• Τράπεζες

    Στεγαστικά δάνεια: Πώς θα επιβραβεύουν οι τράπεζες τους συνεπείς δανειολήπτες

    house


    Το σήμα για την επιβράβευση των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την 1/1/2020 επιστρέφει το προηγούμενο καθεστώς έκπτωσης στους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

    Το συγκεκριμένο μέτρο το βλέπουν θετικά οι τράπεζες, καθώς αποτελεί σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τους δανειολήπτες να είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

    Να σημειωθεί ότι η έκπτωση αυτή που αντιστοιχούσε στο 20% των δεδουλευμένων τόκων του δανείου καταργήθηκε στα χρόνια των μνημονίων. Αφορούσε δάνεια που είχαν ληφθεί μετά την 1/1/2003 για απόκτηση πρώτης κατοικίας και η έκπτωση υπολογίζονταν στους τόκους που αντιστοιχούσαν στο τμήμα του δανείου μέχρι 200.000 ευρώ.

    Τώρα η έκπτωση στο φόρο επανέρχεται και αποτελεί μία έμμεση επιβράβευση για τους φορολογούμενους που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

    Εξάλλου και οι τράπεζες, εστιάζουν πλέον σε κινήσεις επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, προσφέροντας μειωμένο επιτόκιο σε όσους εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

    Μάλιστα, όπως ανέφεραν προχθές στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η τράπεζα υιοθετεί νέο μοντέλο τιμολόγησης σε ότι αφορά το ύψος του επιτοκίου. Λαμβάνει δηλαδή υπόψη το συνολικό προφίλ και την εν γένει συμπεριφορά του κάθε πελάτη, επιβραβεύοντας με χαμηλότερο επιτόκιο τους συνεπείς.

    Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται ήδη στο καταναλωτικό δάνειο e-loan, που χορηγείται μέσω internet banking και σύντομα θα επεκταθεί και στα στεγαστικά δάνεια, όπως και στα καταναλωτικά, με την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούνται στην ώρα τους.

    Εξάλλου η μείωση του επιτοκίου προσφέρεται από όλες τις τράπεζες, όταν οι δανειολήπτες ζητούν ρύθμιση των δανείων τους, προκειμένου αυτά να επανέλθουν στην πράσινη περιοχή και να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά.

    Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο του 2017, ξεκίνησε το μέτρο της επιβράβευσης με επιστροφή 1% των τόκων για τους 80.000 και πλέον δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, τιτλοποιημένα και μη.

    Όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο μέτρο επιβράβευσης –που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017-, προβλέπει την επιστροφή τόκων λόγω μείωσης του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων των συνεπών δανειοληπτών του Ταμείου σε ποσοστό 1% μεσοσταθμικά επί του άληκτου κεφαλαίου αυτών σε ετήσια βάση.

    Πρόκειται για ένα μέτρο που επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο και το ποσό που αναλογεί σε κάθε δανειολήπτη πιστώνεται στον λογαριασμό του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ξεπαγώνει» το Σύζευξις 2 για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών του δημοσίου τομέα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδρά ο ESM: Η Ελλάδα θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία για το χρέος με τους δανειστές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις ακινήτων και δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ