• Τράπεζες

    Θρίλερ με την εξαγορά της Credit Suisse: Ενδιαφέρον απο Deutsche Bank, η UBS ζητάει οικονομική ενίσχυση από τους Ελβετούς

    • NewsRoom


    Σε θρίλερ εξελίσσονται οι συζητήσεις για μία πιθανή εξαγορά της Credit Suisse. H UBS βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του διαλόγου με την προβληματική ελβετική τράπεζα, ζητώντας, σύμφωνα με το Bloomberg, στήριξη από την Ελβετική κυβέρνηση για να προχωρήσει η εξαγορά, ενώ  η Deutsche Bank φαίνεται να εξετάζει το σενάριο για την εξαγορά κάποιων μονάδων της CS.

    Η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση θα αναλάμβανε ορισμένα νομικά έξοδα ή άλλες πιθανές ζημιές που θα προέκυπταν από κάποια συμφωνία. Στις συζητήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg, συμμετέχουν και οι αμερικανικές αρχές, καθώς οι δύο τράπεζες έχουν δραστηριότητα και στις ΗΠΑ.

    Στην περίπτωση της Deutsche Bank, οι συζητήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ακόμα σε εσωτερικό επίπεδο, με την γερμανική τράπεζα να συζητάει την πιθανότητα  εξαγοράς κάποιων μονάδων της ελβετικής τράπεζας, εφόσον δεν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις με τη UBS.

    Οι ανησυχίες της UBS

    Οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής και εμπορικών συναλλαγών της Credit Suisse  αποτελούν βασικό σημείο εμπλοκής στις συνομιλίες που διεξάγονται από την πλευρά της UBS.

    Η UBS έχει εκφράσει ανησυχίες για τον ισολογισμό, καθώς η επενδυτική τραπεζική έχει καταγράψει ζημιές και έχει αμαυρώσει το προφίλ της τράπεζας λόγω σειράς σκανδάλων που έχουν “σκάσει” τα τελευταία χρόνια. Στις ανησυχίες της τράπεζας περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση με μόχλευση.

    Από το πρωί του Σαββάτου συνεχίζονται οι διερευνητικές συζητήσεις για την εξαγορά του συνόλου ή τμημάτων της Credit Suisse από τη UBS, ύστερα από προτροπή των ρυθμιστικών αρχών, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

    Στόχος των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή το βράδυ, αν και οι FT αναφέρουν ότι τα δύο μέρη μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία ήδη από το βράδυ του Σαββάτου.

    Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλάμβανε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για να αποκτήσει η δεύτερη τις μονάδες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων της, ενώ ενδεχομένως μπορεί να εκχωρήσει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής.

    Σημειώνεται ότι η UBS έχει χρηματιστηριακή αξία 56,6 δισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στα στα 8 δισ. δολάρια.

    Αποστάσεις από τη BlackRock

    Νωρίτερα, η είδηση ότι ένας ακόμα ενδιαφερόμενος υπάρχει για την εξαγορά της Credit Suisse, διαψεύστηκε άμεσα.

    Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η BlackRock διέψευσε τα σενάρια για επεξεργασία προσφοράς για την εξαγορά της Credit Suisse.

    «Η BlackRock δεν συμμετέχει σε κανένα σχέδιο εξαγοράς του συνόλου ή οποιουδήποτε τμήματος της Credit Suisse και δεν ενδιαφέρεται να το πράξει», ανέφερε εκπρόσωπος της.

    Νωρίτερα, οι FT είχαν αναφέρει ότι η η Blackrock, επεξεργάζεται να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Credit Suisse.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός αξιολογούσε διάφορες επιλογές και συνεργαζόταν με άλλους επενδυτές, για να καταθέσει μία προσφορά, για εξ’ ολοκλήρου εξαγορά είτε τμημάτων της επιχείρησης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Larry Fink, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, εργαζόταν στο παρελθόν  στην First Boston, την επιχείρηση επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse.



    ΣΧΟΛΙΑ