• Τράπεζες

    Συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς

    Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς


    Με αντικείμενο την έξοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  από τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκίνησε τις κατ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

    Το πρώτο ραντεβού πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη και ήταν με τον CEO της   Eurobank Φωκίωνα Καραβία. Το ΤΧΣ κατέχει μόλις το 1,4% της τράπεζας και σύμφωνα με την στρατηγική αποεπένδυσης που ανακοίνωσε το Ταμείο το πακέτο των μετοχών μπορεί να αλλάξει χέρια μέσω  ιδιωτικής  τοποθέτησης  ή  δημόσιας εξαγοράς από επενδυτή.

    Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις  και με τους CEOs της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη και Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά.

    Όπως είναι γνωστό για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ έχει δεχθεί «αυτόκλητη» προσφορά από το του ΙΟΝ Group, που προσφέρει 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης ενδιαφέρον  -που όμως δεν κρίνεται ως σοβαρό- έχει εκδηλώσει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, Public Investment Fund – PIF, για  να αποκτήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς όμως να έχω δώσει συγκεκριμένη προσφορά.

    Στις  περιπτώσεις αυτές, δηλαδή των αυτόκλητων προσφορών, το Ταμείο ανακοίνωσε πως: θα εξετάσει κατ’ αρχήν αυτές που υπερβαίνουν το 5% των υφιστάμενων μετοχών μιας δεδομένης Τράπεζας ή σε σχέση με τις πλήρεις συμμετοχές  του  σε  μια  δεδομένη  Τράπεζα  εάν  κατέχει  λιγότερο  από  το  5%  των  μετοχών  σε κυκλοφορία. Σημειώνει πως λαμβάνοντας  υπόψη  την  πολυπλοκότητα,  τη  χρονική  δέσμευση  και  το  κόστος εφαρμογής της διαδικασίας για αυτόκλητες προσφορές, το Ταμείο είναι μάλλον απίθανο να εξετάσει προσφορές  για  μικρότερο  μερίδιο,  και  εάν  αποφασίσει  κάτι  τέτοιο  θα  σχεδιάσει  μια  κατάλληλη διαδικασία.

    Μόλις το ΤΧΣ δέχεται μια  αυτόκλητη  προσφορά,  το  Διοικητικό  Συμβούλιο   του Ταμείου  θα  κρίνει  εάν  αποτελεί μια «καλή τη πίστει» προσφορά, αξιολογώντας ότι πληρούνται οι προαπαιτούμενες συνθήκες και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο δυνητικός επενδυτής μπορεί να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει μια Ιδιωτική Συναλλαγή. Το Ταμείο για τις «καλή τη πίστει» προσφορές θα  ξεκινήσει τη φάση εκτέλεσης  της συναλλαγής διορίζοντας έναν σύμβουλο διάθεσης.

    Για το Ταμείο είναι σημαντικό να μπουν στις τράπεζες στρατηγικοί επενδυτές,  όπως  διεθνώς  αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμοι επενδυτές (όπως αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη ιστορικό  επενδύσεων  σε  χρηματοπιστωτικά  ιδρύματα,  οικογενειακά  γραφεία  κλπ), χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Αντικείμενο όμως των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες -εκτος από την «έξοδο» του Ταμείου από τις τράπεζες- είναι και οι προβλέψεις τους και η στρατηγική τους για το 2023. Δίνεται έμφαση στις χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι το μεγάλο ζητούμενο, αλλά και στην πολιτική που θα ακολουθήσουν σε ότι αφορά τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις.

    Ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέα εφ όλης της ύλης συνάντηση του  κ. Σταϊκούρα με όλους τους τραπεζίτες, με θέματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις, επιτόκια, προμήθειες, ρυθμίσεις δανείων.

    Διαβάστε επίσης

    Στουρνάρας: Τον Οκτώβριο στην Αθήνα η συνεδρίαση της ΕΚΤ

    ΤΧΣ: Τα βήματα εξόδου από τις συστημικές τράπεζες

    Morgan Stanley: «Θετικό σινιάλο» για τις τράπεζες η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ



    ΣΧΟΛΙΑ