ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με «ψαλιδισμένα» τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει έτοιμη την τελική ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο την οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες.
Εξίσου «ψαλιδισμένος» εκτιμάται όμως ότι θα είναι και ο αριθμός όσων έχουν δάνεια σε ελβετικό που οικειοθελώς θα μετατρέψουν τα στεγαστικά τους σε ευρώ.
Τα όρια σε εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία έχουν γίνει «λάστιχο» καθώς αναπροσαρμόζονται διαρκώς, με στόχο και η ζημιά για τις τράπεζες να είναι διαχειρίσιμη, αλλά και να μην «χτυπήσουν» οι εγγυήσεις στα υψηλής εξασφάλισης ομόλογα του «Ηρακλή».
Πέρα από το «κούρεμα» το πιο ελκυστικό σκέλος της ρύθμισης φαίνεται πως είναι το επιτόκιο που θα είναι σταθερό και «κλειδωμένο» καθ΄ όλη την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου και θα διαμορφώνεται από το 2,3% μέχρι το 2,9%.
Εισόδημα- περιουσία- επιτόκιο- «κούρεμα»
Προβλέπονται τέσσερις κατηγορίες με βάση την περιουσία και το ετήσιο εισόδημα και αναλόγως με το ύψος τους, όσοι μετατρέψουν τα δάνεια τους θα δουν να «κουρεύεται» η οφειλή τους από 10% μέχρι 25%. Ενώ η άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ο δανειολήπτης στη ρύθμιση.
Ειδικότερα:
-Στην πρώτη κατηγορία το ετήσιο εισόδημα – για ζευγάρι με ένα παιδί- διαμορφώνεται στις 14.500 ευρώ και η ακίνητη περιουσία τις 160.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατηγορία αυτή το επιτόκιο «κλειδώνει» στο 2,3% και το «κούρεμα» στο 25%.
-Στην δεύτερη κατηγορία, το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται στις 18.500 ευρώ και η περιουσία στις 200.000 ευρώ. Το επιτόκιο για όσους πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια διαμορφώνεται στο 2,5% και το «κούρεμα» στο 20%.
-Στην τρίτη κατηγορία το ετήσιο εισόδημα αυξάνεται στις 22.000 ευρώ και η περιουσία στις 240.000 ευρώ στην αντίστοιχα στην τρίτη 22.000 ευρώ και 240.000 ευρώ. Με το επιτόκιο εδώ να είναι στο 2,7% και το «κούρεμα» στο 15%.
-Τέλος στην τέταρτη κατηγορία δεν υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με το σταθερό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,9% και το «κούρεμα» να είναι στο 10%.
Δύο ακόμα βασικές προϋποθέσεις είναι ότι τα δάνεια θα πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά, ακόμα και αν έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν. Και φυσικά ο δανειολήπτης να συναίνεση στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε η πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνει η ένταξη στην ρύθμιση, να μπορεί να σκανάρει φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και το Ε9 του δανειολήπτη.
Οσοι τώρα έχουν «κόκκινα» στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο θα μπορούν να τα γυρίσουν σε ευρώ, κάνοντας χρήση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Πόσοι θα πάρουν το «κούρεμα»
Το μεγάλο ερώτημα –που έχει να κάνει και με τις προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες κι υπολογίζονται στα 300+ εκατ. ευρώ για το σύνολο των δανειοληπτών-, είναι πόσοι θα ενταχθούν στην ρύθμιση.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός θα περιοριστεί στο 1/3 των δυνητικά δικαιούχων, καθώς ο μεγάλος «κόφτη» είναι τα περιουσιακά κριτήρια. Ειδικά στην πρώτη κατηγορία για να λάβει κάποιος το «κούρεμα» του 25% η ακίνητη περιουσία του πρέπει να μην υπερβαίνει τις 185.000 ευρώ, ποσό που ενδεχομένως υπερκαλύπτεται και μόνο από την αξία του ακινήτου που αποκτήθηκε με το στεγαστικό.
Την περίοδο 2005-2010 περί τις 55.000 νοικοκυριά πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, καθώς θεώρησαν ευνοϊκή την ισοτιμία -1 ευρώ= 1,67 ελβετικά φράγκα- και τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των δανείων σε ευρώ.
Ωστόσο στη συνέχεια η ισοτιμία διαφοροποιήθηκε, δημιουργώντας πιέσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων αυτών και σήμερα διαμορφώνεται στο 1 ευρώ= 0,93 ελβετικά φράγκα. Αυτό σημαίνει αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές.
Σήμερα οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους περί τις 20.000 στεγαστικά σε ελβετικό με το υπόλοιπο τους να υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Και άλλα 15.000 δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα χέρια των servicers. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των δανείων βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της doValue, ήτοι 3,8 δισ. ευρώ που αφορούν σχεδόν 12.000 οφειλέτες, ενώ 817 εκατ. ευρώ έχει η Intrum και μόλις 150 εκ. ευρώ η Cepal.
Διαβάστε επίσης
Eurobank: Απέκτησε 1,74 εκατ. μετοχές έναντι 5,17 εκατ. ευρώ
Optima Bank: Στις 9 Ιουλίου η αποκοπή του δικαιώματος στο split μετοχών
Τράπεζα Πειραιώς: Διάθεση δωρεάν μετοχών αξίας €1,17 εκατ. σε 65 δικαιούχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες – Καμπανάκι για φωτιές
- EFA Ventures: Εκρηκτική άνοδος 168% στα καθαρά κέρδη το 2024 – Οι στόχοι και οι επενδύσεις
- Έλεγχοι για τα… τραπεζάκια – Το«MyStreet» βάζει τάξη σε πεζοδρόμια και πλατείες
- Babe Paley: Η «πρώτη influencer» του 20ού αιώνα και πώς πλήρωσε το τίμημα της τελειότητας
