• Τράπεζες

    Στουρνάρας: Στα «ύψη» τα επιτόκια της ΕΚΤ – Πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση

    • NewsRoom
    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)


    Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα έχουν κορυφωθεί και η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η μείωση, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, κόντρα σε ομολόγους του που παίζουν ακόμη το χαρτί των αυξήσεων.

    Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη φορά την περασμένη εβδομάδα, αλλά σηματοδότησε παύση. Οι αγορές αξιολόγησαν την καθοδήγησή της ως τερματισμό του πιο απότομου ρυθμού σύσφιξης του ευρώ των 20 κρατών.

    Οπως μεταδίδει το Reuters, την ώρα που πολλοί υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, κυρίως συντηρητικοί από τον βορρά, κρατούν σταθερά στο τραπέζι ακόμη μια αύξηση επιτοκίων, ο Στουρνάρας δηλώνει ότι ούτε η τελευταία κίνηση ήταν απολύτως απαραίτητη και ότι η υπερβολική αυστηροποίηση της πολιτικής έχει προκαλέσει κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    «Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων», ανέφερε στην Boersen-Zeitung. «Όπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων».

    Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετών μηνών.

    Οι αγορές διακρίνουν πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο. Ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, διαβλέπουν μεγαλύτερη περίοδο σταθερών επιτοκίων.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025 ή λίγο νωρίτερα.

    Διαβάστε επίσης

    Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,2% το 2023 και 3% το 2024 – Στο 3,8% αναμένεται ο πληθωρισμός

    Eurobank: Όχι νωρίτερα από το 2025 ο αποπληθωρισμός – Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις

    Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ): Τιμήθηκε με το βραβείο «Χρηματοοικονομική Τεχνολογία» για το προϊόν IRIS



    ΣΧΟΛΙΑ