• Τράπεζες

    Στις τράπεζες επικεντρώνουν οι θεσμοί, τι ρωτάει το ΔΝΤ – Καθησυχαστικές οι παράμετροι για τους κινδύνους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Focus στο τραπεζικό σύστημα κάνει αυτές τις ημέρες το ΔΝΤ το οποίο πραγματοποιεί τα καθιερωμένα ραντεβού του με την κυβέρνηση τα αρμόδια υπουργεία την Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να σκιαγραφήσει τις εκτιμήσεις τους για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

    Τράπεζες και Κεφαλαιαγορά αποτελούν τα κυρίαρχα ζητήματα τα οποία μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Ταμείου. Για μεν τις τράπεζες το θέμα είναι τα νέα κόκκινα δάνεια και ο αναβαλλόμενος φόρος. Για δε την Κεφαλαιαγορά η περαιτέρω ανάπtυξη και ψηφιοποίησή της.

    Το γεγονός πως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μειώνουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια μεταβάλει και την εικόνα του κινδύνου για τον αναβαλλόμενο φόρο.

    Τα θέματα αυτά είναι από εκείνα που θα εξεταστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα και μέσα από την άσκηση διαφάνειας την πραγματοποίηση της οποίας ανακοίνωσε η EBA , η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε λοιπόν ότι η ετήσια άσκηση διαφάνειας σε όλη την ΕΕ το 2021 θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και οι πληροφορίες σχετικά με τα ανοίγματα των τραπεζών και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της κρίσης θα κοινοποιηθούν στους συμμετέχοντες στην αγορά. Η άσκηση θα καλύψει τα στοιχεία από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η άσκηση σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, μαζί με την Έκθεση Αξιολόγησης Κινδύνων της Ευρωπαϊκή Αρχής Τραπεζών.

    Κεφάλαια και ρευστότητα αποτελούν τα κυρίαρχα ζητήματα που οι αρχές θα συνεχίσουν να εξετάζουν για τις ελληνικές τράπεζες.

    Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και στο βαθμό που η οικονομία θα ανακάμψει θα βοηθηθούν ιδιαίτερα οι επιδιώξεις και των τραπεζών.

    Μια πρώτη γεύση για την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος Μαΐου όταν οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α τριμήνου. Στις 25 τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς, στις 27 Alpha Bank και Eurobank ενώ ακολουθεί στις 28 η Εθνική Τράπεζα.



    ΣΧΟΛΙΑ