• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Ξεκινά σήμερα η διαδικασία αποεπένδυσης από τις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Μέσα στη μέρα η διοίκηση της Eurobank θα στείλει επιστολή προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επαναγορά του 1,4% που βρίσκεται  στην κατοχή του Ταμείου.

    Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας όπου και «κλείδωσε» η τιμή επαναγοράς για τις 52.080.673 μετοχές.

    Όπως είναι γνωστό, το εύρος τιμής έχει προσδιοριστεί μεταξύ 1,10-1,90 ευρώ ανά μετοχή, μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Eurobank, και θεωρείται δεδομένο ότι η τιμή που θα προσφέρει η τράπεζα θα περιλαμβάνει premium.

    Από τη στιγμή που το Ταμείο θα λάβει σήμερα την επιστολή η διαδικασία θα τρέξει άμεσα  και το ΤΧΣ την Δευτέρα  θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για την προσφορά που έλαβε και σε ποια τιμή, όπως είναι υποχρεωμένο να πράξει.

    Ωστόσο ακόμα και στην περίπτωση που εμφανιστεί και άλλος επενδυτής δεν θα εξεταστεί μόνο η τιμή που προσφέρει αλλά κυρίως αν διαθέτει το fit & proper.

    Στόχος πάντως είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, με την Eurobank να γίνεται η πρώτη ιδιωτικοποιημένη τράπεζα.

    Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s στην τελευταία του έκθεση για την αναβάθμιση της Ελλάδας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ΤΧΣ θα προωθήσει τη στρατηγική του για την αποεπένδυση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2023 και, με δεδομένες τις ισχυρές αποτιμήσεις και το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές, οι προοπτικές για την πώληση των κρατικών μεριδίων στις τράπεζες έως το 2025 είναι καλές».

    Με βάση το σχεδιασμό του ΤΧΣ θα ακολουθήσει η αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας για την οποία προβλέπεται αρχικά η διάθεση ποσοστού 20% σε επενδυτές.

    Η ΕΤΕ αποτελεί το μεγαλύτερο asset του Ταμείου καθώς κατέχει το 40,3% της τράπεζας.

    Η διαδικασία για την Εθνική αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο και η διάθεση του 20% θα γίνει με βιβλίο προσφορών και η τράπεζα βρίσκεται ήδη σε επαφές με επενδυτές.

    Γρίφος παραμένει αν η Alpha Bank, το 9% της οποίας κατέχει το ΤΧΣ θα μπει «σφήνα» ή θα πάει το 2024.

    Ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές τονίζοντας: Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, βρισκόμαστε σε εξαιρετικό σημείο για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά».

    Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, το 27% της οποίας κατέχει το ΤΧΣ η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 65 επενδύσεων ύψους €3,68 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Στουρνάρας: Στα «ύψη» τα επιτόκια της ΕΚΤ – Πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση

    Eurobank: Όχι νωρίτερα από το 2025 ο αποπληθωρισμός – Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ