notes) που εκδίδονται στο πλαίσιο των δύο τιτλοποιήσεων, καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλιση (mezzanine και junior notes).

    • το δικαίωμα των συνολικών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, ύψους 6,4 δισ. ευρώ

    Η διάσπαση δεν επηρεάζει τα δικαιώματα του ΤΧΣ, το οποίο όπως σημειώνεται στο σχέδιο, θα ασκεί τα δικαιώματα που απορρέουν από το πλαίσιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη. Να σημειωθεί ότι το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ ελέγχει σήμερα το 26,4% της Τράπεζας Πειραιώς και μετά την απόφαση για τη μη πληρωμή του κουπονιού των Cocos των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου η μετατροπή, που θα οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο στο 61,3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

    WSJ για Ελλάδα: Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων – Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών

    Τράπεζα Πειραιώς: Στις 4 Ιανουαρίου η Ημερομηνία Μετατροπής του CoCo



    ΣΧΟΛΙΑ