• Τράπεζες

    EBA: Έλληνας τραπεζίτης είδε το 2021 τις ετήσιες αποδοχές του να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ!

    • NewsRoom
    τράπεζα


    O αριθμός των τραπεζιτών και των εμπόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κερδίζουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ το 2021, καθώς οι εταιρείες κινητών αξιών ενέγραψαν σημαντικά έσοδα και οι επενδυτικές τράπεζες μετέφεραν προσωπικό στο μπλοκ μετά το Brexit, αναφέρει το Bloomberg.

    Ο αριθμός τέτοιων «υψηλών εισοδημάτων» αυξήθηκε κατά 42% από το προηγούμενο έτος σε 1.957, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών την Πέμπτη στο Παρίσι. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο για τα μέλη της ΕΕ και τα σχετικά κράτη από τότε που η EBA άρχισε να συλλέγει δεδομένα, το 2010.

    Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης ήταν στην Ισπανία, με κέρδη μεταξύ 14 και 15 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την EBA. «Ένα σημαντικό ποσό μεταβλητών αποδοχών αντιστοιχεί σε μία αποζημίωση απόλυσης», ανέφερε, χωρίς να προσδιορίσει το άτομο.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, ένα μόνο τραπεζικό στέλεχος -χωρίς να κατονομάζεται- είχε αποδοχές πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο επίμαχο έτος.

    Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παραμένει σημαντικό οικονομικό κέντρο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ το 2020.

    Πηγή στοιχείων: EBA

     

    Οι παγκόσμιες τράπεζες ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους το 2021 για να προσλάβουν τραπεζίτες εν μέσω έξαρσης της εμπορικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας και της αυξημένης ζήτησης για συμβουλές σχετικά με συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και για την έκδοση μετοχών και ομολόγων.

    Αυτός ο ανταγωνισμός, πάντως, σταμάτησε ξαφνικά το επόμενο έτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάρυνε την προθυμία των εταιρικών στελεχών να κάνουν συμφωνίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι τραπεζίτες σε πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική χαμηλότερων μπόνους για την απόδοσή τους το 2022.

    Η αύξηση το 2021 αντανακλά επίσης υψηλότερους μισθούς, ανέφερε η EBA. Τα μπόνους αυξήθηκαν στο ισοδύναμο του 100,6% της πάγιας αμοιβής από 86,4% ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τα μπόνους των τραπεζιτών περιορίζονται στο ισοδύναμο του ετήσιου μισθού τους στην ΕΕ, αν και οι δανειστές μπορούν να ζητήσουν άδεια από τους μετόχους για να τον αυξήσουν στο διπλάσιο της βασικής αμοιβής, αναφέρει το Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ