• Οικονομία

    Γέλεν: Η τραπεζική κρίση μπορεί να κάνει ένα μέρος της δουλειάς της FED

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ


    Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε πως οι τράπεζες των ΗΠΑ μπορεί να περιορίσουν τον δανεισμό στον απόηχο των πρόσφατων τραπεζικών χρεοκοπιών, κάνοντας έτσι ένα μέρος της «δουλειάς» της FED, αλλά όχι αρκετό για να αλλάξει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές.

    «Οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν κάπως πιο προσεκτικές σε αυτό το περιβάλλον», είπε η Γέλεν μιλώντας στο Fareed Zakaria GPS του CNN, μια συνέντευξη που είναι προγραμματισμένη να μεταδοθεί την Κυριακή. «Αυτό τείνει να οδηγεί σε κάπως μεγαλύτερο περιορισμό στην πίστωση που θα μπορούσε να είναι υποκατάστατο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που πρέπει να κάνει η Fed».

    Η Γέλεν παρέμεινε αισιόδοξη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν μια ύφεση και ένα ουσιαστικό άλμα της ανεργίας, καθώς η οικονομία ψύχεται και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

    «Δεν βλέπω τίποτα αυτή τη στιγμή που να είναι αρκετά δραματικό ή αρκετά σημαντικό, κατά την άποψή μου, ώστε να αλλάξει σημαντικά την προοπτική», είπε, σύμφωνα με το CNN. «Η προοπτική παραμένει μία, για μέτρια ανάπτυξη και συνεχιζόμενη ισχυρή αγορά εργασίας, με τον πληθωρισμό να μειώνεται».

    Τα σχόλιά της ήταν πιο διακριτικά από τις παρατηρήσεις που έκανε στις 11 Απριλίου, όταν είχε αναφέρει πως δεν είδε ενδείξεις για πιστωτική συρρίκνωση στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν η Fed δημοσίευσε στοιχεία λίγες μέρες πριν ότι ο τραπεζικός δανεισμός είχε μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες τον Μάρτιο, αναφέρει το Bloomberg.

    Η Γέλεν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν τις εκκλήσεις που έγιναν για χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συμφώνησε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναγκαστεί να συνεισφέρει, αλλά δεν φάνηκε να υποστηρίζει την έγκριση μιας κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

    «Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που έχει κάνει στην Ουκρανία», είπε. «Όμως, ξέρετε, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στο τι μπορούμε να κάνουμε με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και συζητάμε με τους εταίρους μας τι μπορεί να υπάρχει στο μέλλον».

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Δωρεές 15,4 εκατ. δολ. συγκέντρωσε ο Τραμπ μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του

    Χάμπεκ: Κυρώσεις πάνω στο ρωσικό ουράνιο ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ