• Τράπεζες

    Stress tests: Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να αποστέλλουν στοιχεία για την φετινή άσκηση αντοχής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Ξεκινά η αποστολή στοιχείων από τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των stress tests. Μία άσκηση αντοχής που έχει κυρίως στόχο να καταγράψει τις επιπτώσεις από την πανδημία.

    Με την Covid-19 να δίνει το τέμπο στις οικονομίες και ολόκληροι κλάδοι –όπως ο τουριστικός και οι αερομεταφορές– να έχουν χτυπηθεί άγρια, οι τράπεζες καλούνται να «στρεσάρουν» πρώτες αυτές τα χαρτοφυλακία τους και ειδικά τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεων.

    Και καθώς η πανδημική κρίση συνεχίζεται η ΕΒΑ έχει ζητήσει και από τις 50 τράπεζες της ευρωζώνης –που συμμετέχουν στο stress test- να δράσουν προληπτικά σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Τα δάνεια λοιπόν που βρίσκονται σε μορατόρια είναι η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες, να υπολογίσουν σωστά πόσα από αυτά θα «σκάσουν» ώστε να προσδιορίσουν το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων που θα πρέπει να λάβουν.

    Περίπου 30 δισ. ευρώ δάνεια μπήκαν σε καθεστώς αναστολής δόσεων και για την πλειονότητα τα moratoria έληξαν στο τέλος του 2020.

    Οι τράπεζες έχουν ήδη κατατάξει τα δάνεια που ήταν σε αναστολή πληρωμών και τα έχουν κατηγοριοποιήσει. Εκτιμούν ότι από αυτά τα 30 δισ. ευρώ δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ θα βρεθούν στο «κόκκινο». Για το ίδιο θέμα η πρόβλεψη της ΤτΕ είναι ότι θα κοκκινίσουν δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ.

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται:

    – στον τουριστικό κλάδο και στην εστίαση, κλάδοι που έχουν χτυπηθεί άγρια από την πανδημική κρίση.

    -δάνεια που υπάρχουν προσωρινά προβλήματα εξυπηρέτησης –μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμής, και τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν

    -δανειολήπτες που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους.

    Για τα δάνεια αυτά θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετες προβλέψεις. Αντίθετα ως ενήμερα θα αντιμετωπιστούν όσα δάνεια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί τη δόση τους για 9 μήνες.

    Το ΕΒΑ ζητά από τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαχείριση των δανείων που ήταν σε αναστολή, διότι από αυτά θα προέλθει ο νέος όγκος των «κόκκινων», το ύψος των οποίων είναι άδηλο. Και αυτό επειδή εξακολουθεί η αβεβαιότητα για τη διάρκεια και την τελική επίπτωση της πανδημίας αλλά και το πώς θα ανταποκριθεί η πραγματική οικονομία την επόμενη ημέρα.

    Η άσκηση αντοχής που θα «στρεσάρει» 50 ευρωπαϊκές τράπεζες, ξεκίνησε μεσούσης της πανδημικής κρίσης. Το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει:

    -Ύφεση 1,8% για το 2021, ύφεση 2,5% για το 2022, και ανάκαμψη 0,7% το 2023.

    -Ανεργία 18,9% το 2021 και 22,1% για το 2022.

    -Πτώση 5,8% στις τιμές των ακινήτων το 2021 και πτώση 3,1% για το 2022 .

    -Πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 13,4% το 2021 και για το 2022 πτώση 9,3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκίνησαν τα stress tests για 50 ευρωπαϊκές τράπεζες – Τι περιλαμβάνουν τα δύο σενάρια

    Εθνική Τράπεζα: Κατατέθηκε η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής»

    ΤτΕ: Αύξηση καταθέσεων και δανείων προς επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο – Στα €18,4 δισ. τα δάνεια σε αναστολή



    ΣΧΟΛΙΑ