• Τράπεζες

    Τα στοιχήματα των αγορών για την αύξηση επιτοκίων από Fed-ΕΚΤ στη σκιά της κατάρρευσης της First Republic

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)


    Με διαφορά μίας ημέρας ΕΚΤ και Fed θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις τους για επιτόκια, με τις αγορές να αναμένουν ένα σημάδι για το τέλος του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης.

    Με έναν πονοκέφαλο λιγότερο, ύστερα από την εξαγορά της First Republic  από την JP Morgan και την ψυχραιμία των αγορών στην νέα τραπεζική αναταραχή, οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών επιμένουν σε επιθετική ρητορική για τα επιτόκια, εξαιτίας του επίμονου υποκείμενου πληθωρισμού.

    Κρίσιμα στοιχεία πριν την απόφαση της ΕΚΤ

    Στον αέρα βρίσκονται τα περισσότερα στοιχήματα για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, καθώς σήμερα, Τρίτη, δύο μόλις μέρες πριν η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ανακοινώσει τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, θα πάρει στα χέρια της δύο σημαντικές οικονομικές εκθέσεις.

    Η μία αφορά την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, στη σκιά της πρόσφατης αναταραχής στις τράπεζες, τον περασμένο Μάρτιο και η δεύτερη αφορά τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενώ ο πληθωρισμός ίσως αυξηθεί ελαφρώς, ο δείκτης για τον υποκείμενο πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τιμές τροφίμων και ενέργειας, είναι πιθανόν να υποχωρήσει. Στα στοιχεία των προηγούμενων μηνών, ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμενε υψηλός.

    Στο ΔΣ της ΕΚΤ, τα «περιστέρια» κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς υπάρχει ευρεία συναίνεση στο να αυξηθούν πάνω από 3,5%, που είναι μέχρι στιγμής, τα επιτόκια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό.

    Εν αναμονή των στοιχείων και της ανάγνωσής τους από την ΕΚΤ, οι αναλυτές του Bloomberg αναμένουν μία πιθανή κίνηση κατά 0,50, ενώ οι αγορές παραμένουν αισιόδοξες αναμένοντας μία μικρότερη κίνηση. Στην κίνηση του κατά 0,50 κλίνουν και άλλοι αναλυτές, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, παρά την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων τους προηγούμενους μήνες.

    Οι δεύτερες σκέψεις των αναλυτών εστιάζουν στα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό, που πιθανών να αποτυπώσουν πιέσεις που δεν θα επιτρέψουν μία ακόμη μεγάλη κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ και πιθανώς να οδηγήσουν σε μία πιο ήπια πολιτική.

    Παύση για τη Fed;

    Παρά τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, με αύξηση της ανεργίας και οριακή ανάπτυξη για τις ΗΠΑ, η Fed όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει για 10η φορά τον κύκλο σύσφιξης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Οι αγορές δεν εστιάζουν τόσο στη νέα κίνηση, όσο στο τέλος της νομισματικής σύσφιξης και την επιστροφή σε χαμηλότερα επιτόκια ήδη από το 2023.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ θα ανακοινώσει αύξηση κατά 0,25, αυξάνοντας άνω του 5% τα επιτόκια, όμως αυτή, για κάποιο καιρό θα είναι και η τελευταία.

    «Η FOMC θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25% παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα  και αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση για λίγο καιρό. Η επόμενη φάση του κύκλου σύσφιξης θα είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε αυτό το αυξημένο επίπεδο, παρακολουθώντας παράλληλα να δούμε αν ο πληθωρισμός θα έχει πτωτικές τάσεις», αναφέρει.

    Με τις αγορές να έχουν δείξει μία εντυπωσιακή αντοχή, τόσο στα αυξανόμενα επιτόκια όσο και στην τραπεζική αναταραχή, που οδήγησε τρεις μεγάλες τράπεζες να καταρρεύσουν, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι η ομιλία του Πάουελ την Τετάρτη είναι πιθανόν να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις.

    Οι αγορές ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αντίθετα με τους αναλυτές αλλά και τους αμερικανούς τραπεζίτες και στην περίπτωση που ο Πάουελ είναι πιο επιθετικός στην ομιλία του απ’ όσο περιμένουν οι επενδυτές, αναμένεται πτώση στους αμερικάνικους δείκτες.

    Την ίδια εκτίμηση υποστηρίζει και η Goldman Sachs, η οποία αναφέρει ότι ιστορικά ο S&P ανεβαίνει όταν τα επιτόκια σταματούν να ανεβαίνουν. Όμως, εφόσον οι επιδόσεις του είναι ήδη υψηλές, είναι πιθανόν να υπάρξει ανατροπή, παρά την παύση των επιτοκίων από τη Fed.

    Διαβάστε επίσης:

    Γέλεν: Η τραπεζική κρίση μπορεί να κάνει ένα μέρος της δουλειάς της FED



    ΣΧΟΛΙΑ