• Τράπεζες

    S&P: Ψήφος εμπιστοσύνης και αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom
    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης η Standard & Poor’s επανέρχεται με νέα θετικά μηνύματα για τις ελληνικές αλλά και τις κυπριακές τράπεζες.

    Όπως αναφέρει οι κυπριακές και οι ελληνικές τράπεζες με επιταχυνόμενο ρυθμό θα αποκομίζουν τα οφέλη από την πολυετή εκκαθάριση των ισολογισμών τους και την αποκατάσταση της κερδοφορίας αλλά και από την αύξηση των επιτοκίων.

    Οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με τον οίκο έχουν καταγράψει επίσης σημαντική πρόοδο στην επανεξισορρόπηση του προφίλ χρηματοδότησής τους, χάρη στις ισχυρές καταθέσεις και την απότομη απομόχλευση των ισολογισμών τους, οι οποίες τις τοποθετούν πλέον σε καλή θέση για την αποπληρωμή των μεγάλων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που έχουν αναλάβει. Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος επισημαίνει πως αύξησε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για τις τράπεζες Eurobank, Eurobank Holdings, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς και διατήρησε θετικές τις προοπτικές των εν λόγω τραπεζών. Αύξησε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για την Aegean Baltic Bank, την Alpha Bank και την Alpha Services and Holdings, με σταθερές προοπτικές ενώ αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές για την Τράπεζα Κύπρου, την Bank of Cyprus Holdings και την Piraeus Financial Holdings επιβεβαιώνοντας τα ratings.

    Σύμφωνα με τον οίκο:

    Εθνική Τράπεζα

    Η S&P αύξησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση, καθώς η Εθνική τράπεζα αναδιάρθρωσε με επιτυχία τον ισολογισμό της σε περιβάλλον συνολικού περιορισμού των κινδύνων χρηματοδότησης στο ελληνικό σύστημα. Ο οίκος θεωρεί πως είναι βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της τράπεζας και το προφίλ κινδύνου της προσεγγίζοντας τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως αναφέρει η Εθνική έχει τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης προβλέψεων έναντι ζημιών δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα στο 87%, ενώ διαθέτει κεφαλαιακό δείκτη CET1 στο 15,7%. Επιπλέον, οι λόγοι κόστους-κινδύνου αλλά και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) διαμορφώθηκαν στις 70 μονάδες βάσης (bps) και στo 5,2%, αντίστοιχα, στο τέλος του 2022. Οι αναλυτές της S&P αναμένουν περαιτέρω βελτίωση στο κόστος του κινδύνου σε 50-60 μονάδες βάσης έως το 2025, ενώ ο δείκτης NPEs αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 4,5%. Με στήριξη από το περιβάλλον των επιτοκίων, το βελτιωμένο προφίλ κινδύνου της Εθνικής θα ωφελήσει την κερδοφορία και τη δημιουργία κεφαλαίων, υποστηρίζοντας τις θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση της Τράπεζας.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Η S&P αύξησε τις αξιολογήσεις για την Τράπεζα Πειραιώς θεωρώντας πως η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της σε ένα ευρύτερο περιβάλλον άμβλυνση των κινδύνων χρηματοδότησης στην ελληνική αγορά. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Τράπεζα περιόρισε τον δείκτη NPE κάτω από το 10%, αν και η κάλυψη των ζημιών της από τα αποθεματικά υπολείπεται της Εθνικής και της Eurobank. Η Πειραιώς διατήρησε επίσης το LCR και το NSFR της πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, παρά την πρόωρη αποπληρωμή TLTRO ύψους 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022. Το θετικό outlook για τους προσεχείς 12 μήνες αντανακλά την προσδοκία του οίκου για περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού της σε επίπεδο αντίστοιχο με τις τράπεζες στο κάτω άκρο της κατηγορίας «BB». Αναμένει περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη NPE κάτω από το 6% μέχρι το τέλος του 2023, παράλληλα με κόστος κινδύνου 100 μονάδων βάσης το 2023 και περίπου 90 μονάδων βάσης το 2024. Αναμένει μόνο σταδιακή βελτίωση των κερδών, βραχυπρόθεσμα.

    Eurobank

    Η S&P αύξησε τις αξιολογήσεις για τη Eurobank και την Eurobank Holdings αντανακλώντας την εκτίμηση της πως η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό σε περιβάλλον ευρύτερα περιορισμένων κινδύνων σε όλο το σύστημα στην Ελλάδα. Αναγνωρίζει πως η λειτουργική απόδοση και το προφίλ κινδύνου της τράπεζας έχουν βελτιωθεί και πλησιάσει πιο κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών με καλύτερη αξιολόγηση και ότι το χάσμα θα συνεχίσει να ελαχιστοποιείται στους επόμενους 12-18 μήνες. Σημειώνει πως η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχώρησε σε μεγάλες τιτλοποιήσεις και τώρα απολαμβάνει ισχυρό δείκτη κάλυψης στο 74,6% μαζί με κεφαλαιακό δείκτη CET-1 στο 15,2%. Επιπλέον, ο δείκτης cost of risk και NPE της Eurobank διαμορφώθηκαν σε 72 μονάδες βάσης και 5,2%, αντίστοιχα, στο τέλος του 2022, και η S&P προβλέπει ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω έως το 2025 σε 60 μονάδες βάσης και 4,5%-5,0%, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας στήριξη από το περιβάλλον των επιτοκίων και την ισχυρή παρουσία του Ομίλου σε Βουλγαρία και Κύπρο, το βελτιωμένο προφίλ κινδύνου της Eurobank θα ωφελήσει την κερδοφορία και τη δημιουργία κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, η S&P δίνει στη Eurobank θετικές προοπτικές.

    Αlpha Bank

    H S&P αύξησε τις αξιολογήσεις για την Alpha Bank και την Alpha Services and Holdings επειδή θεωρεί ότι η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό και επειδή οι κίνδυνοι χρηματοδότησης σε όλο το σύστημα στην Ελλάδα έχουν αμβλυνθεί. Η σταθερή προοπτική για την Alpha Βank τους επόμενους 12 μήνες αντικατοπτρίζουν την προσδοκία για βελτίωση στα κέρδη, στην ποιότητα του ενεργητικού και την κεφαλαιοποίησή, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, λόγω των λιγότερο σταθερών μακροοικονομικών συνθηκών. Αναμένει ότι οι πιστωτικές ζημίες του ομίλου θα συνεχίσουν να μειώνονται, παράλληλα με οριακή αύξηση της κάλυψης των ζημιών από τα αποθεματικά, αλλά η κάλυψη πιθανότατα θα παραμείνει κάτω από αυτή των εταίρων στην κατηγορία αξιολόγησης «ΒΒ».

    Οι αξιολογήσεις ανά τράπεζα:

    Aegean Baltic Bank S.A.: Αύξησης της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ‘B+’ από ‘B, με σταθερή προοπτική.
    Alpha Bank SA: Αύξηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ‘BB-‘ από ‘B+’ με σταθερή προοπτική.
    Eurobank S.A: Αύξηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ‘BB-‘ από B+’ με θετική προοπτική.
    Εθνική Τράπεζα.: Αύξηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ‘BB-‘ από ‘B+’, με θετική προοπτική.
    Τράπεζα Πειραιώς S.A.: Αύξηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ‘B+’ από ‘B’ με θετική προοπτική.

    Διαβάστε επίσης

    S&P: Στην τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα – Τα μηνύματα του οίκου για οικονομία και εκλογές

    Σταϊκούρας: Η αναβάθμιση από την S&P επιβεβαιώνει την επίτευξη του στόχου για επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

    Πλειστηριασμοί: Δεν θα χτυπήσει το e-σφυρί για ακίνητα μέχρι 80.000 ευρώ λόγω εκλογών

     



    ΣΧΟΛΙΑ