• Τράπεζες

    Τα …παιχνίδια της Ellington με την Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Τα «παιχνίδια» συνεχίζει η Ellington με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank σε μια προσπάθεια να βγάλει από το πλάνο συμμετοχής κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

    Η κοινή επιστολή δέσμευσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ΤΣΜΕΔΕ και της Ellington αξιολογείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το σκέλος που αφορά το αμερικανικό fund δεν ήταν πλήρες, και για αυτό ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις και στοιχεία για τη συμμετοχή στην αύξηση και σε ότι αφορά το fit & proper των αμερικανών βασικών μετόχων του Ellington.

    Όμως το θετικό είναι ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ ευρώ (473,3 εκατ ευρώ αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων και 16,7 εκατ ευρώ με την έκδοση warrants), η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    «Προχωράμε κανονικά στην αύξηση» σημειώνει πηγή με γνώση του θέματος.

    Επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς υποψήφιους επενδυτές. Σημειώνει πως η αύξηση είναι ανοιχτή σε όλους. Και υπογραμμίζει:

    -Αν η Ellington δεν μπεί τελικά, θα μπει άλλος στη θέση της. Η αυξηση θα προχωρήσει κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η Ellington θα αξιολογείται στην πορεία. Και αν δεν θελήσει να ασκήσει το δικαίωμα των warrants, τα δικαιώματα θα διατεθούν αλλού.

    Το αν η επιστολή του Ellington είναι δεσμευτική, χωρίς περιορισμούς και χωρίς να εγείρει άλλου είδους απαιτήσεις θα φανεί σύντομα, αφού η Attica Bank θα πρέπει να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως το σκέλος της επιστολής που αφορά την Ellington, θυμίζει περισσότερο «ευχολόγιο» παρά ρητή και κατηγορηματική δέσμευση, και συνεπώς όλα φαίνεται πως είναι στον αέρα ξανά.

    Βέβαια συγκεκριμένη πλευρά, χθες το πρωί, ατύπως ενημερωσε για επιστολή δέσμευσης. Και αυτό είναι αλήθεια σε ότι αφορά το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ, όχι όμως και για το Ellington.

    Αν λοιπόν η συμφωνία είναι και από τους τρεις δεσμευτική, χωρίς «σκιές» θα ενημερωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Σε αυτήν την περίπτωση η Thrivest Holding, συμφερόντων των Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, δεν πρόκειται να ασχοληθεί περαιτέρω με μια πιθανή επενδυτική συμμετοχή στην Attica Bank. Σε διαφορετική περίπτωση , το ενδιαφέρον των επενδυτών θα συνεχίσει να παραμένει ζωντανό.

    Να σημειωθεί πως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του το Δ.Σ. της τράπεζας των μηχανικών θα πρέπει να οριστικοποιήσει το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Στο προηγούμενο ΔΣ, της 13ης Δεκεμβρίου δεν υπήρξε συνεννόηση ως προς τη στρατηγική μείωσης των προβληματικών δανείων.

    Το σχέδιο μπλόκαραν οι αντιρρήσεις της Ellington που εκπροσωπείται από την εντεταλμένη σύμβουλο στην τράπεζα, κ. Ειρήνη Μαραγκουδάκη, καθώς το ζήτημα είναι ποιος και πώς θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια της τιτλοποίησης Omega του 1,3 δισ. ευρώ. Η διαχείριση της τιτλοποίησης «Αρτεμις» που μετονομάστηκε σε Omega, ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την σημερινή κατάσταση της τράπεζας.

    Με βάση λοιπον τη συμφωνία των μετόχων η Ellington θα πρέπει να καλύψει την όποια πρόσθετη μελλοντική ζημιά της τιτλοποίησης Omega, αν δεν επαρκέσουν οι προβλέψεις του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης. Και μάλλον δεν υπάρχει διάθεση από το fund να επωμιστεί ζημιες…

    Πάντως για τις 30 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που θα πρέπει να εγκρίνει το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

    – Αύξηση για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας,

    – Πώληση νέων τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington.

    Διαβάστε επίσης

    Αttica Bank: Στον αέρα η ΑΜΚ, δεν δεσμεύεται η Ellington



    ΣΧΟΛΙΑ