Να «τρέξουν» ταχύτερα για να πιάσουν τους στόχους ανάκτησης του «Ηρακλή», καλεί τους servicers ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Στην πρόσφατη έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, γίνεται αναφορά στις τέσσερις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων και αυτές είναι:

1

Να εντατικοποιήσουν τις ενέργειες τους στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων ανάκτησης που έχουν τεθεί βάσει του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής»

Να διερευνήσουν τρόπους επιστροφής μέρους των δανείων που έχουν «πρασινίσει» και εξυπηρετούνται πίσω στις τράπεζες

Να προσαρμόσουν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και εταιρικής διακυβέρνησης στο νέο πλαίσιο

Να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.

Στο τέλος του 2024 στα χέρια των 18 servicers που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα βρίσκονταν δάνεια ύψους 87 δισ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες –δηλαδή doValue, Intrum και Cepal διαχειρίζονται τα 75 δισ. ευρώ. Οι επόμενες τρεις σε μέγεθος εταιρείες διαχειρίζονται δάνεια ύψους 10,7 δις ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες 12 εταιρείες που μοιράζονται μία πίτα 1,6 δισ. ευρώ δανείων, εμφανίζουν από ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα καθώς καμία δεν έχει μερίδιο μεγαλύτερο του 1%.

Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνεται η συμβολή των Servicers στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο η ΤτΕ υπογραμμίζει πως καμία εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων δεν έχει ζητήσει μέχρι τώρα άδεια για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ οι παράγοντες που επηρεάζουν την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τους servicers είναι η έλλειψη χρηματοδότησης για την αναδιάρθρωση των οφειλών, και οι καθυστερήσεις στο πεδίο των νομικών ενεργειών για την ρευστοποίηση καλυμμάτων που είχαν δοθεί ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων.

«Η δυνατότητα που παρέχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την αναχρηματοδότηση δανείων ή/και την αναδιάρθρωση των οφειλών ενός δανειολήπτη μέσω νέας χρηματοδότησης θα μπορούσε να συμβάλει στην εξυγίανση μέρους του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπως για παράδειγμα μέσω της παροχής κεφαλαίου κίνησης σε βιώσιμες επιχειρήσεις» αναφέρει η Έκθεση της ΤτΕ και υπογραμμίζει:

«Ωστόσο, μέχρι σήμερα, καμία ΕΔΑΔΠ δεν έχει αιτηθεί άδεια που να περιλαμβάνει και την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων, ενώ δεν έχει χορηγηθεί καμιά άδεια λειτουργίας σε Εταιρία Παροχής Πιστώσεων, που βάσει του νέου πλαισίου μπορεί να παρέχει κάθε μορφής πίστωση».

Ο δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας στην αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους είναι οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην ολοκλήρωση των δικαστικών ενεργειών που κινούνται σε περιπτώσεις όπου έχουν εξαντληθεί οι λοιπές διαθέσιμες εναλλακτικές ρύθμισης.

Το 2024 τα καθαρά κέρδη των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων ήταν μειωμένα, όπως και ο τζίρος τους. Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στη μείωση των success fees, λόγω της ωρίμανσης μέρους του χαρτοφυλακίου τους και των χαμηλότερων ποσοστών αμοιβών στις συμβάσεις διαχείρισης των χαρτοφυλακίων που έχουν πωληθεί στη δευτερογενή αγορά.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 606 εκατ. ευρώ (από 687 εκατ. ευρώ το 2023) και τα κέρδη υποχώρησαν κατά 14,3% και διαμορφώθηκαν σε 134,5 εκατ. ευρώ από 156,9 εκατ. ευρώ το 2023.

Από τα 87,4 δισ ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι servicers τα 72,5 δις ευρώ είναι «κόκκινα». Οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν αναλάβει να ανατάξουν δάνεια ύψους 71,6 δισ. ευρώ για λογαριασμό funds (εκ των οποίων τα τα 33 δισ ευρώ να είναι επιχειρηματικά και τα 23 δισ. ευρώ στεγαστικά), ενώ δάνεια ύψους 15,8 δισ ευρώ τα διαχειρίζονται για λογαριασμό των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Ο ελληνικός τουρισμός αναζητά στρατηγική ανταπόκρισης στις νέες προκλήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με τη Skroutz για τις οn line αγορές των πελατών της

Eurobank: Το σχέδιο Καραβία για Hub τεχνητής νοημοσύνης και καινοτομίας στην Κύπρο