• Τράπεζες

    Τα θέλει όλα δικά της η Ellington για να μπει στην αύξηση της Attica Bank

    Attica Bank: Σήμερα οι αποφάσεις γα τα «κόκκινα» δάνεια

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Στα «κόκκινα» δάνεια παίζεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με την Ellington.

    Το fund που ήρθε ως «λευκός ιππότης» πριν από ένα χρόνο στην τράπεζα των μηχανικών υποσχόμενο τη διάσωση της, τώρα εγείρει αξιώσεις για τη διαχείριση των 2 δις ευρώ «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας Αττικής.

    Και η συμπεριφορά του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα:

    • Είναι δεσμευτική η συμφωνία για τη συμμετοχή του στην αύξηση των 473,3 εκατ. ευρώ (+16,7 εκατ. ευρώ warrants) της τράπεζας ή περιλαμβάνει αιρέσεις;
    • Και αν περιλαμβάνει αιρέσεις ποιες είναι αυτές;
    • Μήπως μία από τις αιρέσεις είναι ότι θέλει να αναλάβει όλα τα «κόκκινα δάνεια της Αττικής, ύψους πάνω από 2 δις ευρώ.

    Η Ellington για άλλη μία φορά δημιουργεί εντυπώσεις κατά την προσφιλή τακτική της.

    Διότι η κοινή επιστολή ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, Ellington που εστάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν μπορεί να είναι δεσμευτική, αφού δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα για τη στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

    Και αυτό το λέει η Attica Bank σε ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο: «σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας θα τεθεί προς έγκριση το Σχέδιο Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), το οποίο επίσης θα υποβληθεί στην ΤτΕ».

    Το ΔΣ της Αττικής την περασμένη Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου) δεν κατάφερε να πάρει απόφαση για την στρατηγική μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Η εκπρόσωπος της Ellington κ. Ειρήνη Μαραγκουδάκη που είναι εντεταλμένη σύμβουλος στην τράπεζα, μπλόκαρε τη διαδικασία. Και ας γνώριζε ότι στις 15 Δεκεμβρίου έπρεπε να κατατεθεί το σχέδιο στην ΤτΕ, μαζί με το επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Πλάνο των ετών 2022 – 2025 και το σχέδιο αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας.

    Στη συνεδρίαση αυτή υπήρξε ένταση. Όμως η Ellington τα θέλει όλα. Και κυρίως να ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή της για την κάλυψη περαιτέρω ζημίας πιστωτικού κινδύνου από την τιτλοποίηση Omega. Διότι με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Ellington θα πρέπει να καλύψει τυχόν πρόσθετη μελλοντική ζημιά από την τιτλοποίηση στην περίπτωση που δεν επαρκέσουν οι πρόσθετες προβλέψεις από την αύξηση.

    Μεθαύριο Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου το ΔΣ θα συνεδριάσει ξανά για το θέμα και θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, αφού στις 30 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που θα εγκρίνει την αύξηση των 490 εκατ. ευρώ.

    Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας, και με την πώληση των warrants που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα …παιχνίδια της Ellington με την Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ